Untuk membuat inti kelapa, panaskan air gula merah dan daun pandan dalam kuali. Bila mendidih masukkan kelapa parut, gula dan garam. Kacau hingga agak kering dan masukkan tepung gandum. Bila dah sebati tutup api. Biarkan sejuk. (Dah sejuk boleh bulat-bulatkan). Ketepikan.
Untuk memasak adunan hijau; didihkan air dalam periuk. Dalam masa yang sama, satukan tepung dan pati pandan. Gaul hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan. Bulat-bulatkan doh. Masukkan inti kelapa. Bulat-bulatkan.
Kemudian masukkan dalam air yang mendidih.
Ads
Apabila dah timbul, angkat dan toskan. Ketepikan.
Untuk memasak kuah putih; satukan semua bahan, kacau hingga larut dan tapiskan ke dalam periuk. Guna api sederhana perlahan. Masak dan kacau adunan guna whisk/senduk hingga mendidih dan agak pekat.
Terus tutup api dan segera sendukkan ke dalam bekas plastik (kod bekas sQ250). Masukkan 1 1/2 senduk dan terus letak bebola hijau yang dah siap ditoskan tadi.
Enaknya andai dapat makan Kuih Talam Sagu. Lemak, lembut, manis yang sedang elok, memang tak jemu. Bagi penggemar sajian kuih tradisional, kuih ini merupakan salah satu yang anda perlu cuba. Memang sedap. Saudari Harum Wangiada kongsikan resipinya. Bolehlah cuba nanti.
CARA MEMBUAT KUIH TALAM SAGU
BAHAN LAPISAN BAWAH: Sagu – rendam bagi kembang seketika & buang airnya – beli online disini Gula halus – gaul dalam sagu ikut agak-agak manis + pewarna merah @ sirap – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Oles loyang dengan sedikit minyak dan ratakan sagu tanpa perlu tekan. Ia bertujuan supaya bagi ruang pada sagu untuk mengembang. 2. Boleh tambah sedikit air dalam sagu supaya bila sejuk, sagu tidak liat. 3. Kukus sagu sehingga masak. Masa kukus tidak lama sangat, cukup hingga sagu bertukar rupa. 4. Sebelum letak lapisan atas, cakar-cakar sedikit permukaan sagu supaya lapisan atas senang melekat.
NOTA: Sukatan sagu agak-agak sahaja ikut saiz loyang yang digunakan. Jangan terlalu penuh nanti tiada ruang untuk letak lapisan atas.
BAHAN LAPISAN ATAS: 1 cawan tepung (tepung gandum + 2 sudu makan tepung ubi) – beli online disini 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini 3 cawan santan (santan pekat + air. Lemak terpulang. Nak guna santan sama banyak dengan air pun boleh. Empunya resipi tak suka terlalu lemak. Nisbah yang digunakan adalah 1:2) – beli online disini Sedikit garam- untuk menaikkan rasa lemak
1.Satukan semua bahan dan adun hingga larut. Tapis jika tepung berketul. 2. Masak guna api perlahan dan kacau hingga naik wap sedikit. Jangan biarkan tepung berketul. 3. Bila sudah siap, tuang ke atas sagu yang telah dikukus tadi.
4. Kukus sekali lagi dalam 10 minit atau hingga kuih betul-betul masak. Sejukkan sebelum dipotong. 5. Kuih Talam Sagu siap untuk dinikmati.
Ada yang suka manisan halwa ni? Dulu selalu tengok kuih ni dekat kedai ja, nampak macam sedap dan teringin nak makan. Kalau ada yang nak mencuba, boleh ikut resipi yang dikongsi ini.Boleh buat kudapan untuk makan bila-bila masa disukai.
MANISAN HALWA
Bahan-bahan:
1 cawan tepung jagung
2 cawan air
1¾ cawan gula
¼ cawan minyak sapi
½ sudu kecil serbuk buah pelaga (saya tak letak sebab tak ada )
Pewarna pilihan
Bahan-bahan tambahan:
Kismis
Kacang pistachio
Gajus
**ikut selera nak letak apa-apa pun
kalau nak buat banyak gandakan bahan-bahannya
**bekas @ loyang yang sesuai dilenser dengan minyak sapi
Cara membuat:
1.Satukan tepung dan 1½ cawan air dalam satu bekas, kacau hingga sebati.Ketepikan sebentar.
2.Panaskan kuali, masukkan gula dan baki ½ cawan air tadi masak sehingga mendidih.
3.Masukkan pewarna,kacau sebati.
4.Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung tadi.
5.Kacau,sebatikan sehingga menjadi adunan yang pekat,kena sentiasa kacau jangan berhenti.
6.Bila dah agak pekat boleh masukkan minyak sapi sedikit berselang – seli sehingga habis.
7.Boleh masukkan kismis atau apa-apa yang disukai masa ni.
8.Kacau lagi agak-agak 15 minit dan adunan menjadi jernih cantik bolehlah matikan api.
9.Angkat dan tuangkan ke dalam bekas dan ratakan cantik-cantik.
10.Ketepikan dan sejukkan selama 1 hingga 2 jam sebelum dipotong.
Kuih Lapis merupakan sejenis kuih yang berasal dari Indonesia. Kuih ini terdiri daripada beberapa lapisan dan boleh didapati dalam pelbagai warna. Teksturnya yang lembut dan warna yang menarik, pasti anak-anak suka. Kuih lapis simple yang biasa kita makan waktu minum petang, makan dengan kopi ‘O’ pun sedap. Resipi Kuih Lapis yang dikongsi Azmalaini Abd Rahman ini, diolah daripada resipi orang lain dan dipermudahkan cara membuatnya. Anda boleh cuba.
1. Masak gula bersama dengan air yang telah disukat. Kalau nak wangi, masukkan daun pandan (ambil dalam 2 cawan). 2. Satukan semua bahan, kacau dan tapis. 3. Alas loyang 10 x 10 dengan plastik 16x 16/14×14. 4. Guna api yang sederhana kuat.
5. Sebelum masukkan tepung, panaskan loyang/letakkan loyang dalam kukusan. 6. Mula melapis. Lapisan 1 saya guna 400 ml. Banyak sedikit untuk cover tepung dalam kukusan, kadang kukusan kita tak sama bila berada di atas dapur. 7. Lapisan ke-2 dan seterusnya, saya guna 300 ml bancuhan tepung.
8. Penggunaan api; untuk lapisan pertama, dalam 4 minit, jangan lama kerana nanti dia mengelembung/terlebih masak. Tekan dengan jari atau tengok warna tepung dah berubah jadi cerah. 9. Lapisan seterusnya 5 minit/6 minit sahaja.
10. Resipi ini akan dapat 8 layer. Setiap satu warna tu, saya buat 2 lapisan. Akan ada sedikit lebihan tepung, jika tidak mahu membazir anda sukat siap-siap ye. 11. Bila dah faham dengan rentak kuih anda, dengan resepi yang sama kita boleh buat jadi 10 layer. 12. Dari segi penggunaan warna, terpulang pada pilihan masing-masing.
Cara buat sos carbonara ini sangatlah mudah malah lebih menjimatkan.Selalunya bila teringin menikmati spageti carbonara, kita akan terus teringat sos segera yang dijual dalam...