Laksa Lemak Kedah Makjah Terliur Rasa

Share

Keenakan laksa terletak pada kuahnya. Pilihan ikan yang lemak memberikan rasa yang sedap seperti ikan kembung dan sardin. Boleh buat untuk hidangan untuk minum petang.

BAHAN-BAHAN

1 tin sardin – dibuang sos sardin & cuci bersih kemudian blend hancur. (Boleh guna ikan jugak)
1-2 biji bawang besar- di kisar
2-3 SB serbuk kari ikan
1 ketul lengkuas besar ibu jari
1-2 batang serai dititik
5-6 tangkai daun kesum
4-5 keping asam keping
1 cawan santan pekat (kalau kurang tambah lagi)
Air
Garam gula

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak & tumis bawang kisar, serbuk kari ikan & masukkan sekali serai, lengkuas. Masak sampai pecah minyak.

2. Bila bahan tumis dan rempah dah masak elok. Masukkan sardin gaul sebati kemudian masukkan santan, asam keping & tambah sedikit air.

3. Last masukkan garam, gula secukup rasa & daun kesum. Daun kesum dah layu boleh tutup api. Siap!

Jangan lupa rebus laksa ye 😂

Ulam-ulam boleh la letak timun, bawang, selom, cili padi hiris-hiris nipis gitew.

Selamat mencuba! 😋

kredit: liyana hassan

 

IKLAN