Berkenalan dengan Datin Rashidah Yusoff seakan mengenalinya lama. Rancak berbual akan minatnya dalam masakan. Jiwa kreatif dan berseni mendorong beliau membuat perniagaan kek secara online.

“Berkecimpung dalam bidang kek ini dari tahun 2014. Sebenarnya saya memang suka memasak daripada awal usia , seingat saya darjah enam sudah boleh memasak. Emak seorang yang garang dan dia mahu kami adik beradik tahu memasak. Kalau hari raya pula kuih nak banyak. Tapi elok juga dia garang secara tidak langsung saya tahu memasak,” ceritanya. Ditanya pada beliau adakah anaknya mempunyai minat memasak. Anak yang paling bongsu suka menolongnya ketika di dapur.

Minat baking
Akui beliau lebih cenderung baking. Saya mula suka buat kek dari tahun 2002. “Ada satu masa saya minta pada suami untuk mengikuti kelas formal khas untuk baking di London. Balik dari sana saya terus buat perniagaan kek secara online di Instagram @missdessertparlour. My speciality is cake,”jelas beliau.


DATIN SHIDA

Beliau juga turut menerima kek yang biasa untuk perayaan seperti kek buah kukus, kek lapis prun , kek masam manis cadburry dan oreo . Kek ini permintaannya tinggi terutama di musim perayaan.

Oleh kerana kesedapan kek yang dihasilkan secara tidak langsung mengundang rantaian pelanggan tetap. Kek yang dihasilkan beliau sungguh menarik perhatian dengan dekorasi yang memukau.

“Seperti kek buah saya mempelajarinya dengan emak. Rahsia jika buat kek, kita tidak boleh overmix , telur tidak boleh terlebih pukul nanti kek akan menjadi kering dan semestinya menggunakan butter premium . Perkara paling penting buat kek ialah dengan menggunakan barang yang berkualiti, sudah pasti kek yang dihasil menjadi gebu dan enak,” jelasnya.

Selain itu menurut beliau membuat kek ini perlukan tahap kesabaran yang tinggi dan minat kerana ia sangat rumit. Masa belajar kek di London , pengkhususan beliau ialah kek fondant.
Akuinya yang sudah berpengalaman lama dalam baking,untuk dekorasi kek tidak mengambil masa yang lama. Proses buat kek bermula dari memasak dan biarkan ia semalaman, itu yang mengambil sedikit masa. Beliau juga menerima tempahan untuk kek kahwin, kek hari jadi dan apa jua majlis. Sekembali dari London beliau juga bertindak sebagai penasihat untuk Restoran Melur & Thyme untuk setup seleksi dessert malah hingga kini.

Khas untuk Majalah RASA , menu dari air tangan beliau dendeng yang popular di kalangan orang Perak di mana arwah ayah berasal dari sana. Rahsia membuat masakan ini, ia mempunyai rempah khas yang dibuat sendiri oleh emak. Bukan hanya keluarga menyukai menu ini malah jiran dan teman rapat juga sukakannya. Sotong stim adalah masakan cara Thai. Ia menu ringkas dan sihat yang menjadi kesukaan keluarga. Keistimewaan kek poppy seed ini dilapisi dengan blueberi dengan dekorasi yang menarik.


Bercerita mengenai rutin memasak , beliau akui setiap hari menjadi kemestian menyediakan hidangan buat keluarga. “Anak -anak saya terlalu memilih, mereka lebih suka saya masak, begitu juga suami,”akuinya.


Orange Poppy Seed with Blueberry Compote & Swiss Meringue
Bahan-bahan kek:
250gm butter
250gm gula castor
250gm telur grade A
250gm Self Raising Flour
I sudu teh vanilla seed
2 sudu makan poppy seed
5 sudu makan susu segar
2 sudu teh parutan kulit orange sunkist
2 sudu makan jus orange sunkist

Cara memasak:

1. Panaskan oven 160’C dan sediakan loyang 8’ x 8” terlebih dahulu

2. Pukul butter dan gula medium to hi speed sehingga betul-betul kembang

3.Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sehingga habis( low speed)

4. Dengan menggunakan spatula sahaja masukkan tepung yang telah dicampurkan dengan poppy seed berselang seli dengan susu segar sehingga habis

IKLAN

5. Kemudian masukkan esen vanilla, kulit orange sunkist & perahan limau sunkist. Gaul rata

6. Masukkan adunan kek ke dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 35 minit atau sehingga masak.

Blueberry Compote
Bahan-bahan: 2 cawan frozen wild blueberries
1 biji parutan kulit lemon
1 biji lemon jus
2 sudu makan gula
1 sudu makan tepung jagung

Cara memasak:

1. Di dalam saucepan campurkan 1/2 cawan frozen wild blueberries, lemon jus, kulit lemon, gula dan tepung jagung.

2. Menggunakan senduk kayu campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan masakkan bahan-bahan di atas api yang sederhana. Kacau jangan sampai melekat di periuk dalam 5 minit

3. Selepas itu masukkan kesemua frozen wild blueberries dan masak lagi 2 minit.

4. Tutup api dan biarkan sejuk

5. Jem ini boleh disimpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk selama 1 minggu
Swiss meringue buttercream

Bahan-bahan:

IKLAN

250gm gula kastor
4 bji putih telur

350gm butter
1 sudu vanilla seed

Cara memasak:

1. Masakkan air di dalam periuk sehingga mendidih.

2. Di dalam bekas lain campurkan gula kastor dan putih telur

3. Dengan teknik bain marie masakkan gula kastor dan putih telur lebih kurang 10 minit.

4. Kemudian masukkan bahan-bahan ini ke dalam pengadun dan pukul sehingga berkilat.

5. Masukkan mentega sehingga habis dan pukul lagi hingga betul-betul kembang.

6. Akhir sekali masukkan vanilla seed

Sotong kukus Thai
Bahan-bahan:
5 ekor sotong
1 batang serai (diketuk)
4 hiris lengkuas
4 ulas bawang putih
1 tangkai daun ketumbar bersama-sama akar

IKLAN

2 helai daun limau purut
2 hiris halia
Bahan-bahan Sos:
6 tangkai cili padi merah

1 sudu besar gula pasir
3 sudu besar jus limau nipis
3 sudu besar sos ikan
secubit garam
1 ulas bawang putih

Cara memasak:
1. Masukkan sotong ke dalam bekas bersama-sama serai, lengkuas ,bawang putih, akar daun ketumbar, halia dan limau purut.

2. Kukus hingga masak. Angkat dan keluarkan airnya

3. Susun di dalam pinggan

4. Kemudian masakkan bahan-bahan sos dan curahkan sos di atas sotong


Daging dendeng Perak
Bahan-bahan:
2kg daging lembu |rebus dan hiris tebal dalam 1 inci . Ditumbuk leper dengan lesung batu.Perap dengan kicap manis
Kemudian goreng sampai baunya wangi- tos kan.

Bahan kisar
70-100gm cili kering + 5-10 bij icili merah | kisar halus
1 kg bawang besar
3 labu bawang putih
Halia – 2-3 inci

Bahan tumis
2 mangkuk minyak masak

5 batang serai di ketuk
lengkuas muda (ketuk-ketuk sahaja)
1 cawan kicap lemak manis
1 cawan air asam jawa / asam keping 2-3 keping.

Cara memasak:
1.Tumiskan semua bahan tumis sehingga betul-betul garing. Kemudian masukkan bahan kisar hingga naik minyak.

2. Masukkan kicap, asam, air lebihan rebusan daging dan biarkan mendidih.

3. Masukkan daging dan perasakan dengan garam jika perlu. Masak hingga naik minyak.