Ada tanam pucuk ubi kat belakang rumah, kalau ada memang sedap dimasuk dalam lauk kerang masak lemak dengan cili api.Ni lauk tradisi memang senang dibuat.
Jome semak resipi dari Sweety Rose Cafe, yang disumbangkan oleh pemilik kafe ini Mohd Azmi dan Atie. Untunglah rumah yang ada pucuk ubi kat laman belakang rumah Azmi. Yang takde kenalah beli kat pasar tani.
KERANG MASAK LEMAK PUCUK UBI CILI API :
Ads
BAHAN-BAHAN :
1kg kerang segar
2 batang serai
2inci halia
2inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili merah dan hijau
Perencah secukup rasa
Garam secukup rasa
Garam secukup rasa
Pucuk ubi secukupnya
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
CARA MASAK: 1. Bawang kunyit halia serai dikisar. 2. Tumis bahan-bahan di atas, Masukkan sedikit air. 3. Masukkan santan, kacau perlahan-lahan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kerang. 4. Akhir sekali masukkan pucuk ubi 5. Siap untuk dihidangkan.
Ads
Ads
Dari : Azmi & Atie FB : Mohd Azmi. Pemilik Sweety Rose Cafe
Rindukan hidangan cooney dog yang selalu makan di restoran A&W? Memandangkan sekarang musim PKP, memang tak boleh nak keluar sangat.
Jadi, apa kata kita buat sendiri cooney dog di rumah dengan resipi yang dikongsikan saudara Mohd Fadly ini.
Bila dah cuba buat dan makan, memang sebijik rasanya sama dengan restoran tersebut. Memang boleh buat meniaga sekali.
COONEY DOG
BAHAN-BAHAN SOS
Daging kisar paket (tak kisah jenama apa) Bawang Holland | cincang – beli online di sini Bawang putih | cincang halus Sos pes tomato Sos cili paket Kicap caramel pekat Cili powder Beef stock Daun bay kering Garam Gula perang – beli online di sini Lada hitam Cuka putih Tepung jagung – beli online di sini Serbuk jintan manis + serbuk jintan putih + ketumbar
BAHAN UNTUK DRESSING
Bawang Holland | cincang Sosej Roti hot dog Cheddar Cheese (Option )
CARA-CARA:
1.Tumis bawang putih dengan minyak sampai naik bau. Jangan sampai hangus. 2.Kemudian, masukkan bawang holland dan daging kisar. Masak agar betul-betul hancur dan garing semua. 3.Lepas tu, masukkan daun bay agar buang bau hanyir dari daging tu. Bila dah garing, masukkan air panas dekat daging dalam kuali. Ikut citarasa kalau nak kuah banyak, lebihkan air tapi jangan air terlalu sedikit. 4.Masukkan semua sos cili, tomato, kicap, cili powder sedikit, beef stock, lada hitam, gula perang, garam, serbuk jintan manis dan jintan putih. Kacau dan biarkan ia mereneh. 5.Masukkan cuka putih (berhati-hati jangan sampai cuka cantas semua rasa daging) dan jangan terlalu banyak sebab cuka adalah untuk kekuatan dalam daging agar dapat level yang BEST untuk rasa.
6. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung untuk pemekat kuah. Selepas masuk tepung jagung, rasa akan mula berubah. Pada masa ni, cuba rasa tahap manis, masin agar seimbang. 7.Biarkan betul-betul mendidih (kalau under food safety adalah 4 jam tahap reneh supaya selamat dimakan kalau nak buat niaga) 8.Bila dah siap, nak simpan lama letak dalam chiller atau jadikan pes pun boleh. 9. Lepas dah masak, ketepikan kuah tadi. 10.Untuk roti, kukus sekejap sahaja. Begitu juga dengan sosej. Dalam 1 minit dah cukup. 11. Sebelum kukus, belah tengah roti namun jangan sampai putus dua. Hanya cukup letakkan sosej untuk selit tengah roti agar bila dah kukus, senang dibuka.
12.Lepas kukus, letakkan sosej dekat tengah-tengah roti. Lepas tu, letakkan sos cooney tu. 13. Taburkan bawang holland dan cheddar cheese. Ia sebagai pilihan untuk anda bagi lebih nilai bila nak meniaga. Orang nak sesuatu yang baru dalam Cooney Dog. Selamat mencuba!
*Satu petua: masak banyak-banyak lepas tu, masukkan dalam chiller. Sos ini boleh buat cicah dengan roti, dressing atas pizza, makan dengan apa pun BEST guys. *Kalau nak jual, boleh letak harga RM6-RM7 satu
Sesekali dapat kuih rare memang terbaik rasa. Orang Kedah panggil cakaq bihun.Tempat hangpa panggil apa? Memandangkan ramai yang tak pernah rasa, tak pernah buat dan tak kurang juga yang tak pernah tengok. Lepas mendapat keizinan dari mak, sy share kan resepi nya kat sini.
Semoga bermanfaat untuk semua.
Kuih Cakar Bihun
Bahan-bahan:
1 cwn gula
Food colouring (ikut suka nak warna apa)
Sebungkus bihun (Bihun ni jgn hangpa p basuh ka rendam ayaq dulu ka apa. Satgi xjadiii . Kalau xnak mengadap lama lama depan dapur, buat sikit dulu. Lenguh pinggang cek oiii nak buleh siap 1 bungkus tu pun )
Minyak (Utk menggoreng)
Cara memasak :
1.Bancuh gula dgn secawan air di atas api yg perlahan sehingga gula hancur. Sukatan gula terpulang kpd selera masing2, kalau suka manis lebihkan. Kalau tak, kurangkan.
2.Masukkan pewarna ke dlm air gula td.
3.Rendam bihun ke dalam air gula. Step ni utk pastikan bihun mesra dgn air gula & pewarna tadi. Gaul sebati.
4.Panaskan minyak, goreng bihun. Step ni, pastikan ambik sikit saja utk menggoreng. Sebab nanti bihun akan mengembang.
5.Angkat bihun, cepat2 masukkan ke dalam acuan semasa masih panas & tekan utk bentukkan cakar bihun. Pastikan buat waktu bihun masih panas sbb bila dah sejuk, bihun berterabur & xcantik. Mak sy guna cawan je utk dapatkan bentuk bulat tu.
6.Toskan atas kitchen roll.
7.Dah siappp.
Selamat mencuba!
Credit : Shima Mahmud
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cuti sekolah ni macam-macam majlis kenduri kendara rancak berlangsung. Ni min nak kongsi dengan korang lauk pauk yang biasa dihidang masa kenduri oleh orang -orang belah Selatan . Istimewanya dari Melaka, Johor dan Singapura.
Sukatannya dicadangkan untuk majlis berskala sederhana. Resipi ni hasil idea tenaga pengajar dan Chef Rahayu Farhana Awang Kechik, Chef Amir Hamzah Omar dan Chef Mohd Nazli Mohd Nawi dari Food Institute of Malaysia (FIM).
1. SAMBAL PENGANTIN SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK :
1. Rebuskan hati, paru, dan daging lembu hingga empuk, sejukkan dan potong kepada saiz kecil. 2. Udang dikopek kulit dan direbus. 3. Tumiskan bawang besar,bawang putih, halia dan serai yang dikisar hingga naik bau dan pecah minyak. 4. Masukkan cili kering, cili merah, dan udang kering yang dikisar. Teruskan menggoreng hingga cili benar-benar masak 5.Masukkan hati,paru dan daging yang direbus dan dipotong kecil. Masukkan sedikit air bagi mengelakkan bahan masakan terlalu kering dan garing. 6.Masukkan kicap manis, perasakan dengan garam dan gula 7. Akhir sekali masukkan bawang besar, cili merah dan cili hijau yang telah dipotong.
INFO CHEF : Gula boleh dikurangkan kerana kicap manis sudah memberikan rasa manis. Hati,paru dan daging hendaklah direbus berasingan dan air rebusan daging boleh digunakan untuk menggantikan air.
Saiz hidangan : 50 orang Masa Memasak : 1 jam Cara Memasak : Rebus dan tumis Jenis Masakan : Lauk utama, Singapura Keistimewaan : Rasa yang manis pedas membangkitkan selera sesuai dijadikan makanan istimewa perayaan dan majlis perkahwinan
2. KAMBING KURMA MERAH
BAHAN-BAHAN:
Minyak masak secukupnya untuk menumis
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak, tumis empat sekawan dan daun kari hingga naik bau. 2. Masukkan bahan yang dikisar dan serai yang diketuk, tumis hingga pecah minyak dan wangi. Kemudian masukkan rempah kurma, cili kisar, pes tomato masak hingga rempah betul-betul masak dan wangi. 3. Masukkan kambing dan air secukupnya, renehkan hingga daging kambing empuk dan lembut 4 .Setelah daging kambing empuk, masukkan kismis yang telah di kisar dan diikuti dengan santan. Perasakan dengan garam dan gula. 5 .Akhir sekali sebelum tnutup api, masukkan bawang,cili merah,cili hijau, tomato ceri dan daun ketumbar.
INFO CHEF : Rasa kurma ini pedas dan manis dari kismis
Saiz hidangan : 70 orang Masa Memasak : 1 jam Cara Memasak : Tumis dan reneh Jenis Masakan : Lauk utama, Johor Keistimewaan : Rasa berempah dan manis dari kismis sangat istimewa dan ada kelainan dari kurma biasa.
3. LAKSA KATONG SINGAPURA
BAHAN-BAHAN:
Bahan kuah laksa :
Bahan-bahan untuk dihidang bersama:
CARA MEMASAK: 1. Kopek udang dan rebuskan, kulit dan kepala udang juga direbus. 2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau. Masukkan cili kisar, pes tomato dan rempah kari. 3. Terus menumis hingga naik bau. Masukkan juga sedikit air untuk mengelakkan rempah hangit. 4. Masukkan air rebusan udang. 5. Masukkan santan, perasakan dengan garam dan gula. Masukkan asam keping dan daun limau purut. 6. Sediakan bahan-bahan (dihidang bersama), susun di dalam mangkuk, tuangkan kuah dan sedia untuk dihidangkan.
INFO CHEF: Rempah hendaklah di tumis betul-betul masak untuk menambahkan aroma Laksa Katong.
Saiz hidangan : 50 orang Masa Memasak :1 jam Cara Memasak : Tumis dan reneh Jenis Masakan : Makanan sampingan, laksa Singapura Keistimewaan : Rasa lemak dan manis dari udang membuatkan laksa ini sangat menyelerakan
4. ASAM PEDAS DAGING
BAHAN-BAHAN;
BAHAN TUMIS:
BAHAN KISAR HALUS:
CARA MEMASAK : 1 .Panaskan minyak didalam periuk, masukkan bahan tumis dan serai, tumis hingga harum. Tambah bahan kisar halus dan tumis hingga garing. 2. Masuk cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. 3. Masukkan daging, daun kesom dan daun limau, gaul rata. Masak hingga daging kecut. Tuang air secukupnya dan masak hingga daging empuk. 4. Masukkan pes asam jawa, kacau rata. Perasakan dengan garam dan sedikit gula melaka. Masak hingga pekat dan tutup api.
INFO CHEF: Daging boleh juga direbus terlebih dahulu. Tetapi air rebusan jangan dibuang dan boleh masukkan ke dalam kuah nanti. Tambahkan tomato ceri untuk rasa yang lebih manis
Saiz hidangan : 60 orang Masa Memasak : 1 jam, 30 minit Cara Memasak : Tumis dan reneh Jenis Masakan : Lauk utama, Melaka Keistimewaan : Rempah ratus dalam hidangan asam pedas daging untuk menampah aroma.
5.DENDENG DAGING
BAHAN-BAHAN;
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK : 1. Rebus daging selama 30 minit kemudian dihiris 1.2sm.Tumbuk daging yang telah dihiris menjadi leper kemudian diperap bersama kicap manis dan kicap masin. 2. Panaskan minyak dan goreng daging yang telah perap hingga garing. 3. Keluar sebahagian minyak dan tinggal sedikit untuk menumis bahan tumis dan serai. 4. Tumis hingga harum. 5. Masuk cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. 6. Masukkan pes asam jawa, kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daging yang telah digoreng dan gaul rata. 7. Daging dendeng sedia dihidangkan
INFO CHEF: Bahan tumisan perlu ditumis garing bagi menghasilkan rasa dendeng yang terbaik
Saiz hidangan : 60-70 orang Masa Memasak : 1 jam 30 minit Cara Memasak : Rebus, goreng,dan tumis Jenis Masakan : Lauk utama, Melaka Keistimewaan : Rasa pedas manis sangat istimewa dengan daging yang diperap dan di goreng garing menambah rasa pada masakan.
6. KARI AYAM KAPITAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK: 1. Kisarkan serai, cili merah, bawang putih, kunyit hidup, bawang merah, buah keras dan belacan di dalam pengisar. 2. Kemudian tumis sehingga terbit aromanya yang wangi bersama rempah 4 sekawan. 3. Seterusnya masukkan rempah kari ayam dan tumis hingga terbit minyak. 4. Masukkan daun limau, air dan ayam. Kacau sehingga sebati dan biarkan reneh selama 15 minit. 5. Kemudian, tuangkan jus limau purut, santan dan teruskan mengacau selama seminit. 8. Tunggu sehingga ayam menjadi empuk, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan kari sedia untuk dihidang.
INFO CHEF :Selain nasi, kari ayam kapitan juga sesuai dimakan bersama pulut kuning atau roti jala.
Saiz hidangan : 65- 70 orang Masa Memasak : 1 jam 30 minit Cara Memasak : Tumis dan reneh Jenis Masakan : Lauk utama, Melaka Keistimewaan : Kari ayam berempah yang pekat dan beraroma semerbak
7. SAMBAL TAHI MINYAK IKAN BILIS DAN PETAI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMBUATNYA : 1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis, diikuti petai. Angkat dan ketepikan. 2. Keluarkan minyak, tinggal secukupnya untuk menumis. 3. Tumis bahan kisar hingga wangi, kemudian masukkan cili ki 4. Masukkan bahan tumis dan tumis hingga garing kemudian masukkan cili kisar dan kacau hingga terbit minyak. 5. Masukkan air asam jawa, ikan bilis, petai dan tahi minyak. kemudian perasakan dengan garam dam gula secukup rasa. 6. Tutup api dan ssambal sedia dihidankan
INFO CHEF: Enak, pedas, dan kaya dengan rasa petai.
Saiz hidangan : 45- 50 orang Masa Memasak : 40 min Cara Memasak : Tumis Jenis Masakan : Sambal, Melaka Keistimewaan : Ikan bilis rangup dan cili kering ditumis sempurna faktor utama sambal sedap
8. URAP PEGAGA SELOM DAN TAUGEH
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan wangi, masukkan kelapa parut dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 2. Sejukkan bahan tumis seketika. 3. Sementara itu masukkan semua bahan hirisan di dalam mangkuk besar. 4. Kemudian masukkan bahan urap yang telah disejukkan tadi. 5. Gaul rata dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF:Kelapa parut ambil bahgian putih sahaja lebih lemak dan sedap.
Saiz hidangan : 60 orang Masa Memasak : 20min Cara Memasak : Tumis Jenis Masakan : Kerabu / pembuka selera Keistimewaan : Ulam-ulaman yang baik untuk kesihatan
9. IKAN KERISI SAMBAL HIJAU BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Goreng ikan hingga garing dan ketepikan. 2. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan sedikit air. 3. Setelah pecah minyak, masukkan santan. Kacau dan renehkan hingga santan pekat. 4. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa, 5. Akhir sekali tuang ke atas ikan yang telah siap digoreng. 6. Sambal ikan sedia dihidangkan
Saiz hidangan : 60 orang Masa Memasak : 40 min Cara Memasak : Goreng dan tumis Jenis Masakan : Hidangan utama Keistimewaan : Sesuai di makan dengan nasi panas-panas
10. AYAM UNGKEP BERSAMA TEMPE
BAHAN – BAHAN :
INFO CHEF :Jika suka boleh d tambah sedikit lada hitam untuk rasa lebih pedas.
Saiz hidangan : 60 orang Masa Memasak : 1jam Cara Memasak : Tumis dan reneh Jenis Masakan : Lauk pauk Keistimewaan : Makanan kebanggaan masyarakat Jawa, tak perlu santan senang dimasak.
TERIMA KASIH : FOOD INSTITUTE OF MALAYSIA (FIM), 41-51, Jalan SS 6/12, Ss 6, 47301 Petaling Jaya, Selangor. FB : Food Institute of Malaysia
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!