Amalan berpantang adalah satu proses untuk memulihkan tenaga selepas melahirkan bayi yang telah diamalkan sejak dahulu kala lagi. Bagi masyarakat Melayu, tempoh berpantang ini biasanya perlu dilalui selama 44 hari. Ada juga yang berpantang selama 100 hari.
Kepentingan berpantang, selain merehatkan badan selepas melalui proses kelahiran yang menyakitkan, ia juga bertujuan untuk membantu mengembalikan bentuk badan ibu kepada asal, memulihkan rahim, menyembuhkan luka dan sebagainya. Oleh itu penjagaan dari sudut pemakanan amatlah penting dan perlu dititikberatkan. Ada beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan dan tidak boleh diambil di sepanjang tempoh ini. Ini kerana dikhuatiri ia akan memberi kesan kepada kesihatan si ibu.
Bagi yang bakal melahirkan bayi dan menjalani tempoh berpantang, makanan-makanan ini harus anda elak. Bukan untuk selamanya pun. Hanya tempoh seketika sahaja. Kerana makanan-makanan ini bersifat ‘sejuk’ serta boleh menyebabkan anda bentan dan bisa-bisa pada badan. Antara yang perlu dielakkan ialah:
Ads
1. MAKANAN BERBISA
Perlu dielakkan kerana ia bersifat ‘bisa’. Jika diambil dikhuatiri ia akan melambatkan proses penyembuhan luka serta boleh mengakibatkan pendarahan. Malah ia juga boleh menyebabkan bentan.
Antara contoh makanan berbisa:
1. AYAM
2.TELUR4. IKAN BAWAL foto: www.pasartap.com
4. IKAN TERUBUK
5. IKAN PARI foto: www.pasartap.com
6. IKAN TONGKOL foto: www.segifresh2u.com
Ads
7. LAKSA
2. SAYURAN & BUAH SEJUK
Makanan bersifat sejuk perlu dielakkan kerana ia boleh memudaratkan kesihatan ibu yang sedang berpantang. Pengambilannya akan mengakibatkan kembung perut, kejang otot, sakit urat dan sakit-sakit badan. Bukan sahaja pada ibu malah ia juga boleh memberi kesan kepada bayi.
Antara sayur perlu elak:
Ads
1. KANGKUNG2. PETOLA3. TERUNG
4. TIMUN5. BUNGA KANTAN foto: awsmarket.com.sg7. DAUN KESUM foto: www.fitfab.club
8. BUNGA KUBIS9. KACANG PANJANG10. BAYAM11. ANEKA UBI
Antara buah-buahan perlu elak:
1. PISANG2. TEMBIKAI3. NANGKA & CEMPEDAK
Nota: Perkongsian ini adalah berdasarkan panduan amalan dan pantang larang orang-orang tua secara tradisional. Sebarang maklumat secara lebih lanjut perlulah dirujuk kepada pakar-pakar perubatan atau pihak-pihak yang bertauliah.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Banyak rupanya khasiat teh hijau ni. Jika anda masih lagi minum tehtarik yang manis, amalan ini patut diubah atau dikurangkan jumlah pengambilannya. Sebagai alternatif, cubalah beralih kepada minuman teh hijau pula.
Minuman ini adalah minuman tradisi penduduk Jepun. Kandungan nutrisi yang terdapat dalam teh hijau dipercayai mempunyai banyak khasiat untuk badan. Patutlah rakyat Jepun suka sangat minuman ni dan tergolong dalam negara yang penduduk paling panjang umur. Anda pun nak sihat? Jom lihat kebaikan-kebaikannya!
KHASIAT & MANFAAT TEH HIJAU
1. TINGGI ANTIOKSIDAN
foto : www.healthywomen.org
Teh hijau mengandungi polyphenos seperti flavonoids dan catechin yang berfungsi sebagai antioksidan yang kuat. Bahan ini boleh mengurangkan pembentukan radikal bebas dalam tubuh, melindungi kerosakan sel dan molekul. Seperti yang diketahui radikal bebas boleh menyebabkan pelbagai penyakit dan penuaan sebelum masa.
Satu sebatian yang paling ‘kuat’ adalah anti oksidant Epigallocatechin Gallate (EGCG) yang menjadi sebab mengapa teh ini mempunyai kesan ubatan. Teh hijau juga mengandung sedikit unsur mineral semulajadi yang bagus untuk kesihatan.
2. RANGSANG FUNGSI OTAK
foto : www.brian3weekdiet.com
Minum teh hijau boleh buat anda bijak ? Kalau nak tahu ia bukan sahaja membuat anda bermaya tetapi juga menjadi bijak. Ia mengandungi kafein, tetapi tidak sebanyak kopi. Kafein memang diakui adalah bahan perangsang minda. Meminumnya akan memberikan mood dan semangat kepada anda. Bukan sekadar kafein, teh hijau juga mengandungi asid amino L-theanine. Gabungan L-theanine dengan kafein berupaya meningkatkan fungsi otak.
3. GALAK PEMBAKARAN LEMAK
Jika anda perhatikan bahan kandungan suplimen menguruskan badan, sering ada bahan teh hijau di dalamnya. Ini adalah kerana teh hijau diyakini boleh meningkatkan pembakaran lemak dan meningkatkan paras metabolisma tubuh. Pun begitu kesannya adalah berbeza mengikut individu.
4. KURANGKAN RISIKO KANSER
foto : www.medicalnews.com
Amalan meminum teh hijau juga dikatakan boleh mengurangkan risiko kanser. Ini kerana kandungan antioksidannya yang tinggi. Antara kanser yang dikenal pasti boleh dikurangkan risikonya adalah kanser payu dara, prostat dan kolorektal (usus).
Mencampurkan susu ke dalam teh boleh mengurangkan kesan antioksidan pada teh. Sebaiknya, minum tanpa menambah bahan-bahan perasa lain untuk mendapat manfaat yang maksimum.
5. KURANGKAN RISIKO NYANYUK & PARKINSON
foto : www.russia-now.com
Teh hijau bukan sahaja memperbaiki dan meningkatkan fungsi otak dalam jangka masa pendek , tapi juga melindungi otak di masa tua. Penyakit alzheimer adalah penyakit ‘neurodegenerative’ (kesusutan neuro) yang boleh mengakibatkan ‘dementia’ nyanyuk.
Parkinson pula adalah penyakit jenis yang sama yang boleh menyebabkan kemusnahan ‘dopamine’ yang menghasilkan neuron di dalam otak. Kedua gangguan ‘neurodegenerative’ ini boleh dikurangkan risikonya dengan sebatian bio aktif yang ada dalam teh hijau.
6. BUNUH BAKTERIA DAN KUATKAN GIGI
foto : youtube.com
Kandungan cathechin di dalam teh hijau dikatakan boleh membunuh bakteria dan mengelakkan virus seperti influenza. Malah ia juga menghalang pertumbuhan bakteria yang dikaitkan dengan kaviti dan kerosakan gigi serta mengelakkan masalah mulut berbau.
7. MENGURANGKAN RISIKO DIABETES TAHAP II
foto :www.wellnesspathcare.com
Kajian mendapati teh hijau boleh memperbaiki sensitiviti insulin dan mengurangkan tahap gula di dalam darah. Kajian di Jepun mendapati peminum teh hijau yang kerap dapat mengurangkan 42% risiko menghadapi diabetes tahap II.
8. RENDAHKAN RISIKO PENYAKIT JANTUNG
foto : www.easyhealthoptions.com
Teh hijau berupaya meningkatkan keupayaan antioksidan di dalam darah yang melindungi partikel LDL kolestrol daripada oksidaksi dan juga mengurangkan tahap LDL kolestrol dalam darah. Ini boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.
9. MENURUNKAN BERAT BADAN DAN MENGURANGKAN RISIKO OBESITI
foto : www.digitaltrends.com
Jika anda nak menurunkan berat badan, amalkan minum teh hijau. Selain meningkatkan metabolisma, teh hijau juga mampu mengurangkan lemak terutamanya di bahagian abdomen. Wow! Untuk hasil yang lebih menakjubkan, jangan lupa bersenam dan kawal pemakanan.
Siapa sangka di sebalik kecantikan bentuk yang membulat dan warna merah bak kristal, buah delima memiliki khasiat yang sangat luar biasa. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan buah delima bagus untuk diamalkan.
Buah delima merupakan antara makanan kegemaran Rasulullah SAW. Buah delima kaya dengan pelbagai khasiat dan menjadi penawar kepada banyak jenis penyakit. Malah, kebaikan buah delima ini juga terlalu banyak untuk kesihatan dan kecantikan.
Firman Allah di dalam al Quran, yang bermaksud:
“Di dalam kedua-duanya (syurga) juga terdapat buah-buahan serta pohon kurma dan delima”. [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebat penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.
Buah delima diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang membantu dalam menghasilkan kulit yang cantik. Sumber asid folat dan antioksidan pada buah delima dapat merangsang, membuang toksik dan meningkatkan kecantikan kulit secara semula jadi. Kandungan gula dalam buah delima pula mampu bertindak sebagai skrub untuk menyingkirkan sel kulit mati. Kekayaan antioksidan dalam buah delima adalah tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah, beri biru, kranberi, dan oren. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh.
Justeru, ia layak digelar ’superfruit’ kerana kandungan antioksidan yang diterajui oleh asid ellagik berupaya melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.
Berikut antara khasiat tersembunyi buah delima:
Melambatkan proses penuaan
Pemakanan buah delima boleh mengelakkan anda daripada hyper pigmentation, bintik-bintik penuaan, bintik-bintik hitam, kedutan dan wrinkles yang biasanya disebabkan oleh pendedahan yang terlalu banyak kepada cahaya matahari.
Merawat masalah pada wajah
Sapukan perahan buah delima pada permukaan kulit yang terjejas boleh mengurangkan perbentukan serum dan mengawal perbentukan jerawat. Tambahan lagi, buah ini juga boleh mengurangkan kesan parut disebabkan jerawat.
Menyembuhkan Anemia
Buah delima terbukti mampu merawat penyakit sel darah merah rendah atau anemia. Nutrisinya mempunyai kadar zat besi yang tinggi yang mampu meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah serta meransang pembiakan sel darah merah.
Baik untuk sistem penghadaman
Buah delima membantu sistem badan mengeluarkan enzim dengan sifat anti-bakteria yang boleb membantu sistem penghadaman dan melawan pelbagai penyakit makanan yang dimakan. Buah delima juga boleh merawat sembelit.
Sabda Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud: “Makanlah delima dengan kulitnya kerana sesungguhnya buah delima baik untuk penghadaman perut (Diriwayatkan Ahmad, Baihaqi dan Ibnu Sunni)”
Amalan makan buah delima atau minum jus delima asli setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya. Pabila mengambil jus delima, pastikan tiada tambahan gula, pengawet, penstabil, pewarna dan perasa tiruan. Ketika memilih buah delima, pastikan memilih buah yang berat dan berkulit bersih. Jangan pilih jika kulit buah delima sudah merekah. Buah delima tahan sehingga enam bulan jika disimpan di dalam peti sejuk.
RESIPI
LAICI PANNA COTTA DENGAN DELIMA
BAHAN A
200ml minuman laici
1000ml susu segar penuh krim
200ml whipping cream/heavy cream
250gm gula
1 tin buah laici
1 paket serbuk agar-agar
BAHAN B
1 kotak besar minuman laici
2 biji buah delima
1 paket serbuk agar-agar
2 sudu makan gula
CARA MEMASAK
Kemudian kisar buah laici dengan minuman laici dan tapis.
Campurkan air tapisan laici tadi dengan susu segar penuh krim, whipping cream, gula dan serbuk agar-agar ke dalam kuali.
Kacau dan masak sehingga mendidih.
Biarkan suam sedikit dan tuangkan ke dalam bekas sehingga penuh. Ketepikan.
Campurkan semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Biarkan suam sedikit dan tapis untuk asingkan biji delima.
Tuang sehingga separuh bekas yang anda gunakan. Biarkan sejuk.
Masukkan kembali panna cotta ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
Hias dengan buah delima.
Info chef: Jika tidak ada air kotak laici, anda boleh kisar laici dalam tin bersama airnya dan tapis. Saiz hidangan: 4-6 cawan
Tempoh memasak: 20 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : kaya rasa delima dan laici
Cara memasak : Didih
Anggaran kos: RM25
MUFFIN DELIMA OATMEAL
BAHAN-BAHAN
1 3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan gula
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh kayu manis
3 biji telur gred A | dipukul perlahan
1/2 cawan minyak sayur-sayuran
1/3 cawan jus delima (seratus peratus)
1 cawan delima | asingkan isi
1/2 cawan oat
BAHAN TOPPING
2 sudu besar mentega | dicairkan
1/2 cawan light brown sugar
1/3 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh kayu manis
1/4 cawan oat
1/4 cawan delima | asingkan isi
CARA MEMASAK
Panaskan ketuhar pada 350C.
Dalam mangkuk besar ayakkan tepung, gula, serbuk penaik, baking soda, garam dan kayu manis.
Masukkan telur, minyak sayuran dan jus buah delima. Kacau sehingga sebati.
Kemudian, masukkan buah delima dan oat. Kacau sebati.
Tuangkan 1/3 adunan ke dalam setiap bekas muffin.
CARA MEMBUAT TOPPING
Dalam mangkuk sederhana kacau mentega, gula perang, tepung, kayu manis, oat dan buah delima hingga rata.
Taburkan sedikit buah delima di atas permukaan muffin.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 22 hingga 27 minit atau masak.
Sejuk di atas redai dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika anda mahu muffin yang lebih manis, boleh tambah sukatan gula dalam bahan.
Teknik goreng ‘pan seared’ sering digunakan bila anda ingin menggoreng ikan salmon. ‘Pan seared’ bermakna anda menggoreng di kuali yang panas dengan minyak yang sedikit dan masa yang singkat. Goreng ikan salmon ni memang berbeza daripada ikan biasa. Tetapi bagaimana nak kekalkan kepingan isi salmon tu biar berjus, lembut dan kulitnya garing? Ini caranya:
3 CARA UNTUK DAPATKAN KULIT YANG SUPER GARING
Jika filet ikan salmon digoreng ikut teknik ‘pan-seared’ yang betul kulitnya akan menjadi garing, rapuh dan berperisa. Ikuti langkah-langkah ini pasti filet salmon anda lebih lazat dan enak.
1. FILET SALMON PERLU DIBIARKAN KE SUHU BILIK
Keluarkan dari peti sejuk dan biarkan salmon 15 – 20 minit sebelum mula memasak. Ia bertujuan supaya filet salmon tidak sejuk dan berada dalam suhu bilik.
Foto: Christine Han (https://www.apartmenttherapy.com/authors/christinehan)
2. LAP KERING FILET SALMON
Gunakan tuala atau tisu untuk lap (tepuk-tepuk) filet hingga kering. Jika filet berada dalam keadaan basah atau lembap, ia akan melekat di kuali. Sudah tentulah kulitnya tidak garing dan masak dengan tidak sempurna.
Foto: Christine Han (https://www.apartmenttherapy.com/authors/christinehan)
3. PASTIKAN KUALI PANAS
Pastikan kuali betul-betul panas. Nyalakan api dalam nyalaan sederhana kepada sederhana-besar. Selepas minyak dituang, biarkan ia pijar dan baru masukkan salmon.
Foto: Christine Han (https://www.apartmenttherapy.com/authors/christinehan)
CARA GORENG SALMON
1. Mulakan masak dengan bahagian berkulit di bawah.
Apabila mula menggoreng, pastikan bahagian kulit diletakkan di sebelah bawah dan isi di atas. Kulitnya boleh menahan permukaan panas kuali tanpa menjejaskan tekstur isi serta melindungi salmon dari terlebih masak.
Foto: Christine Han (https://www.apartmenttherapy.com/authors/christinehan)
2. Bersabar lah ya…
Ini mungkin perkara yang sukar dilakukan. Apabila ikan mencecah kuali, tindakan terbaik yang boleh anda lakukan ialah bersabar menunggu ia masak. Percayalah, ikan itu akan masak, jangan usik atau cuba sentuh isinya semasa ia dalam proses masak. Tunggu filet bertukar warna dan masak, kemudian baru dibalikkan.
Foto: Christine Han (https://www.apartmenttherapy.com/authors/christinehan)
3. Lihat perubahan filet & jadikan ia petunjuk.
Setelah beberapa minit dimasak, warna filet salmon akan perlahan-lahan berubah. Bermula dari bawah (kulit) ke lapisan isi atas, anda akan nampak isinya akan bertukar dari warna oren terang ke warna yang lebih pucat. Perubahan ini menunjukkan progres bagaimana ikan hampir masak. Apabila warnanya telah bertukar sehingga tiga suku dari bahagian filet ( daripada lapisan bawah ke atas) itu maknanya filet itu sudah sedia untuk dibalikkan (isi ke bawah pula). Masa memasaknya lebih pendek,berbanding proses memasak di bahagian kulit.
Foto: Christine Han (https://www.apartmenttherapy.com/authors/christinehan)
Jika ikut peraturan ini filet salmon anda pasti lembut, tidak terlebih masak atau menjadi keras.Paling lazat, kulitnya yang super garing. – FARIDAH TALIB
Foto: Christine Han (https://www.apartmenttherapy.com/authors/christinehan)
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...