Bagi peminat industri seni tempatan, nama Michael Ang sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. Pernah mendapat pendidikan dalam bidang penyiaran di salah sebuah universiti di Australia, beliau memulakan karier dalam bidang pengarahan melalui penerbitan iklan komersial sekitar tahun 2000. Kemudian, beliau mengambil keputusan untuk menerbitkan sebuah filem menggunakan duit poketnya sendiri dan filem pertamanya ialah Anak yang telah membelanjakan hampir RM1 juta.

Michael kemudian mendapat peluang dan terus diberi kepercayaan untuk menghasilkan beberapa buah drama bagi stesen televisyen berbayar. Antara drama hasil karya dan terbitan Michael Ang yang mendapat sambutan penonton ialah Suri Hati Mr Pilot, Dia Semanis Honey dan terbaru, Rahsia Hati Perempuan.

Pengarah dan penerbit ternama yang dikatakan peramah itu juga telah terlibat dalam bidang perniagaan baju Melayu baru-baru ini dimana beliau telah mengeluarkan koleksi baju Melayu sempena Hari Raya Aidilfitri yang lepas dengan tujuan untuk menarik perhatian masyarakat Cina menggayakan baju Melayu dalam perayaan atau majlis-majlis perkahwinan.

Tapi siapa sangka selain daripada kerjayanya di belakang tabir dalam industri seni tanah air, beliau juga sebenarnya pandai memasak! Terbaru Michael berkongsi cara-cara memasak masakan Cina,  Teow Chew Steam Fish dan Steam Egg menerusi akaun Instagramnya. Nampak sangat menarik!

Jom kita lihat video langkah demi langkah yang diajarkan oleh Michael.

Resipi Teow Chew Steam Fish

Bahan-Bahan

  • Sayur masin*
  • Halia*
  • Cili padi* (dipotong kecil)
  • Cendawan (sudah direbus)*
  • Ikan bawal emas
  • Daun bawang*
  • Tomato*
  • Tahu putih*
  • Soya sos (1 ½ tbs)
  • Sour plum (4 biji)
  • Semua bahan bertanda * diletakkan mengikut citarasa masing-masing

Cara Penyediaan

  1. Masukkan sayur masin, halia, cili padi, cendawan ke dalam satu bekas.
  2. Masukkan ikan yang telah disumbat dengan halia dan daun bawang ke dalam bekas tersebut.
  3. Taburkan semula sayur masin, cili padi, cendawan, tomato, tahu putih, halia ke atas ikan.
  4. Masukkan sour plum lebih kurang 4 biji dan kemudian letakkan 1 ½ tbs soya sos.
  5. Kukus selama lebih kurang 10-15 minit bergantung kepada saiz ikan.
  6. Siap dan sedia untuk dihidangkan!

INFO: Untuk menonton video langkah demi langkah Teow Chew Steam Fish, boleh pergi ke akaun Instagram Michael Ang

Resipi Steam Egg

Bahan-Bahan A

  • 4 biji telur

Bahan-Bahan B

IKLAN
  • 1 ½ cawan air
  • ½ tsp lada putih
  • ½ tsp serbuk halia
  • ½ serbuk bawang putih
  • Sedikit sesame oil

Bahan-Bahan C

  • Century egg (jika suka)

Bahan-Bahan D (Soya Sos)

  • Soya sos
  • 3@4 tangkai daun bawang
  • Sedikit halia (dihiris)
  • 4@5 ulas bawang putih (diketuk)

Cara Penyediaan

  1. Pukul bahan A iaitu 4 biji telur dan letak ke tepi.
  2. Dalam bekas yang berasingan, campurkan semua bahan B dan kacau sebati.
  3. Campurkan bahan A dan B kemudian pukul hingga rata.
  4. Tapis bahan yang dicampurkan itu ke dalam bekas yang telah diletakkan century egg.
  5. Wrap dan kukus selama 15-20 minit.

Cara Penyediaan Sos

  1. Campurkan semua bahan D dan gaul rata.

Cara penyediaan Steam Egg  

  1. Setelah telur siap dikukus, sediakan 1spf minyak yang telah dipanaskan dan curahkan ke atasnya, diikuti dengan sos soya.
  2. Taburkan daun bawang yang telah dihiris halus.
  3. Siap!

INFO: Sukatan telur dan air hendaklah tepat jika tidak resipi steam egg tidak akan menjadi

Ini pula hidangan-hidangan menarik lain yang disediakan oleh Michael. Boleh lah korang cuba nanti ya!

Chicken herbal soup with mushroom n abalone

IKLAN

Selamat berbuka Malaysia! Luv u all!!!! Semua kita masak sendiri!

A post shared by Michael Ang (@michaelang38) on

Masakan mengundi! Ini aje Bahan ada kat dapur n fridge! Luv u all

A post shared by Michael Ang (@michaelang38) on

Terliur melihat hidangan-hidangan hasil masakan Michael Ang ni. Bahan-bahan yang digunakan juga mudah, malah cara penyediaannya sangat ringkas dan senang. Sedap sudah pasti! Selamat mencuba!

Sumber: IG Michael Ang

 

 

 

IKLAN