
Teringin nak makan kek tapi nak yang macam zaman mak kita dulu. Ringkas dan tak banyak bahan digunakan. Rasanya lebih puas makan dan tak muak makan walaupun berkali. Boleh buat sendiri ikut resepi perkongsian Puan Noriza Awang Hamat. Hidangkan untuk minum petang nanti.
KEK MARJERIN PELANGI
Bahan-bahan:
2 cawan marjerin pelangi
2 cawan gula aising
8 biji telur gred A
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar baking powder
1 cawan susu cair
2 sudu besar esen vanilla
Cara membuat:
1.Pukul marjerin dan gula.Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu pukul perlahan.
2.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
3.Masukkan susu cair berselang seli sambil kaup balik adunan guna senduk.
4.Sapu loyang 8 x 8 inci dan letak baking paper.
5.Bakar selama 1 jam hingga masak.Api atas dan bawah,suhu 180 oven haruslah panaskan 10 minit terlebih dahulu sebelum bakar kek.
Kredit: noriza Awang Hamat
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Paprik Sardin & Telur Dadar Gebu, Lauk Simple Tapi Sedap!
Resipi Baby Pancake Viral. Mudah Je, Dah Sejuk Pun Masih Lembut
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Japanese Cotton Cheese Cotton Gebu Gabas, Ummph Kaya Rasa Keju.

Ni resipi yang menjadi kegemaran ramai kini, kek keju berkrim yang gebu, lembut dan cair di tekak. Sesuai dijamu pada tetamu dan juga menepati citarasa penggemar keju.
Jom tengok resipi yang dikongsikan oleh Rozaini Abu Bakar.
JAPANESE COTTON CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A
150g krim cheese
50gm mentega
100g susu cair
* Masukkan dlm bekas semua bahan tu dan masak atas api yg sederhana
* Kacau sampai x berketul. Tutup api. Ketepikan.
Bahan B
6 biji putih telor
100gm gula castor
1/2 sudu kecil krim of tar tar
* Putar ketiga bahan ni sampai jadi meringue atau bertanduk.
* Yang ni penting. Kalau putih telor tak bertanduk kek akan bantat..
Bahan C
6 biji kuning telur
100gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
* Masukkan semua bahan C kedlm mangkuk. Kacau. Guna senduk je.
* Masukkan pula bahan A ke dalam bahan. Kacau lagi.
* Kemudian masukkan adunan putih telor ( bahan B) tadi. Masuk sedikit-dikit kacau secara kaup balik sahajaa.
* Masuk dalam loyang dan bakar dalam oven secara double boil. Suhu 180 selama 1 jam
Credit : Rozaini Abu Bakar
Via FB : Geng Makan.
Lelaki Ini Kongsi Tip Mudah Buat Brownies Kedut

Kalau korang kurang gemar makan kek, boleh try makan brownies. Brownies adalah sejenis kek tapi teksturnya lebih keras sedikit. Brownies yang popular sekarang ini adalah brownies kedut kerana di bahagian atasnya nampak berkedut dan kering.
Lelaki yang menggunakan nama Pakcu Kek di facebook ini berkongsi cara betul dan mudah untuk buat brownies kedut. Ada yang buat brownies tapi tak nampak berkedut kan? RASA kongsikan resipi yang mudah untuk korang cuba buat sendiri di rumah.
BROWNIES KEDUT
BAHAN-BAHAN
300 gram coklat gelap
150 gram mentega tanpa garam
100 gram tepung gandum
30 gram serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 sudu besar air panas
¾ sudu kecil serbuk espresso atau nescafe
200 gram gula perang | kurangkan 150 g kalau nak kurang manis
4 biji telur ayam | gred B
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 160°C. Gris dulang bersaiz 9X9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas baking.
2. Cairkan coklat gelap bersama mentega tanpa garam menggunakan kaedah double boiler. (Sila rujuk tips).
3. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam halus.
4. Bancuh air panas bersama serbuk espresso atau nescafe. Ketepikan.
5. Pukul telur ayam bersama gula perang sehingga sebati. Jangan pukul lama sangat. Nanti tak jadi kedut.
6. Masukkan esen vanilla.
7. Masukkan cairan coklat gelap dan mentega tadi. Masukkan juga bancuhan kopi. Kacau sekejap.
8. Masukkan bahan ayak dan kaup balikkan menggunakan spatula agar semua bahan sekata.
9. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga lidi yang dicucuk ada sedikit basah berketul coklat bila ditarik keluar. 10. Tak perlu licin sangat nanti brownies akan overbaked.
TIP KAEDAH DOUBLE BOILER
Kaedah Double Boil ialah kaedah kita memasak sesuatu bahan dengan menggunakan steam di permukaan bawah, tanpa terkena direct heat dari api. Panaskan periuk kecil dan letak mangkuk di atasnya sebagai penutup supaya steam tak keluar.
TIP TEPUNG
Boleh juga gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri. Tapi tekstur brownies akan jadi lebih ringan dan macam kek sikit, kurang fudgy.
Kredit Facebook Pakcu Kek (link)
5 Idea Bakeri & Pastri Enak, The Pearl Hotel, KL. Roti Tu Guna Ramuan Makanan Sunnah.

Menu bakeri dan pastri dari The Pearl Hotel, KL ini memang super enak.. Aroma harum dan ‘food presentation’ yang hebat sudah pun membuat sesiapa sahaja terliur melihatnya.
Ramuan tepung bermutu tinggi, kekacang, coklat, dan buatan roti yang gebu cukup menggambarkan betapa mahir dan seni sentuhan dari Pastri Chef Wan Kaisa Ibrahim dan Pembantu Chef Muhammad Syamsul Fitri Abdul Jalil. Jom cuba buat…
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
- 800gm tepung roti | diayak
- 200gm kentang | direbus dan dilecek
- 40gm yis
- 20gm garam
- 20gm gula
- 6gm oregano
- 500ml susu segar
- 150ml minyak zaitun
- Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
- Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati.
- Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan.
- Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit.
- Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar.
- Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya
- Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak: 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF : Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
CINNAMON APPLE FRIES
BAHAN-BAHAN :
- 3 biji epal hijau | dikupas kulitnya
- 50gm tepung
- 100gm gula
- 20gm serbuk kulit kayu manis
- Minyak masak secukupnya
- Krim segar secukupnya
CARA MEMASAK :
- Kupas kulit epal dan potong memanjang. Buang bijinya
- Salutkan dengan tepung
- Goreng dalam minyak penuh, hingga perang keemasan
- Kemudian salutkan dengan serbuk kulit kayu manis dan gula
- Hidangkan dengan krim segar
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak: 10 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan manis
Keistimewaan : Tekstur rangup dan manis epal yang lazat
INFO CHEF : Gunakan epal rangup granny smith untuk tekstur lebih rangup. Dan goreng dalam minyak penuh supaya gorengan tidak melekat.
CHOCOLATE MOUSSE
BAHAN-BAHAN :
Bahan chocolate mousse :
- 456gm krim
- 116gm gula
- 349gm coklat gelap
- 40gm serbuk gelatin
- 100gm krim putar | dikaup balik
Bahan coffee custard :
- 110ml susu
- 100ml kopi espresso
- 100gm kuning telur
- 40gm gula
- *500gm coffee custard dimasukkan ke dalam :
- 250gm coklat gelap
- 10gm serbuk gelatin
CARA MEMASAK :
Cara masak chocolate mousse :
- Didihkan krim dengan gula.
- Masukkan coklat dan gelatin yang dicairkan
- Masukkan dalam peti sejuk dan biarkan sejuk beku selama 20 minit
- Masukkan krim putar, kaup balikkan.
Cara masak coffee custard :
- Didihkan susu dan kopi
- Masukkan ke dalam mangkuk dan satukan dengan putih telur dan gula, kacau hingga sebati
- Tuangkan larutan susu kopi mendidih tadi ke dalam campuran telur. Biarkan masak hingga pekat dan masukkan pula coklat dan gelatin
- Kacau hingga sebati, masukkan dalam acuan bulat dan bekukan selama 1 jam
*Anda boleh sapukan topping coklat untuk melazatkan mousse bila dikeluarkan dari peti sejuk
Saiz hidangan : 1.2 kg
Waktu memasak: 2 jam termasuk tempoh sejuk beku
Cara memasak : Dingin dan beku
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Lemak berkrim dan kaya dengan rasa coklat dan kopi
INFO CHEF : Gunakan biji kopi segar dan coklat berkualiti untuk memastikan rasa yang lebih enak.
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung roti
- 20gm gula perang
- 8gm garam
- 10gm yis kering
- 30ml madu
- 50gm mentega
- 250ml air
- 150gm kismis kuning
CARA MEMASAK :
- Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis.
- Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit.
- Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis.
- Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama.
- Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
- Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda.
- Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang
Waktu memasak: 20 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
SUGAR DOUGH (TART SHELL)
BAHAN-BAHAN :
Bahan sugar dough :
- 1000gm tepung gandum
- 250gm gula
- 250gm mentega
- 3 biji telur
Bahan inti badam :
- 300gm mentega
- 300gm gula
- 300gm serbuk badam
- 5ml esen vanilla
- 100gm tepung kek
- Pistachio panggang secukupnya | hiasan
- Krim segar secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK :
Cara buat sugar dough :
- Campurkan tepung dan gula dan tambahkan tepung.
- Kemudian masukkan mentega, adunkan jadi doh
- Masukkan dalam acuan tart dan tekan rata doh dan di sekeliling acuan
- Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius, dan bakar 15 minit.
Cara buat inti badam:
- Pukul gula dan mentega selama 5 minit.
- Tambahkan serbuk badam, esen vanila dan tepung kek
- Panaskan oven dan tuangkan dalam acuan tart berisi doh dan bakar selama 20 minit.
- Hiaskan dengan pistachio panggang atau badam panggang
Saiz hidangan : 3 acuan tat, 8 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Tat
Keistimewaan: Sesuai dimakan sebagai sajian petang, doh rapuh dan inti badam yang enak.
INFO CHEF : Anda boleh juga meletakkan hirisan nenas atau epal di atasnya sebelum membakar.
RESIPI : CHEF WAN KAISA IBRAHIM DAN ASST CHEF MUHAMMAD SYAMSYUL FITRI ABDUL JALIL
Terima kasih : NORA ISMAIL, THE PEARL HOTEL KL, Batu 5, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur