Manisan Thai banyak menggunakan beras pulut. Antara yang popular adalah seperti Pulut Mangga, Pulut Nangka, Pulut Durian dan banyak lagi. Semuanya memang ada peminat tersendiri. Pulut lembut yang dihidangkan bersama kuah santan manis serta hirisan buah-buahan segar. Sedapnya! Terasa nak makan pulut? Jom cuba resipi ni.
PULUT HITAM, MANGGA & PISANG THAILAND
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 biji mangga | hiris
2 biji pisang berangan | belah dua dan hiris
250 gm beras pulut hitam | rendam sekurang-kurangnya 1 jam
BAHAN SOS SANTAN:
150 ml santan
1 sudu makan gula pasir
150 ml air
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
4 sudu kecil tepung jagung | larutkan dengan sedikit air
CARA MEMASAK :
Masak pulut hitam hingga masak menggunakan periuk elektrik biasa. Jika agak berderai tampah air. Hingga tekstur pulut hitam lembut. Setelah masak, ketepikan.
Sementara itu sediakan sos santan, campurkan semua bahan, kacau rata dan cukup rasa.
Kemudian didihkan atas api sederhana bersama daun pandan hingga mendidih.
Cara menghidang, masukkan pulut hitam, mangga dan pisang dalam mangkuk daun pisang yang telah disediakan.
Tuangkan sos santan di atasnya dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Pulut hitam boleh juga dikukus tetapi ia perlu direndam sekurang-kurangnya empat jam kerana pulut hitam agak keras dan berderai tekstur bila dimasak.
Ads
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Di laman sosial, terdapat banyak menu ringkas dan mudah yang anda boleh cuba. Sebagai contoh, Roti Rangup Berlauk perkongsian Mleisya Scarf Comel Sokmoni. Daripada roti sandwicbiasa, anda boleh ubah jadi hidangan luar biasa sedapnya! Jom cuba. Anda pasti suka. Sesuai dinikmati sebagai snek, sajian minum petang atau pada bila-bila masa sahaja. Jom cuba!
1. Ambil tepung goreng serbaguna dan bancuh dengan air hingga jadi bancuhan agak pekat. Adun hingga sebati. Tepung ini akan digunakan untuk mencelup roti.
2. Satukan telur hancur, isi ayam, sosej, daun ketumbar dan lobak merah dalam bekas.
3. Kemudian masukkan mayones serta serbuk lada hitam @ lada putih dengan secukupnya. Gaul rata.
4. Ambil roti dan potong dua. Kemudian letak inti berlauk tadi.
5. Lipat kemas dan salut dalam bancuhan tepung yang telah dibancuh awal tadi.
6. Kemudian golekkan roti dalam bekas berisi tepung gorengan serbaguna yang kering.
7. Panaskan minyak dan goreng roti hingga garing dan berwarna keemasan. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum masukkan roti. Goreng guna api sederhana.
Rasa sama macam kek, tapi comel dan mudah dimakan di mana jua. Itulah kelebihan muffin. Gebu dan lembut, makanan kegemaran kanak-kanak dan juga dewasa.
Norhayati Ahmad (sebelah kiri)
Cuti hujung minggu ni bolehlah cuba resepi Norhayati Ahmad dari Adriana Cakes House ini. Gerenti sedap dan gebu.
KEK MUFFIN COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan serbuk koko | diayak
1 cawan gula kastor
Bahan B:
1 cawan tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
1 sudu teh soda bikarbonat | diayak
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur saiz A
Bahan buttercream coklat :
100 gm krimwell
100 gm shortening
1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
Pewarna jika perlu
½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
Sedikit perasa coklat/ pes coklat
CARA MEMASAK : 1. Ayak Bersama tepung, baking powder & soda bikarbonat. Asingkan. 2. Dalam mangkuk, satukan semua bahan A. Masak sebentar di atas api perlahan dan kacau sebati. Biarkan sejuk sebentar. 3. Dalam satu bekas lain, dengan menggunakan mixer, putarkan telur sehingga gebu, kemudian masukkan esen vanilla dan putar lagi. 4. Masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur dan putar sehingga adunan sebati. 5. Masukkan tepung yang telah di ayak dan putar sebati. 6. Isi ke dalam cawan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar pada suhu 170 darjah (api atas dan bawah) selama 25 minit. 7. Setelah masak, sejukkan di atas redai, kemudian boleh di hias menggunakan krim buttercream. Topping buttercream coklat : Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan perasa coklat dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping, sedia untuk digunakan.
Saiz hidangan: 20 biji kek cawan Waktu memasak: 45 – 50 minit Keistimewaan: Kek cawan kaya dengan rasa coklat dan koko Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF :Kek coklat ini lembut dan lembut teksturnya.
KEK MUFFIN VANILLA
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
1 1/4 cawan tepung kek | diayak
1 1/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh baking soda @ soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
2 biji telur telur
3/4 cawan gula kastor
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan buttermilk (atau 1/2 cawan susu campur 1/2 sudu teh cuka atau jus lemon dan ketepikan selama 5 minit sebelum digunakan)
Bahan butter cream:
100 gm krimwell
100 gm shortening
1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
Pewarna jika perlu
½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven pada suhu 170C. 2. Di dalam mangkuk, satu dan ayakkan tepung kek, serbuk penaik, baking soda dan garam. Ketepikan. 3. Di dalam mangkuk pengisar elektrik, putar telur selama 10-20 saat. Masukkan gula dan terus putar dengan menggunakan kelajuan sederhana selama 30 saat. Masukkan vanila dan minyak dan putar lagi hingga sebati. 4. Kurangkan kelajuan, masukkan campuran tepung diikuti separuh dari susu, tepung dan susu lagi. Kacau sebati. 5. Adunan agak cair. Tuang ke dalam kertas acuan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar selama 15-18 minit. 6. Setelah masak, sejukkan di atas redai sebelum di hias. Buttercream: 1. Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping dan sedia untuk menghias kek cawan.
Saiz hidangan: 16 biji kek Waktu memasak: 20 minit Keistimewaan: Kek vanilla yang lembut dan gebu Anggaran kos: RM15
INFO CHEF : Kek vanilla yang sedap dimakan ‘plain’ walau tanpa ramuan tambahan seperti kekacang atau buahan beri.
Yang dibawah ini pula resipi asas membuat muffin. Jika anda suka yang ‘plain’ sahaja inilah resepi mudahnya.
PLAIN MUFFIN
foto : epicurious.com
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum | diayak
1 1/4 sudu teh serbuk penaik | diayak
1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula kaster
1 biji telur (saiz A) | dipukul ringan
1 cawan susu
1/4 cawan mentega yang telah dicairkan
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven ke suhu 190 darjah Celcius. 2. Griskan dulang acuan muffin. 3. Campurkan tepung gandum, serbuk penaik, garam dan gula di dalam mangkuk. 4. Masukkan telur, susu, dan mentega, kacau rata, larutan bater ini tidak cair. 5. Sudukan ke dalam dulang pembakar muffin, isikan 2/3 sahaja untuk ruang mengembang. 6. Bakar selama 20-25 minit.
Semua orang boleh buat air cocktail kerana sangat mudah untuk membuatnya. Namun tak semua boleh jadikan sedap lemak berkrim.
Nak buat air cocktail yang sedap dan ada ‘kick’, bolehlah cuba resipi yang dikongsi Hafidz Idris ini.
RESIPI COCKTAIL 7 KETURUNAN
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair (saya guna jenama carnation) – beli online di sini 1 tin laici – beli online di sini 1 tin mix fruit Nata de coco 1 kotak kecil whipping cream ½ tin susu pekat manis (ikut tahap manis masing-masing) – beli online di sini Ais secukupnya
CARA-CARA:
1. Tapis dan buang semua air buah dalam tin tu. Ketepikan. 2. Kemudian, tuang susu cair di dalam bekas/jag. 7 keturunan saya memang guna susu cap Carnation je kalau nak buat cocktail ni. Tuang habis. Nak banyak kuah, guna 2 tin.
3. Masukkan whipping cream dan susu pekat. Masukkan juga Nata de coco. Guna air dia jangan buang. Ni bekas sedang je. Saya guna semua. 4. Akhir sekali, masukkan semua buah dalam tin yang sudah ditoskan tado. Air laici kalau nak guna, bubuh sikit je. Jangan bubuh semua. Tapi buah laici guna semua. Ceduk masuk cawan bubuh ais, siap la. Kacau-kacau. Dah boleh minum. Selamat mencuba.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...