Koleksi resipi masakan negeri Selatan, sedap dan mudah. Masakan Melayu dari negeri-negeri Selatan seperti Negeri Sembilan, Melaka, dan Johor memang gemar dengan masakan yang pedas.
Kebiasaannya masakan ini merupakan gandingan yang mantap jika dimakan bersama nasi panas. Memang terbaik!
Apa lagi, jom kita cuba resipi masakan negeri Selatan yang RASA sediakan ini!
ASAM PEDAS TULANG SELANGKA
BAHAN-BAHAN:
2kg Tulang Selangka (Rebus Hinga 70% Empuk)
1 cawan Minyak
5 biji Bawang Putih (ketuk)
5 biji Bawang Putih Kisar
2 biji Bawang Besar Kisar
30 tangkai Cili Kisar
1 inci Kunyit Hidup kisar
4 ruas Tebu Hitam
5 btg Serai ketuk
10 helai Daun Limau Purut dibelah buang tulang tengah
1 cawan Air Asam Jawa
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
BOTOK-BOTOK TENGGIRI
PASTE
BAHAN A:
1 cawan minyak masak
5 sudu makan rempah kari ikan
BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3 batang serai
2 inci lengkuas
2 inci halia
Cili kering (sedikit sahaja)
BAHAN B:
2 sudu air asam jawa
2 sudu kerisik
Garam + Gula
BAHAN C:
Daun-Daun Ulam Hirisan:
2 helai Daun Kunyit
2 helai Daun Kesum
3 tangkak Daun Kemangi
3 helai Daun Cekur
DAUN-DAUN ULAM LAPISAN:
(ikut cita rasa masing-masing)
Daun Ulam Raja
Pucku Ubi
Pucuk Ubi Kerinting
Pucuk Tenggek Burong
Pucuk Jambu Golok
Pucuk Bebuas
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
ABOK-ABOK
BAHAN-BAHAN:
500gm sagu – direndam air dan ditoskan
1 biji kelapa parut
1tsp garam
200gm gula melaka
Daun pisang secukupnya – dilayur
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
ASAM PEDAS TETEL
BAHAN-BAHAN:
500gm tetelan / daging tetel
1 batang serai – diketuk
1 sudu makan kerisik
1 cawan air perahan asam jawa
2 liter air
2 biji tomato – belah 4
3 helai daun limau purut – disiat
1 sudu makan BESTARI Stok Ayam
Garam secukup rasa (jika perlu)
1 sudu teh BESTARI Serbuk Perencah Lada Hitam
BAHAN KISAR HALUS:
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh ketumbar
Tonton cara memasak dalam video di bawah ini. Selamat mencuba!
RENDANG AYAM CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
1 kotak santan
3 batang serai
2 sudu besar cili kisar kering
1 keping asam keping
4 helai daun limau
3 helai daun kunyit
serbuk kunyit
kerisik
garam
gula
minyak
1/2 ekor ayam
BAHAN KISAR:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
7-10 tangkai cili padi
4 hirisan nipis lengkuas
Ads
Tonton cara memasak dalam video di bawah ini. Selamat mencuba!
ONDE-ONDE @ BUAH MELAKA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan atau lebih air
Pewarna kuning, biru dan hijau
Seketul gula melaka – potong dadu
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam – kukus sebentar
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Teringin pula dan merasa kek buah buatan sendiri. Kalau beli pun tidak memenuhi cita rasa.Resipi kek buah ada pelbagai. Ini antara yang min kongsikan untuk korang cuba.
Bahan A
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas
250g (1buku) butter
500g mix fruit
– panaskan gula dlm kuali hingga berwarna perang gelap (guna api kecil)
– masukkan air panas perlahan2 dan masak semula hingga gula larut.
– masukkan butter dan kacau hingga butter cair.
– masuk pula mix fruit,masak hingga mendidih
angkat dan biarkan sejuk.
Bahan B
325gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan) -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh soda bikarbonat-BELI ONLINE DI SINI
1/2 sudu teh serbuk kayu manis (jika suka)
– ayak bahan2 3 kali
– masukkan ke dalam adunan A sikit-sikit sambil dikacau hingga rata.
Bahan C
3 biji telur gred A
1 sudu teh perisa oren
Cara memasak:
1.Pukul telur hingga kembang berbuih,masuk dlm adunan tadi dan kacau hingga rata.
2.Boleh tambah 2 sudu besar sunquick jika suka.
3.Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu minyak dan dialas baking paper. (jika guna acuan plastik,sapu minyak sahaja)
4.Tutup loyang dengan plastik atau aluminium foil supaya wap dr penutup kukusan tak jatuh atas kek.
5.Pastikan air kukusan sudah mendidih baru kukus kek.
6.Kukus kek selama 2 jam.
7.Sejam yang pertama kukus guna api sederhana,sejam yang kedua guna api kecil.
8.Tunggu sejuk baru potong.
Kredit: Maz Abdul
ADA YANG NAK MENUKAR PERIUK KUKUS BARU? BOLEH BELI DI SINI.
Minuman Sirap Fanta Hijau ni memang sedap dan antara minum popular disajikan bila tiba musim perayaan. Bagi anda yang tertanya-tanya, bagaimana nak hasilkan pati sirap ini, caranya mudah sahaja. Saudari Nurul Ateekah ada kongsikan resipinya. Satu adunan ini boleh dapat sekitar 4 liter pati. Banyak dan boleh bancuh banyak kali. Nak sedekah pada jiran-jiran pun boleh. Sangat berbaloi. Jom cuba!
CARA MEMBUAT PATI SIRAP FANTA HIJAU
BAHAN-BAHAN: 330ml pati Oren Sunquick 3kg gula(beli online disini) 1/2 botol pewarna hijau apple @ pandan paste (beli online disini) 1/2 botol esen pisang 1 helai daun pandan – disimpul 2 liter air
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air dan daun pandan yang telah disimpul ke dalam periuk.
2. Masukkan gula.
3. Seterusnya masukkan pati oren dan perasa pisang.
4. Tambahkan juga pewarna hijau epal / pandan paste.
5. Kacau sebati dan masak sehingga semua bahan bercampur sempurna.
6. Biarkan warna menjadi seperti ini dan kacau sentiasa supaya gula larut. Padamkan api dan sejukkan pati.
7. Untuk menyimpannya, bila pati Sirap Fanta Hijau sudah sejuk bolehlah dimasukkan ke dalam bekas atau botol yang bersesuaian.
8. Untuk menikmati minuman enak ini, caranya ialah dengan memasukkan ais ke dalam gelas, masukkan pati sirap angggaran 2 sudu makan, Tambahkan air dan kacau sebati.
9. Sedia untuk dinikmati.
Nota: Pati sirap Fanta Hijau ini boleh dapat dalam 4 liter. Jika mahu buat dalam jumlah sedikit, boleh bahagikan bahan kepada separuh.