
Teringin nak makan kek butter zaman mak-mak kita dulu. Bahan-bahan yang digunakan pun tidak banyak dan cara buatnya juga mudah. Inilah sebab ia menjadi kesukaan ramai. Teksturnya sangat lembut dan gebu. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Rozel ini. Mesti korang puas dan tak berhenti makan sebab rasanya yang sedap.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega (buttercup)
1 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
Sedikit esen vanila
4 biji telur
CARA MEMASAK:
#oven di panaskan terlebih dahulu#
1.Pukul butter dan gula hingga kembang dan putih
2.Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi dlm 3 minute
3.Masukkan tepung gandum
4.Masukkan baking powder dan pukul lagi
5.Masukkan esen vanila dan pukul lagi
6.Sediakan loyang, sapu mentega di dalam dan keliling
7.Tuang adunan..ketuk-ketuk sikit biar sama rata dalam loyang
8.Bakar dalam suhu 175°c /45-50 minit bergantung pada oven.
Kredit resipi & foto: Rozel Kitchen
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3 Resipi Biskut Raya Lejen Wajib Ada, Mudah & Sedap

Raya semakin dekat, kemeriahan makin terasa. Pastinya kuih raya menjadi tumpuan. Sama ada buat sendiri atau beli, memang kuih raya menjadi hidangan wajib ada atas meja.
Jom kita buat 3 resipi biskut raya lejen iaitu biskut Arab atau biskut Makmur, biskut tart nenas dan biskut dam.
BISKUT ARAB @ MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
*800gm -1kg tepung gandum (sangai kejap 5 minit) – beli online di sini
*1 ½ cawan gula aising (½ cawan untuk salut) – beli online di sini
*1 cawan susu tepung (½ cawan untuk salut)
*400gm minyak sapi (apa-apa jenama pun okay) – beli online di sini
TONTON Rasa Nostalgia Ramadan Balik Kampung Bersama Dynas Mokhtar dan Achong
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan, gaul (jangan lupa asingkan ½ cawan gula dan ½ cawan susu untuk salutan).
2. Uli hingga sebati menjadi doh dan bulat-bulatkan. Bakar api atas bawah 150°C selama 20 minit atau hingga masak.
3. Sejukkan dulu, ingat tu sejukkan dulu dan bolehlah salutkan dengan gula+susu, siap.
p/s: kalau rajin boleh letak inti kacang tumbuk/isi kurma
Kredit resipi: MakUda Intan Intanniah Ismail
BISKUT TART NANAS
BAHAN-BAHAN: (dapat lebih kurang 70 biji)
250gm mentega (saya guna Anchor) – beli online di sini
300gm tepung gandum
50gm gula kastor – beli online di sini
40gm tepung jagung – beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla
Jem nenas ready made
TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick
UNTUK SAPUAN:
kuning telur + sedikit air + pewarna kuning
CARA-CARA:
1. Masukkan semua dalam mangkuk besar, gaul sebati hingga menjadi doh. Rehatkan doh dalam peti ais selama ½ jam.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Kemudian bolehlah terap. Untuk inti nenas, saya sukat guna 1 sudu teh.
3. Sapukan sedikit kuning telur. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
Resipi asal: Azie Kitchen
Diolah oleh : Fatimah Ghazali
BISKUT DAM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin -beli online di sini
1 cawan gula ising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
Serbuk koko (agak-agak sendiri)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1. Pukul marjerin dan gula ising hingga sebati. Kemudian, masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau lagi.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder yang sudah diayak. Masukkan sedikit demi sedikit. Kacau adunan sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan doh kepada 2, satu bahagian letak serbuk koko yang sudah diayak dan satu bahagian lagi biarkan warna asal.
4. Doh kedua-dua warna dicanai panjang. Lepas dah canai, potong seperti dalam gambar. Nak panjang boleh, nak pendek macam ni pun boleh.
5. Kemudian, hiris panjang-panjang doh. Susun mengikut warna kuning coklat atau coklat kuning. Ni susunan dia, boleh jadi kuning coklat kuning atau coklat kuning coklat. Ulang untuk tiga lapisan.
6. Lepas dah siap, balut dengan plastik. Dah siap semua macam ni letak dalam peti ais untuk bagi dia keras, nanti senang nak potong.
7. Ni dah potong siap-siap pakai scrapper. Nanti susun je dalam loyang. Sementara tunggu yang dalam ketuhar tu masak, boleh je simpan sementara dalam peti ais semula sebab nanti dia lembik.
Kredit resipi: Myra Latif
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Guna Resipi Sama 30 Tahun, Memang Menjadi Buat Biskut Almond Chocolate Chip
Crispy Di Luar Cair Di Dalam, Kuih Nan Gua Bing Hanya Guna 3 Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Mudah Buat Biskut Sarang Semut Lejen, Guna Sukatan Cawan Je

Biskut Sarang Semut adalah salah satu biskut raya tradisional yang menjadi kegemaran ramai sejak dari dulu sampai sekarang. Suatu ketika dulu biskut Sarang Semut dianggap cukup moden. Boleh dikatakan biskut ini diwarisi sehingga ke anak cucu. Raya ini jom kita hidangkan biskut Sarang Semut. Ini resipi yang dikongsikan oleh Zulena Ismail
RESIPI BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN A
250g marjerin (sebarang buttercup, daisy atau planta)
1 cawan gula ising –BELI ONLINE
1 biji kuning telur
Esen vanilla – BELI ONLINE
BAHAN B
1 cawan tepung gandum –BELI ONLINE
1 cawan tepung kastart- BELI ONLINE
2 cawan tepung jagung –BELI ONLINE
1 sudu besar susu tepung
(Guna sukatan cawan metric)
UNTUK HIASAN:
Gula pasir campurkan dengan serbuk pewarna @coklat urai (chocolate rice )
CARA MEMBUAT:
1. Sebatikan bahan A dengan senduk kayu.
2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh. Bulatkan doh kecil-kecil.
3. Sagat doh seperti dalam video.
4. Sudukan dan isi dalam cawan kertas saiz kecil hingga membukit sedikit.
5. Tabur hiasan dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Sumber kredit: Zulena Ismail
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Soft Cookies Coklat Peanut Butter Ni Memang Ketagih Nak Makan
Resipi Pulut Kuning & Rendang Ayam Mak, Sekali Masak Dapat 30 Bekas
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kek Marble Moist Sedap. Sukatan Dalam Gram & Cawan.

Sedapnya Kek Marble Moist ni. Jika ada lagi bahan-bahan ‘baking’ lebihan raya hari tu, bolehlah cuba buat kek perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Istimewanya, empunya resipi kongsikan sukatan bahan-bahan dalam gram dan juga cawan untuk memudahkan anda mencubanya. Jika di rumah tiada penimbang, guna cawan je. Best kan? Jom cuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK KEK MARBLE MOIST SEDAP
BAHAN-BAHAN ( SUKATAN CAWAN):
- 1 cawan mentega – boleh juga guna marjerin
- 3/4 cawan gula kastor – empunya resipi kisar gula pasir sahaja
- 3 biji telur gred B
- 1 ½ cawan tepung gandum – ayak
- 1 sudu makan baking powder – ayak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 2 sudu makan serbuk koko
- (guna loyang saiz 6 @ 7)
BAHAN-BAHAN (SUKATAN GRAM):
- 250gm mentega
- 200gm gula kastor – empunya resipi kisar gula pasir sahaja
- 5 biji telur gred B
- 220gm tepung naik sendiri @ tepung gandum biasa pun boleh – ayak
- 3 sudu makan susu segar @ susu cair
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh perisa vanilla
- 2 sudu makan serbuk koko
- (guna loyang saiz 7 @ 8)
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula selama 10-12 minit.
2. Masukkan telur satu persatu sambil pukul perlahan.
3. Masukkan esen vanilla, tepung gandum dan baking powder. Kaup balikkan hingga rata.
4. Tambahkan susu pekat manis. Gaul lagi hingga sebati.
5. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Adunan pertama dibiarkan pada warna asal. Untuk adunan kedua, letak serbuk koko.
6. Ambil loyang dan sapu marjerin hingga rata. Lapik dengan kertas minyak.
7. Ambil satu senduk adunan asal dan letak di tengah-tengah loyang. Jangan ratakan.
8. Kemudian ambil satu senduk adunan koko dan tindihkan di tengah adunan pertama tadi. Jangan ratakan. Ia penting untuk menghasilkan corak pada kek.
9. Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
10. Panaskan ketuhar pada suhu 170C dan bakar selama 45 minit atau hingga masak. Guna api atas bawah.
11. Bila kek sudah masak, keluarkan dari loyang dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong serta dinikmati.
Info: Cara memasaknya sama sahaja dengan bahan sukatan cawan dan gram.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
ANDA JUGA BOLEH CUBA: