Masak Lemak Kuning Ikan Parang. Lima Belas Minit Boleh Siap…

Share

Resepi Masak Lemak Kuning Ikan Parang ni korang patut cuba sebab ianya cepat, mudah & supersedap!.Betul, cuma 15 minit je. Tapi ikan tu mestilah siap sedia dalam suhu bilik. InsyaAllah dalam masa 15 minit dah boleh siap tau.

Maka dalam masa 15 minit dah siap 1 lauk, dalam 30 minit dah boleh makan malam. Jom tengok resipi dari Norbawati Buang

ini.

MASAK LEMAK KUNING IKAN PARANG

BAHAN-BAHAN :

Ikan parang 3 keping
Santan kotak 1/2 kotak
Bawang besar 1/2 biji
Bawang putih 3 ulas
Cili padi 15 biji
Asam keping 3 keping
Garam secukupnya
Serbuk Kunyit 2 sudu teh
Serai 2 batang dititik
Perasa (pilihan)
Daun selasih (pilihan)
Tomato (pilihan)

CARA MEMASAK :

1. Kisar halus cili, bawang besar, bawang putih dgn 1 cawan air.

2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Masukkan serbuk kunyit, asam keping & serai. Masak dengan api sederhana hingga mendidih.

3. Masukkan ikan & tutup periuk dgn penutup. Kecikkan api. Ni nak pastikan ikan tu masak sempurna. Tunggu hingga mendidih.

4. Masukkan santan, tomato & daun selasih.

5. Perasakan dengan garam, perasa & klu suka gula 1/3 sudu teh. Sikiiitttt je.

Dah boleh hidang untuk keluarga, yang tengah berkumpul di rumah tu. Duduk rumah boleh lah masak untuk keluarga dan lebih masa bersama mereka.

Kredit: norbawati buang

FB : Resepi Aneka Lauk Pauk

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

IKLAN