Bila memanggang makanan korang pernah guna aluminium foil tak. Alaa kertas aluminium untuk balut daging, ayam, ikan bila masak BBQ tu. Waspada lah ya sebab ia boleh memudaratkan kesihatan.
Ada bahaya di sebalik penggunaan aluminium foil itu.
Mengapa aluminium tu boleh jadi bahaya pulak ?
Ads
Tahukah korang aluminium ini adalah logam yang sangat reaktif dan bertindak balas dengan makanan yang dibalutnya. Jadi jika anda terlalu kerap menggunakann semasa memasak terutamanya untuk makanan yang berasid dan pedas. Masakan jenis ini boleh menyerap logam didalam foil bila dipanaskan.
Dos aluminium yang tinggi dipercayai boleh menyumbang kepada penyakit osteoporosis dan Alzheimer. Selain itu ia juga dikaitkan dengan pesakit tulang dan kegagalan buah pinggang Menurut kajian Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati bahawa 40mg logam ialah pengambilan harian yang selamat.
Tetapi satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Universiti Amerika Sharikat menunjukkan bahawa makanan yang dimasak dalam 'foil' tersebut boleh mengandungi lebih dari enam kali dari jumlah itu, dengan satu bahagian daging dimasak mengandungi sehingga 400mg.
Penyelidik tersebut iaitu Dr Fathia Mohammed dan Dr Essam Zubaidy telah memasak pelbagai daging dengan berbagai jenis bahan lain seperti tomato, cuka, garam bersama-sama dengan sayur-sayuran dan air. Mereka juga selaraskan suhu dan tempoh masa.
Ads
Kajian ini menunjukkan bahawa makanan yang berasid seperti menggunakan jus lemon atau sos tomato mengandungi aluminium yang tinggi. Tambahan pula, apabila ditambah rempah ratus kepada campuran tadi, ia menjadikan kandungan aluminium tersebut semakin tinggi.
Bagi makanan yang dimasak dengan alkohol dan garam pula, ia tidak menyerap banyak. Walaupun badan manusia sebenarnya boleh menangani jumlah logam yang kecil di dalam badan, tetapi ia akan menjadi bermasalah apabila tubuh kita menerima jumlah yang berlebihan.
Dah tahu kan, jadi carilah alternatif lain untuk membalut makanan untuk dimasak. Orang dulu-dulu guna daun pisang aje bila nak memanggang dan membakar ikan, daging dan makanan laut, Malah ia menyedapkan lagi masakan kerana aroma daun pisang akan menyerap pada makanan.
Ads
Memang sukar nak cari daun pisang ni lebih-lebih lagi bagi warga kota yang tinggal di pangsapuri, flat dan kawasan perumahan lain. Tapi cuba lah elakkan menggunakannya terlalu kerap, kesihatan tu lebih penting kan.Kata orang cegah sebelum rawat tu lebih bijak.
Rujukan : iluminasi.com, metro.co.uk, Risk Assessment of Using Aluminium Foil in Food Preparation
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bagi yang suka hidangan sandwic atau sedang diet, salad ini antara sayuran yang selalu dijadikan stok.Cuma jadi masalah daun salad ini paling lama boleh simpan dalam satu minggu, selepas tempoh ini daun akan jadi lembik.
Tapi ada satu tip yang dikongsi oleh Nur Fitriyana bagi membolehkan daun salad ini tahan lebih lama. Dua hingga tiga minggu pun daun salad masih elok segar.
Tip simpan daun salad agar tahan lama
1. Basuh daun salad, tak perlu keringkan .
2. Sediakan bekas dan tisu dapur, susun salad dalam bekas dan alas menggunakan tisu kering setiap lapisan daun salad.
3. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk. Salad yang disimpan dengan cara ini boleh bertahan 2-3 minggu, daunnya kekal elok dan segar.
Dah masuk hujung minggu dan hujung tahun, mesti ramai yang bercuti di Cameron Highland. Bila ke sini buah strawberi memang jadi buah tangan wajib dibeli.
Ramai yang membeli dalam jumlah yang banyak, alang-alang dah sampai kan. Tapi masalahnya bila dah beli banyak cara simpan kena betul supaya tak busuk dan benyek bila lama dalam peti sejuk.
Bagi memastikan buah strawberi ini kekal segar dan tahan lama hingga dua minggu boleh guna tip yang dikongsi oleh Rahayu Rosli. Tip sesuai sangat untuk yang baru balik Cameron Highland dan homebaker yang menggunakan banyak buah ini.
Cara simpan buah strawberi supaya tahan lama
Mesti ada yang penggemar strawberi atau bakers-bakers yang selalu guna strawberi. Hari ini sis nak share cara simpan buah strawberi supaya tahan lama, tak berkulat dan berair. Insya-Allah boleh tahan satu minggu hingga dua minggu (bergantung pada kesegaran buahnya).
Tip untuk tahu buah segar atau tak, kena tengok daunnya. Kalau daun masih hijau, tiada kuning atau hitam, insya-Allah buah masih segar. Caranya;
1. Kita perlukan buah strawberi tisu ( tisu yang tebal ya, nak guna tisu dapur pun boleh supaya air-air wap boleh meresap pada tisu dan tisu tak cepat lembik ).
2. Bekas untuk simpan. Saya guna bekas letak kek saja. Pastikan bekas itu dibuat lubang supaya udara dapat keluar masuk. Nanti air tak bertakung dalam bekas. Saya tebuk bekas guna pemutar skru.
3. Basuh tangan dulu kemudian ambil buah, letak atas tisu. Seterusnya balut buah strawberi satu persatu hingga menutup semua bahagian.
4. Bila dah semua buah strawberi selesai dibalut, susun dalam bekas tadi. Pastikan bekas tak terbuka.
5. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk bahagian bawah.
Pucuk ubi memang enak dimasak dengan pelbagai jenis masakan. Kalau dicelur, selalunya ia dijadikan sajian pecal, gado-gado ataupun dinikmati bersama sambal belacan dan budu. Tapi pernah tak jadi bila anda celur, daun pucuk ubi akan bertukar warna coklat dan pucat? Nampak tak menarik!
Menerusi saudari Erra Fazira Mahdi, beliau berkongsi petua dari ibu tercinta; Puan Jamaiah Binti Aini untuk hasilkan pucuk ubi rebus yang kekal hijau dan nampak menyelerakan. Jom cuba!
CARA REBUS PUCUK UBI AGAR KEKAL HIJAU & NAMPAK SEGAR
BAHAN-BAHAN:
Pucuk ubi – dibersihkan
1 sudu teh soda bikarbonat
Air secukupnya
CARA-CARA:
Sediakan air rebusan dan masukkan daun ubi.
Kemudian masukkan soda bikarbonat. Tunggu hingga daun lembut.
Angkat dan toskan. Selain pucuk ubi, cara ini juga boleh digunakan untuk mencelur sayur-sayuran yang lain juga.