Petang-petang ni kalau buat puding dan sagu memang best. Resipi yg min share ni bukan puding biasa ada nangka weii. Puding pula dari rambutan. Ni lah nikmat buah-buahan tempatan.
Ni ada min kongsikan kuih jongkong versi Johor. Selain tu kuih yang dibalut daun pisang ni juga terkenal di kalangan Cina Peranakan. Jom makan manisan ni.
PUDING TRIFLE RAMBUTAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN LAPISAN KASTARD :
BAHAN LAPISAN AGAR-AGAR:
CARA MEMASAK:
1. Pertama, potong kek swiss roll dan masukkan ke dasar mangkuk. Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk. Tekan sedikit bagi padat.
2. Siram atau renjiskan air rambutan yang telah diasingkan tadi di atas kek. Ia bertujuan supaya kek lebih lembap. Ketepikan.
Saiz Hidangan :4 hingga 6 orang
Waktu Memasak: 50 minit
Jenis Hidangan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Makanan barat dengan sentuhan tradisional
Cara Memasak : Reneh
Anggaran kos: RM15-RM20
INFO CHEF : Bahan-bahan perlu digandakan mengikut jumlah tetamu yang ingin dihidangkan.
RESIPI SAGU NANGKA GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN AIR GULA:
BAHAN KUAH SANTAN:
CARA MEMASAK:
1. Rendamkan biji sagu selama 1/2 jam kemudian toskan airnya.
2. Masak air sehingga mendidih dan masukkan sagu tadi dan masak sehingga bertukar jernih atau hilang biji-biji putih. Tutup api biarkan sejuk (suam) sedikit. Bahagikan kepada dua adunan dan satu adunan dititiskan dengan pewarna kuning.
3. Susun nangka ke dalam acuan dan masukkan sagu yang suam tadi. Ketepikan.
4. Untuk memasak air gula; satukan gula Melaka, air, gula pasir dan daun pandan di dalam periuk an masak hingga gula hancur. Angkat dan ketepikan.
Saiz Hidangan : 4 hingga 7 orang
Waktu Memasak: 1 jam
Jenis Hidangan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis
Cara Memasak :Reneh
Anggaran kos: RM15-RM18
INFO CHEF : Bahan-bahan perlu digandakan mengikut jumlah tetamu yang ingin dihidangkan.
3. KUIH JONGKONG VERSI JOHOR:
BAHAN A:
BAHAN B (INTI):
BAHAN C (KUAH ):
BAHAN LAIN:
CARA MEMASAK:
1. Untuk memasak adunan tepung; Satukan dan masak semua bahan A di atas api sehingga likat. Kacau sentiasa. Tutup api dan biarkan sejuk. Ketepikan.
2. Untuk kuah santan; satukan semua bahan C dan masak di atas api dan kacau perlahan. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk membungkus jongkong; daun pisang dipotong saiz 20 x25cm persegi atau mengikut saiz yang dikehendaki. Layurkan sedikit terlebih dahulu. Letakkan adunan tepung yang telah dimasak di atas daun pisang, leperkan sedikit dan masukkan ketulan gula Melaka sebagai inti di dalamnya.
4. Tutup dengan adunan kuah santan dan bungkus seperti membungkus tapai. Mula-mula, lipat dua dahulu dan kelepetkan bahagian kiri kanan. Kemaskan dengan lidi. Lebihan daun boleh dipotong untuk nampak lebih kemas.
5. Ulangi langkah hingga selesai.
6. Panaskan air kukusan hingga mendidih dan kukus selama 25-30 minit.
7. Angkat dan sedia dinikmati.
Saiz Hidangan : 4 hingga 6 orang
Waktu Memasak: 1 jam
Jenis Hidangan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak yang sedap
Cara Memasak : Reneh dan rebus
Anggaran kos: RM15-RM18
INFO CHEF : Bahan-bahan perlu digandakan mengikut jumlah tetamu yang ingin dihidangkan.
Resipi: Terima kasih Widiati Sulaiman, Seksyen 2, Shah Alam, Selangor.