Pes mudah yang membolehkan anda menikmati hidangan sup sedap setiap hari. Boleh disimpan dan peti sejuk dan tahan lama. Anda perlu cuba.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 labu bawang besar | dipotong kecil
  • 3 ulas bawang putih | dipotong kecil
  • 2 inci halia | dipotong kecil
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 sudu kecil kfc lada hitam
  • 1 sudu kecil kfc bunga cengkih
  • 2 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih

Kiub Rempah Sup Homemade. Memang Mudah & Tahan Lama. Sesuai Untuk Masak Aneka Hidangan Sup.

CARA MEMASAK:

1. Masukkan semua bahan ke dalam penapis teh dan basuh. Kulit kayu manis diketuk-ketuk terlebih dahulu untuk memudahkan proses mengisar.

IKLAN

Kiub Rempah Sup Homemade. Memang Mudah & Tahan Lama. Sesuai Untuk Masak Aneka Hidangan Sup.

2. Masukkan semua bahan dalam pengisar, tambahkan air dan kisar hingga halus. Jika suka, boleh juga dimasukkan sedikit minyak.

Kiub Rempah Sup Homemade. Memang Mudah & Tahan Lama. Sesuai Untuk Masak Aneka Hidangan Sup.

IKLAN

3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Boleh juga dimasukkan ke dalam bekas kiub ais untuk menjadikan pes berbentuk kiub.

Kiub Rempah Sup Homemade. Memang Mudah & Tahan Lama. Sesuai Untuk Masak Aneka Hidangan Sup.

IKLAN

4. Untuk menggunakannya, masukkan rempah sup anggaran 1 atau 2 sudu makan ke dalam sup mengikut keperluan. Boleh juga masukkan secubit kas-kas untuk menyedapkan sup.

Kiub Rempah Sup Homemade. Memang Mudah & Tahan Lama. Sesuai Untuk Masak Aneka Hidangan Sup.

Kredit gambar & resipi: Mas Lieyana

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI