
Kek coklat ogura ni memang betul-betul kaya rasa coklatnya. Ada pulak susu penuh krim dan minyak jagung memang lembut dan lembablah teksturnya.Sedap makan bila-bila masa pun.
Di musim PKP ni tak usahlah keluar kecuali barang keperluan. Setakat nak beli kek, baiklah buat sendiri dapat ulang makan anak beranak. Lebih lagi pulak bagi keluarga yang ‘umatnya’ ramai.
KEK COKLAT OGURA
BAHAN-BAHAN :
5 biji kuning telur gred A
1 biji telur gred A
70 gm tepung superfine
60 ml susu full cream
50 ml minyak jagung
1/4 sudu teh garam halus
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar air panas
* Bancuh jadikan pes
5 biji putih telur
60 gm gula kastor
* diputar jadi soft peaks
CARA MEMASAK :
1. Pukul kuning telur, telur, esen vanila, minyak, susu dan garam dengan menggunakan whisk hingga sebati.
2. Ayak tepung sedikit2 ke dalam telur, sambil kacau guna whisk hingga sebati. Masukkan paste coklat kacau sebati.
3. Masukkan satu bahagian putih telur ke dalam adunan tepung sambil kaup balik guna spatula hingga sebati, baru masukkan bahagian kedua dan diikuti bahagian ketiga.
4. Pastikan kaup balik dengan sebati.
5. Guna loyang 8 inci
6. Alas dengan kertas minyak didasarnya
7. Keliling loyang sapu dengan mentega/marjerin
8. Jika guna loyang boleh tanggal dasarnya, alas bahagian luar loyang dengan aluminium foil dua lapisan untuk menggelakkan air masuk dalam loyang.
9. Panaskan oven terlebih dahulu 150C
10. Bakar pada suhu 150C selama lebih kurang 1 jam secara water bath.
11. Letak kek dalam rak paling bawah dalam oven.
12. Sebaik kek sudah masak, keluarkan dari oven.
Kredit Resepi : Norainey Sanuddin
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
https://www.youtube.com/watch?v=7w5cyFKX2vE
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Kek Kukus Lembut & Lembab, Ikut 5 Resipi Norbaini Rahwi Ni

Oven rosak, tak ada oven no hal. Kukus aje kek tu lagi lembab dan padat. Ni min tambahkan lagi lima lagi resipi dari penulis buku resipi kek Norbaini Rahwi. Tengok dari ramuan yang digunakan pun dah terbayang kesedapan dan enak aje bila digigit.
Bagi pelajar kelas masakan Norbaini mesti teruja dengan resipi yang dikongsikannya istimewa untuk RASA. Ingat tau jaga kebersihan ramuan dan masak dalam suasana dapur yang bersih tu penting. Produk homemade kenalah segar dan selamat.
1. KEK KUKUS LAPIS BLUEBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 10 biji telur gred A
- 150gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 500gm mentega
- 250gm susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
- 50gm horlick
- 270gm tepung gandum
Bahan D:
- 2 sudu teh blueberi emulco
- Sedikit pewarna ungu
Bahan E :
- Blueberry filling secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan.
4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan
6. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di warnakan dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D.
7. Masukkan blueberri filling ke dalam bag piping.
8. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ambil ¾ cawan bahagian yang berwarna ungu dan ratakan di dalam loyang dan ‘drizzle’ kan dengan blueberi filling , ulang langkah sehingga habis.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 25 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Aroma yang sungguh menyelerakan dan rasa yang unik sedapnya
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Lebih baik ukuran loyang lebih kecil dari periuk kukusan. Loyang yang muat-muat kukusan akan menutup semua lubang sehingga tiada ruang untuk wap naik ke atas dan akan merencatkan proses mengukus.
2. KEK KUKUS ROLL MARBLE
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 2 biji telur gred A
- 4 biji kuning telur
- 100gm gula kastor
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 30gm susu tepung
- ¼ sudu teh serbuk penaik baking powder
Bahan C :
- 65gm minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan D :
1 ½ sudu teh coklat emulco/serbuk koko
Bahan sapuan dalam kek :
- Jam strawberi secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Ambil 3 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata.
5. Di dalam loyang tuangkan adunan yang berwarna asal, kemudian masukkan adunan yang dicampur dengan bahan D. Lorekkan di atas permukaan adunan dengan lidi.
6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek.
8. Bila sudah sejuk sapukan jam strawberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kek kukus lebih mudah digulung berbanding dengan yang dibakar
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kek yang telah disejukkan dan digulungkan hendaklah segera dibalut dengan plastik. Simpan di dalam peti sejuk supaya kek gulung tidak keras dan kering.
3. KEK GULUNG PANDAN KUKUS @ KEK KUKUS ROLL JEPUN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 5 biji telur gred A
- 175gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 40gm susu tepung
Bahan C :
- 100gm minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan D :
- Sedikit pewarna hijau.
Bahan sapuan:
- Jam blueberi secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang ukuran 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Ambil 1 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata.
5. Ambil adunan yang berwarna hijau dan masukkan ke dalam piping bag. Di atas permukaan loyang yang telah lapik kertas buatkan corak mengikut kreativiti.
6. Sejukkan di dalam peti sejuk. Setelah corak tidak melekat di jari. Tuangkan adunan asal dan ratakan.
6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak
7. Setelah masak sejukkan kek.
8. Bila sudah sejuk sapukan jam blueberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Jem bluberi beri keenakan rasa pada kek gulung ini
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 15
Info Chef : Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan di atas redai untuk mengelakkan kek menjadi basah jika dibiarkan sejuk di dalam loyang.
4. KEK KUKUS LADY STRAWBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 biji kuning telur gred A
- 2 biji putih telur
- 125gm gula kastor
- ¼ sudu teh garam
Bahan B :
- 130gm tepung gandum
- 35gm susu tepung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 30ml minyak jagung/masak
Bahan D:
- ½ sudu makan strawberi emulco
Bahan-bahan untuk filling dan topping :
- 600gm whipping cream/fresh cream
- 200gm krim keju
Bahan tambahan untuk dekorasi
- Strawberi filling
CARA MEMASAK :
Cara-Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek, setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara-cara pembuatan
1. Pukul cream cheese hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim dan strawberi filling di setiap lapisan.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kombinasi rasa strawberi memberikan rasa segar dan tidak muak
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Gunakan gula kastor atau gula halus agar memudahkan proses pembuatan kek kukus
5. KEK KUKUS COKLAT NUTELLA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 100gm gula kastor
- ½ sudu teh garam
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 30gm serbuk koko
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 25ml air
- 50gm Nutella
- ½ sudu teh coklat emulco
Bahan D :
- 30ml minyak jagung/masak
Bahan topping/filling :
- 500gm Whipping cream/fresh cream
- 50gm Nutella
Bahan tambahan untuk dekorasi
- Nutella
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Akhir sekali masukkan bahan D dan digaul rata.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping :
1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian masukkan Nutella. Kacau rata.
2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga lapisan atas dan mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Gandingan serbuk koko dan nutella melazatkan kek
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF: Pastikan mangkuk, spatula dan alatan buat kek bersih serta bebas dari lemak dan air sebelum memulakan proses adunan , untuk mengelakkan adunan telur tidak mengembang.
FOTO : NORBAINI RAHWI
RESIPI : NORBAINI RAHWI, FB/ IG norbaini cakes,norbainicakes.blogspot.com
Bagi anda yang nak beli peralatan dapur yang canggih dan berkualiti, boleh membeli secara online melalui shoppe kategori home appliance. Harganya berpatutan dan ada tawaran diskaun lagi.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Ayam Mentega Cili Kering, Menu Enak Untuk Berbuka

Isi Kandungan
ToggleNikmatnya bila dapat makan Ayam Mentega Cili Kering ni dengan nasi putih panas-panas. Terasa keenakan mentega serta rasa pedas dari cili kering tu. Boleh bertambah nasi dibuatnya. Untuk menambahkan lagi keenakan hidangan ini, gunakan Anchor Cooking Cream sebagai pengganti santan dan Anchor Unsalted Butter untuk hidangan yang lebih harum. Hidangan yang sesuai untuk seisi keluarga. Jangan lupa cuba tau!
AYAM MENTEGA CILI KERING
Bahan-bahan:
- 400gram ayam – potong kecil
- 200gram Anchor Unsalted Butter
- 150ml Anchor Cooking Cream
- 8 tangkai cili kering – potong pendek
- 1 labu bawang besar – belah empat
- 4 ulas bawang putih – cincang halus
- 2 tangkai daun kari
- Garam, gula & lada sulah secukupnya
- Tepung jagung secukupnya
- Cincangan daun bawang secukupnya
Cara Memasak:
- Tabur sedikit garam dan lada sulah pada ayam lalu gaul sebati. Lumurkan ayam dengan tepung jagung sepenuhnya.
- Cairkan Anchor Unsalted Butter lalu goreng ayam hingga keperang-perangan. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan 3 sudu makan mentega menggoreng ayam tadı di dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan ayam goreng dan hirisan cili kering. Tuang Anchor Cooking Cream dan didihkan hingga hampir kering.
- Tambah garam dan gula secukupnya. Gaul sebati dan sesuaikan rasanya.
- Tabur cincangan daun bawang. Hidangkan panas.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Pasta Goreng Cili Padi Berkeju, Gabungan Rasa Pedas & Keju Yang Enak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official:
5 Resipi Minum Petang Yang Mesti Buat Korang Terpukau

Isi Kandungan
Toggle
Kali ini RASA nak tampilkan lima resipi minum petang yang sedap dan menarik daripada blogger My Kitchen Diary. Daripada senarai resipinya, nampak macam senang. Bahan-bahan pun tak susah nak disediakan. Jom apa kata kita try buat.
PUDING KARAMEL TANPA TELUR
BAHAN KARAMEL
1/4 cawan gula
3 sudu besar air
CARA MEMBUAT KARAMEL
1. Panaskan kuali. Masukkan gula dan air.
2. Kacau dengan api perlahan sehingga keperangan.
3. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
BAHAN PUDING
1 tin krimer sejat cair
1/2 cawan krimer sejat pekat
4 cawan air
3/4 cawan gula
1 peket agar-agar serbuk
3 sudu besar kastard
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak di atas api sederhana.
2. Biarkan sehingga semua bahan larut sambil dikacau supaya tidak berketul.
3. Apabila sudah pekat sedikit, tapi adunan ke dalam loyang berisi karamel.
4. Sejukkan di dalam peti ais.
PUDING LAICI BANDUNG
BAHAN-BAHAN
1 tin laici (asingkan air dan buah)
750 ml air
1 peket agar-agar segera
1 tin susu cair
1/2 tin krimer manis bandung
CARA MEMBUAT
1. Laici dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
2. Didihkan air bersama agar-agar.
3. Kacau sehingga agar-agar hancur.
4. Masukkan air laici, susu cair dan krimer manis bandung.
5. Kacau selalu. Apabila mendidih, masukkan laici.
6. Tutup api dan masukkan puding ke dalam acuan untuk disejukkan.
KASWI
BAHAN-BAHAN
7 cawan air
2 ketul gula melaka
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 sudu kecil kapur
BAHAN LAIN
Kelapa muda (diparut dan digaul dengan garam)
CARA MEMBUAT
1. Didihkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga sedikit pekat. Biarkan suam.
2. Satukan tepung gandum dan tepung ubi. Masukkan ke dalam air gula dan kacau sebati.
3. Masukkan air kapur dan kacau rata.
4. Tapi adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
5. Panaskan pengukus. Balut penutup pengukus dengan kain supaya air tak menitik atas kuih.
6. Kukus dalam masa 45 minit. Guna api besar. Biarkan sejuk, baru dipotong.
7. Hidang bersama kelapa parut.
KEK SPONGE MARBLE
BAHAN-BAHAN
3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar serbuk penaik
1/3 cawan susu tepung
3 biji telur gred A
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan susu cair
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar minyak jagung
1 sudu besar serbuk koko
CARA MEMBUAT
1. Panaskan loyang pada suhu 160 oc
2. Ayak tepung gandum, serbuk penaik dan susu tepung.
3. Campurkan semua bahan kecuali minyak jagung dan serbuk koko. Masukkan dalam mixer. Pukul sehingga adunan jadi gebu dan putih.
4. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
6. Satu bahagian dicampur dengan serbuk koko dan satu lagi warna asal.
7. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak secara berselang seli.
8. Bakar selama 40 minit hingga kek masak.
9. Terus kelukarkan dan terbalikkan di atas redai selama 5 minit.
10. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
KUIH CARA MANIS
BAHAN-BAHAN
5 helai daun pandan
2 cawan air
2 biji telur ayam
3 cawan tepung gandum
Garam secukupnya
200 ml santan kotak
Sedikit pewarna hijau
Gula secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Potong kecil daun pandan. Kisar bersama 2 cawan air. Tapis.
2. Masukkan telur ayam, tepung gandum, garam, santan, air pandan dan pewarna hijau ke dalam pengisar. Kisar sekali lagi. Tapiskan.
3. Panaskan acuan kuih cara yang telah disapu minyak dengan api kecil.
4. Tuang adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika. Kemudian masukkan gula. Apabila sudah masak, keluarkan dan tuang lagi adunan lain.
5. Ulang sehingga adunan habis.
Kredit My Kitchen Diary