Pernah dengan nama Academy of Pastry & Culinary Arts Malaysia (APCA), di Petaling Jaya. Adik-adik yang minat baking, pastri dan masakan kena semak-semak apa yang ditawarkan di sini.

Academy of Pastry & Culinary Arts Malaysia (APCA) menawarkan program berasaskan kemahiran pastri dan seni kulinary. Programnya diadalah secara Program Separuh Masa, Program Sambilan, Kulinari dan Pastri Insentif, Program 2 minggu (chocolatier/bakery) dan Master Class.

APCA dikenali sebagai jenama tersohor dalam program profesional Kulinari dan Pastri di Asia Pasifik. Ditubuhkan pada tahun 2010 di Malaysia, kini ia berkembang pesat dengan perancangan untuk membuka cawangannya di Indonesia, Dubai dan Singapura tidak lama lagi.

APCA adalah institusi antarabangsa yang kini mempunyai lima pusat pengajian di tiga buah negara di Asia iaitu Malaysia, tiga di India dan satu di Filipina. Ia menyediakan kemudahan infrastruktur yang lengkap termasuklah lounge untuk pelawat dan pelajar, kafe, amphitheatre yang boleh memuatkan 85 pelajar dalam satu masa.

IKLAN

Bimbingan secara perbadi dan latihan praktikal dari tenaga pengajar bertaraf antarabangsa dan persekitaran profesional menjadi ciri utama APCA. Program yang ditawarkan menyediakan pelajar dengan penglibatan profesional dan kemahiran sebenar dunia pekerjaan yang mantap untuk mencapai kejayaan dalam industri.

IKLAN

Nisbah Chef Vs Pelajar adalah 1 :14 menjadikan pelajar menerima perhatian dan bimbingan lebih peribadi. Latihan praktikal yang lengkap iaitu sebanyak 40 jam seminggu. Setiap pelajar perlu membuat produk sendiri.

Secara keseluruhan sebanyak 1440 jam selama sembilan bulan program dijalankan. Chef (tenaga pengajar) terdiri daripada mereka yang mempunyai pengalaman luas dengan hotel terkemuka. Pelajar latihan amali pula berpeluang menjalaninya di hotel jenama terkemuka.

IKLAN

Di antara pencapaian yang pernah diraih di peringkat kebangsaan adalah pingat emas dalam pelbagai kategori dan “The Most Outstanding Pastry Chef Award” di Food Hotel Malaysia 2011 dan pingat emas seterus pada, 2013, 205 dan 2017. Di peringkat antarabangsa pula adalah posisi ke 14 dalam World Pastry Cup, Lyon 2013, posisi ke 4 di tahun 2015, dan posisi ke 6 dalam kejohanan yang sama.

Juga pernah menerima gelaran Juara untuk Top Patisserie Asia pada 2017. Melalui keputusan dan analisis yang dilakukan oleh World Pasty Cup Competition dalam empat tahun yang lepas Malaysia adalah satu-satunya negara yang diiktiraf sebagai nombor 2 terbaik dalam pembuatan pastri di Asia selepas Jepun.

Lokasi : Lot 16, Jalan 51A/223, Petaling Jaya, Selangor.