Apa yang sedap nak dimakan untuk minum petang nanti. Mungkin boleh buat kuih ini. Di Terengganu menggelarkan kuih belimbing. Makan panas-panas memang layan ditabur gula di atasnya. Lembut dan rangup.
Cara memasak: 1.Didihkan air, gula, esen dan marjerin.Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat-cepat guna senduk kayu
Ads
2.Kemudian biarkan adunan sejuk dulu. Baru pecah telur sebutir .Mix sebati,pecah lagi sebutir telur. Mix hingga sebati. 3.Letak adunan dalam acuan. Biarkan minyak panas di kuali. Bila minyak panas, tekan adunan.Kerat panjang lebih kurang 5 cm .
4.Guna api sederhana saja..Goreng agak kuning,kalau nak garing sikit, goreng lama sikit.
5.Angkat kemudian biar sejuk sedikit. Tabur gula. Sedia untuk dihidang. Kredit:Mariyanti MN
Ramai yang teringin buat donut gebu. Namun ada kala impian tak jadi kenyataan. RASA kongsikan tip untuk buat donut jadi gebu secara mudah. Dah tahu rahsia, senanglah nak buat, kan?
DONAT GEBU MUDAH (Bahan mudah didapati!)
Bahan-bahan
500 gram tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam
Setengah cawan air sejuk yang ada ais.
Bahan Rahsia Pelembut Donat
2 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan air masak
*Masak tepung gandum dalam air di atas kuali dengan api yang kecil sampai likat.
Bahan Bancuhan Yis
1/2 peket yis
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar gula
*Bancuhkan yis, gula, susu pekat manis ke dalam setengah cawan air masak. Kacau dan tutup. Tunggu sehingga berbuih.
Cara membuat donut
1. Masukkan tepung gandum, minyak masak, garam ke dalam bekas. Gaulkan.
2. Masukkan pula tepung yang dimasak di atas kuali. Gaul lagi.
3. Masukkan bancuhan yis sikit demi sedikit.
4. Akhir sekali masukkan air ais sedikit demi sedikit. Uli sampai tidak lekat di tangan. Jika lembik tambahkan tepung.
Nota
Uli sampai licin dalam tempoh 15 minit. Tutup doh dengan pinggan atau kain basah selama 30 minit. Bentukkan dengan apa-apa bentuk yang anda suka. Misalnya buat bentuk ring dan bentuk jalin.
Tip Donat Montok Gebu Lajak
– Bulatkan donat macam nak buat pau tu.
– Rehatkan di dulang selama 10 minit.
– Kemudian, menggunakan jari telunjuk, tekan di tengah donat.
– Rehatkan lagi selama 15 minit dan baru goreng.
Bingka pandan ini sedap, lembut dan semerbak aroma pandannya. Bingka atau juga dipanggil bengkang ini salah satu kuih-muih orang lama yang masih disukai ramai,
Rasanya yang lemak manis sesuai dijadikan hidangan pemanis mulut. Lagi mudah, bila bakar ia menggunakan air fryer. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Eniza M. Salimini. Dijamin sedap.
Bingka Pandan
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
Kisar semua bahan di atas kecuali bijan. Masak sekejap atas dapur dengan menggunakan api perlahan.
Bila agak likat sikit ( jangan sampai berketul-ketul), angkat dan tuangkan ke dalam loyang saiz 6’ yang telah dioleskan dengan mentega. Tuang adunan ke dalam bekas dan kemudian tabur bijan.
Bakar suhu 160C selama 20 minit. Apabila dah masak (cucuk dengan lidi sate. Kalau tak ada kesan pada lidi itu maknanya dah masak).
Tambah lagi 15 minit dengan suhu 180C untuk garingkan bahagian atasnya.
Suhu bergantung pada air fryer masing-masing juga ye, Kalau kurang masak boleh tambah lagi masa.
Sebut sahaja resepi puding trifle,terus terbayang dalam kepala keenakan lapisan kek gulung yang dilapisi dengan tepung kastard serta rasa masam manis buah koktail.
Namun kali ini, kita buat versi dalam cup pula. Senang nak ambil makan sambil bersembang bersama jiran kan.
Jom kita cuba ikut resipi daripada Yusma Mustafa ini.
PUDING TRIFLE VERSI DALAM CUP
BAHAN-BAHAN:
1 biji kek swiss roll (pilih warna hijau perisa pandan) 1 kotak jelly (brand nona pilih kotak warna merah perisa strawberi atau raspberi) 1 tin buah koktel 1 tin susu cair 1 cawan tepung kastard ½ cawan gula 1 cawan air
1 tin susu cair – beli online di sini 1 cawan tepung kastard – beli online di sini 1 cawan air (nak cair sikit, air masukkan 2 cawan) ½ cawan gula – beli online di sini *kacau tanpa henti guna api kecil sampai likat, berkilat dan keluar letup-letup.
1. Potong kek swiss roll, kemudian isi dalam cup. Terpulang nak potong tebal mana. Agak-agak ¼ tinggi cup tu sedang elok saja.
2. Kemudian, tuang adunan kastard.
3. Tapiskan air buah koktel. Kemudian susun buah koktel di atas lapisan kastard. Tekan-tekan sikit buah koktel guna sudu biar separuh tenggelam masuk ke lapisan kastard.
4. Tuangkan jelly. Cara nak masak jelly macam ni, campurkan serbuk jelly dengan 400ml air. Masak sehingga larut dan mendidih. Kalau guna dua kotak, hanya gandakan kuantiti air. Kena tuang perlahan-perlahan atau ceduk guna senduk sebab nak elak buah koktel tu terapung-apung.
5. Tutup cup dengan penutup. Simpan dalam chiller. Lagi sejuk lagi sedap.
*Kalau tak nak guna buah koktel, boleh je ganti dengan buah tin lain, macam buah pic, buah laici, buah longan. *Bahan dan cara buat sama kalau guna bekas atau loyang. *Resipi ni boleh dapat 25 cup pendek dan kecil yang biasa orang guna buat dadih tu. Saya gandakan resipi sebab nak buat 50 cup.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...