Kalau rasa nak makan lemang walaupun tidak sama seperti lemang yang di bakar, boleh cuba cara ini. Ikut pilihan masing-masing, kalau nak ikut cara lama boleh cuma cara ini menyenangkan kerja bagi yang masanya terhad. Bukan hari-hari nak makan lemang, bila teringin sangat boleh buat cara mudah ni!
LEMANG DALAM CAWAN KERTAS
BAHAN-BAHAN:
- Beras pulut
- Santan
- Daun pisang
- Cawan kertas
- Garam
CARA MEMASAK:
- Basuh beras pulut dan toskan sehingga kering
- Masukkan daun pisang ke dlm cawan kertas
- Masukkan 3/4 cawan beras pulut
- Perasakan santan dgn garam dan masukkan ke beras pulut td
- Masukkan ke dalam kukus
- Kukus selama 2 – 3 jam
- Pastikan lemang sejuk dahulu baru di potong
Sekian
Kongsi resipi: Otomen Slumber
CARA-CARA MEMBUATNYA:
https://www.facebook.com/otomen.slumber/videos/1257880797686864/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI