Tengok dari bahan ramuan boleh tahu kelazatan kek coklat karamel ni. Lapisan atasnya karamel, lapisan tengah puding kastad dan di bawah sekali lapisan kek coklat bersusu.
Makan sejuk memang nyaman aje lalu kat tekak, nikmat tak terkata lah.
KEK COKLAT KARAMEL
Ads
BAHAN-BAHAN :
Bahan karamel: 2 sudu besar gula dijadikan karamel 1 sudu besar air
* Masak atas api hingga perang dan tuangkan ke dalam loyang, biarkan ia keras dan ketepikan
Bahan Puding: 2 sudu besar tepung kastad 1 cawan susu cair 3 biji telur 1 sudu besar esen vanilla
*Semua bahan di atas dipukul lembut, toskan dan tuang dalam loyang karamel *Kukus selama 20 minit, angkat dan cakar di atas permukaan puding dengan garfu
BAHAN KEK :
Ads
Bahan A: 1 cawan gula 3 sudu besar serbuk koko 1/2 cawan susu pekat 1/2 cawan susu cair 1 cawan minyak 3 biji telur 1 sudu kecil esen Vanilla
Bahan B: 1 cawan tepung gandum 1 sudu kecil banking soda 2 sudu sudu kecil baking powder *Semua bahan di atas diayak terlebih dahulu..
Cara memasak: 1. Satukan bahan-bahan A ,kacau hingga larut sebati. 2. Masukkan bahan B ke dalam bahan ke dalam bahan A, kacau sebati menggunakan sudip aje 3. Tuangkan adunan kek ke dalam puding yang telah disejukkan tadi dan kukus selama lebih kurang 50 minit. 4. Tunggu sejuk baru dikeluarkan dari loyang.
Ads
Kredit Resepi : Liza Na Oleh : Lizana Kitchen
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
Langgan Rasa
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
1 cawan cili kering (dikisar) 4 sudu makan gula ½ sudu teh garam
INFO CHEF:Sebelum ditumis, boleh juga direbus dengan air sedikit terlebih dahulu daging cencang supaya lebih lembut.
TALAM LAPIS BERLAUK
BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung beras 300 ml santan 100 ml air ½ sudu kecil garam 2 biji telur ayam
BAHAN INTI: 200gm ayam kisar 2 biji bawang kecil 1 ulas bawang putih 2 sudu besar serbuk kari 1 sudu besar serbuk kurma Secekak daun sup 3 biji cili merah 4 biji telur
CARA MEMASAK: 1. Cara tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan bahan rempah dan daging ayam kisar. Sejukkan. 2. Masukkan 2 sudu bahan tumis tadi bersama daun sup, cili merah dan 2 biji telur ayam untuk setiap lapisan. Ulangi sehingga telur habis.
INFO CHEF: Daun sup bertujuan membangkitkan aroma kuih talam.
BAHAN INTI: 200gm ayam kisar 2 bji bawang kecil 1 ulas bawang putih 2 sudu makan serbuk kari 1 sudu makan serbuk kurma Secekak daun sup 3 biji cili merah 4 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan dan gaul sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan. Masukkan bahan inti. 2.Bakar selama 20 minit. Hiaskan bersama bawang goreng.
INFO CHEF: Adun perlahan-lahan supaya bancuhan lebih sebati. Mengadun terlalu pantas membuatkan tepung agak keras.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Pukul mentega, gula halus dan ovellete dengan kelajuan tinggi sehingga adunan gebu dan bertukar menjadi putih pucat.
Masukkan cream cheese. Putar sebati. Masukkan telur satu persatu. Gaul lagi.
Tambah esen vanila, susu pekat dan tepung aiskrim vanila. Putar sehingga adunan sebati tidak berketul.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit, jangan masukkan sekali gus. Bila masukkan sedikit tepung, putar. Kemudian masukkan lagi dan putar sebati lagi. Ulangi langkah hingga tepung habis. Setelah itu, masukkan pewarna putih. Putar biar rata.
Panaskan oven 10 minit suhu 180°. Lapisan pertama guna api atas bawah, bakar 10 minit suhu 180°. Letak loyang pada rak tengah. 180g setiap lapisan. Ratakan adunan dalam loyang yang telah dialas, tabur cheddar cheese dan oreo hancur.
Untuk lapisan kedua dan sampai lapisan terakhir bakar guna api atas sahaja. Bakar 8 minit suhu 150°C. Letak loyang di rak bawah sekali. Jangan lupa tekan-tekan kek sebelum melapis lapisan baru. Ulang langkah sama sehingga adunan habis.
Bersahur mempunyai banyak manfaatnya. Selain mendapatkan tenaga untuk melakukan rutin harian, sahur juga membawa keberkatan dalam hidup dan pahala yang dijanjikan Allah. Salah satu lauk yang senang nak dimasak adalah ayam goreng kunyit. Simple je.
Rasa enak ayam yang digoreng garing dengan kunyit hidup. Tambah lagi rasa pedas dari lada hitam dan cili padi yang menambahkan selera anda.
AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
Ayam (dada ayam)
Kunyit hidup
Bawang putih
Cili padi
Bawang Holland
Kacang Panjang
Holland Peas
Lada hitam
Kicap soya cair
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk kunyit dan bawang putih sehingga agak-agak lumat.
2. Masukkan cili padi tumbuk ala ala pecah.
3. Masukkan bahan-bahan ini didalam bekas ayam yang telah dihiris halus tak berapa nak halus.
4. Satu sudu setengah kicap cair.
5. Setengah sudu lada hitam.
6. Gaul sehingga sebati. Tidak perlu letak garam sebab sudah ada kicap cair tetapi jika tidak ada boleh tukar kepada garam.
7. Panaskan minyak…sepanas panasnya…minyak ngam2 sama level ngan ayam…sebab nak bagi masak sekata….
8. Bila bahan goreng sudah hampir garing. Keluarkan minyak dan tapis. Tinggalkan dalam satu atau 2 sudu minyak dalam kuali itu.
9. Masukkan sayur tetapi tidak perlu lama sebab layu nanti kecut. Kilas 2 atau 3 kali sayur dengan isi ayam dan tutup api. Rasa jika tawar boleh tabur kan sedikit garam.