Kuih Rotan Krap Krup Bila Memakannya. Tak Salah Buat Saiznya Besar Sedikit.

Share

Kuih rotan biasanya bulat-bulat kecil. Tetapi penat juga nak mengentelnya, adunan pun lambat habis. Cuba buat saiz seperti yang dikongsikan Noma Ismail. Tu dia besar gedabak..hehehe

KUIH ROTAN



BAHAN-BAHAN :

  • 500gm tepung pulut
  • 1 sudu besar tepung beras
  • 1 biji telor
  • 1 cawan santan
  • Gula
  • Garam
  • Sedikit air kapur

CARA MEMASAK :
1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum.
2. Masukkan telor, dula dan garam.
3. Masukkan santan sikit demi sedikit.
4. Masukkan air kapur.. gaul sehingga jadiadunan, kalau keras campur sedikit air.
5. Boleh lah gentel dan gelek atas bijan.

6. Panaskan kuali, perlahankan api dan goreng api slow.

Kredit FB : Noma Ismail

IKLAN