Kalau rasa nak makan lemang walaupun tidak sama seperti lemang yang di bakar, boleh cuba cara ini. Ikut pilihan masing-masing, kalau nak ikut cara lama boleh cuma cara ini menyenangkan kerja bagi yang masanya terhad. Bukan hari-hari nak makan lemang, bila teringin sangat boleh buat cara mudah ni!

 

LEMANG DALAM CAWAN KERTAS

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • Beras pulut
  • Santan
  • Daun pisang
  • Cawan kertas
  • Garam

CARA MEMASAK:

Basuh beras pulut dan toskan sehingga kering

  1. Basuh beras pulut dan toskan sehingga kering
  2. Masukkan daun pisang ke dlm cawan kertas
  3. Masukkan 3/4 cawan beras pulut
  4. Perasakan santan dgn garam dan masukkan ke beras pulut td
  5. Masukkan ke dalam kukus
  6. Kukus selama 2 – 3 jam
  7. Pastikan lemang sejuk dahulu baru di potong
    Sekian

Inilah hasilnya

IKLAN

Cara-cara potong dengan betul

 

IKLAN

Kongsi resipi: Otomen Slumber

CARA-CARA MEMBUATNYA:

Posted by Otomen Slumber on Tuesday, 26 June 2018