Masak Sardin Sendiri Secara Homemade, Lagi Jimat & Sedap!

Share

Masakan sardin antara yang menjadi kegemaran ramai dan selalunya menggunakan sardin dalam tin. Rupa-rupanya, tahukah anda sebenarnya kita boleh buat sendiri sardin secara homemade.

Perkongsian daripada Farah Kitchen ini, boleh membantu mak-mak di rumah untuk menghasilkan sardin dalam kuantiti yang banyak dan lagi sedap

Senanglah mak-mak lepas ni untuk masak dan menjimatkan membeli barang dapur. Rasanya sama seperti sardin dalam tin yang selalu kita beli.

Menu pun boleh dipelbagaikan seperti karipap sardin, sardin masak kari, sardin masak sambal, sardin masak kicap

dan lain-lain.

 

SARDIN HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

*15 tangkai cili kering – beli online di sini
*3 biji tomato
*5 ulas bawang besar – beli online di sini
*12 ulas bawang putih – beli online di sini
*1 inci halia – beli online di sini
½ cawan minyak masak – beli online di sini

TONTON Lasagna Goreng Bersama Sos Cendawan Yang Sedap & Menyelerakan

TONTON Ayam Buttermilk Salted Egg Bestari & Kari Udang Bestari

CARA MASAK:

1. Bahan-bahan yang bertanda * perlu dikisar halus.

2. Bersihkan ikan, saya buang kepala dan ekor (ikan jadi kontot), bersihkan perut ikan dan sisik.


3. Masukkan minyak masak ke dalam pressure cooker.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


4. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi (tanpa hidupkan apa-apa fungsi).


5. Kemudian, masukkan garam, serbuk perasa, gula (agak-agak ye) dan kacau rata.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


6. Masukkan ikan, kacau rata, pastikan semua bercampur. Hidupkan pressure cooker (kendalikan mengikut pengendalian fungsi pressure cooker masing-masing).


7. Dah siap! Tulang ikan pun dah reput. Bila dah sejuk, bolehlah masukkan ke dalam bekas-bekas kecil dan boleh disimpan dalam peti sejuk.

Kredit resipi: Farah Kitchen

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

IKLAN