
Peminat kek kukus mesti tahu kek yang satu ni. Kek kukus masam manis yang selalu mak-mak kita buat dulu. Mungkin juga nenek korang suka buat kek ni. Kek ni rasanya lemak manis dan masam-masam kerana diletakkan haw flakes.
RESIPI KEK KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN
250 gram mentega
1/2 cawan gula halus
5 biji telur ayam
1 sudu kecil baking powder
1/2 tin kecil susu pekat manis
1 3/4 cawan biskut Cream Crackers (kisar halus)
1 sudu teh esen vanila
Pewarna – ikut suka
Haw Flakes secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Putarkan mentega dan gula halus kembang.
2. Kemudian masukkan telur ayam dan putar lagi
3. Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
4. Setelah itu masukkan cream crackers dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian.
6. Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
7. Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak.
8. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
9. Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna kuning atau hijau. Buat begini sehingga adunan habis.
TIP PENTING: Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
Selamat mencuba!
Kredit resipi: Masura Mastori
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Span Pandan Santan Guna Sukatan Cawan. Baru Belajar Buat Pun Confirm Jadi.

Sedapnya Kek Span Pandan Santan. Lembut, gebu dan lemak manisnya tu sedang-sedang elok je. Tengok gambar je pun dah rasa kesedapan kek homemade ni. Jika dulu zaman nenek dan ibu kita, santan dan pandan ni guna untuk buat kuih muih tradisional je. Sekarang, macam-macam boleh diolah guna bahan ni.
Bagi anda yang suka cuba resipi-resipi kek yang enak, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang boleh dimasukkan dalam ‘list’ anda. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KEK SPAN PANDAN SANTAN
BAHAN A:
- 5 biji putih telur
- 1/2 cawan gula kastor – beli ONLINE
- 1 sudu teh cream of tartar – boleh ganti dengan 1 sudu makan jus lemon – beli ONLINE
BAHAN B:
- 5 biji kuning telur
- 1 biji telur
- 3/4 cawan tepung kek – beli ONLINE
- 1/4 cawan minyak jagung – beli ONLINE
- Secubit garam
- 1/4 cawan santan kotak – beli ONLINE
- 1 sudu teh perisa pandan
- Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Untuk bahan A, pukul putih telur hingga berbuih.
2. Masukkan gula dan jus lemon.
3. Pukul lagi hingga kental dan bertanduk. Ketepikan.
4. Kemudian, dalam bekas berlainan, satukan bahan B dan pukul hingga sebati dan berkrim.
5. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit ke dalam bahan B. Kaup balikkan hingga sebati.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 160C. Kemudian ambil loyang yang bersesuaian, lapik dasar loyang menggunakan baking paper. Kemudian oles dengan marjerin dengan secukupnya.
7. Tuang adunan kek tadi. Jika suka, boleh corak bahagian atas kek ikut kreativiti masing-masing.
8. Ambil satu loyang yang lebih besar dari loyang kek tadi. Isikan air panas.
9. Letak loyang kek ke dalamnya dan bakar guna teknik double boiler selama 70 minit menggunakan api atas bawah.
10. Bila kek masak, sejukkan seketika dan bolehlah dinikmati.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
Nak beli KETUHAR baru? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Boleh juga try resipi KEK lain yang mudah & sedap. Berbaloi cuba.
Kek Mentega Simple Guna 4 Bahan Sahaja, Sedap Lemak Manis Rasanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
5 Resipi Biskut Coklat , Boleh Masuk Dalam Senarai Biskut Raya Untuk Jualan.

Biskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 110 gm gula aising
- 50 gm tepung ubi | diayak
- 20 gm serbuk coklat | diayak
- 300 gm tepung jagung | diayak
- 50 gm tepung kastad | diayak
- 1 sudu teh perisa coklat
- 1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata.
3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
5. Susun manik sebiji di atasnya.
6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 120 gm gula perang
- 1 biji telur
- 350 gm tepung gandum | diayak
- 30 gm serbuk coklat | diayak
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 50 gm corn flakes | diramas
- 30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan :
Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik..
3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut
4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan.
6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm mentega
- 100 gm gula perang
- 1biji telur
- 50 gm serbuk coklat | diayak
- 300 tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan :
Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla.
3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum.
4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis.
5. Adun menjadi doh lembut
6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar.
7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit.
8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
- 200 gm mentega
- 300 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 100 gm perang
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 20 gm coklat cip
- 1biji telur
Bahan hiasan :
- Cip coklat secukupnya
- Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
4. Hiaskan dengan cip coklat.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
5. BUBBLE RICE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm mentega
- 80 gm gula perang
- 1 biji telur saiz C
- 30 gm serbuk koko | diayak
- 30 gm coklat masakan | dicairkan150 gm tepung gandum | diayak
- 100 gm bubble rice @ bertih beras
Bahan hiasan :
- Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang.
2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum,
3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko.
4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh.
5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang
6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit
7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
fb: nurdyracookies house, fb :Kzis Zis Zaiton Ismail
Lagi Jimat, Cara Buat Kek Coklat Moist Versi Sikit

Bila sebut kek coklat, semua pasti menggemarinya. Namun tak semua suka dengan saiz yang besar, kerana sukar untuk menghabiskannya dalam masa singkat.
Jadi kali ini, Rasa kongsikan resipi kek coklat moist versi sikit daripada Khairunnisa Mohammad. Cara buatnya memang mudah dan lagi sedap bila tuang coklat ganache sebagai topping.
KEK COKLAT MOIST VERSI SIKIT
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur gred A/B
½ cawan + 1 sudu makan tepung gandum – beli online di sini
½ cawan gula – beli online di sini
½ cawan serbuk koko
½ cawan susu cair – beli online di sini
½ cawan minyak masak
¼ cawan susu pekat manis – beli online di sini
1 sudu kecil esen vanila
¼ sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil serbuk kopi bancuh dengan 1 sudu besar air panas
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MEMBUAT:
1. Pecahkan telur ke dalam bekas dan kacau sampai berbuih. Masukkan gula dan esen vanila. Kacau sampai gula larut.
2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder, baking soda dan garam. Kacau sampai sebati dan tiada ketulan.
3. Masukkan susu cair. Kacau sebati. Masukkan minyak. Kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk kopi tadi. Kacau sebati.
5. Kukus dalam loyang 6 inci atau bekas kecil selama 20 minit dengan api sederhana.
6. Kalau pakai bekas saiz 250 macam saya tu, boleh dapat 5 bekas. Tuang separuh bekas je. Nanti kek akan kembang sampai atas.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BAHAN CHOCOLATE GANACHE:
1 cawan susu cair
½ cawan serbuk koko
1/2cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu kecil tepung jagung
2 sudu kecil minyak masak
Secubit garam
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati.
2. Hidupkan api dan kacau hingga pekat sikit. Matikan api. Boleh tuang ke atas kek masa panas ataupun sejuk.
Kredit resipi: Khairunnisa Mohammad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Hidangan Pencuci Mulut Durian Crepe, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: