Kali ini RASA ingin kongsikan resipi kari ayam tanpa santan dan juga tanpa menggunakan rempah empat sekawan. Resipi ini daripada blog Dr. As Zulqa yang sememangnya kerap berkongsi resipi yang amat menarik.
Menurut Dr. As Zulqa, resipi ini mendapat maklum balas yang positif daripada pengikutnya di Youtube.
“Kari ayam tanpa santan walaupun dimakan banyak, tidak berasa muak. Perkongsian resipi ini di channel youtube telah mendapat banyak maklum balas positif daripada penonton yang telah mencubanya sendiri. Kari ayam tanpa santan ini merupakan resipi kari ringkas dan mudah tapi sedap. Tak perlu risau tiada santan atau rempah empat sekawan, kari ayam tetap sedap!” kata beliau.
Selain itu, Dr. As Zulqa turut menyatakan bahawa kari ayam ini boleh dijadikan bekal ke tempat kerja atau sekolah. Ini kerana tempoh masa memasak yang tidak begitu lama, sangat menyenangkan untuk ibu-ibu menyediakan bekal.
Ads
“Boleh dimakan bersama nasi putih. Kalau tak mahu makan nasi, boleh bawa kari ayam tanpa santan ini bersama roti jala atau roti sandwic sahaja. Cara masak kari ayam tanpa santan ni mudah dan simple, tak memerlukan masa yang lama untuk ibu-ibu berada di dapur,” tambah beliau.
KARI AYAM TANPA SANTAN DAN TANPA REMPAH 4 SEKAWAN
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
1 labu bawang merah besar (dihiris mayang)
5 ulas bawang putih (dihiris mayang)
2 inci halia (dihiris)
3 tangkai daun kari
5 sudu besar serbuk kari ayam (bancuh dengan sedikit air)
1/3 ekor ayam (potong kecil dan basuh bersih)
4 biji kentang (1 biji belah 4)
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Hiris bawang begini.Kentang dipotong begini.
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang merah besar, bawang putih, halia dan daun kari.
2. Masukkan bancuhan serbuk kari ayam.
3. Masukkan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam. Biarkan seketika.
Ads
5. Kemudian masukkan potongan kentang.
6. Biarkan ayam dan kentang sehingga separuh masak serta sebati.
7. Kemudian masukkan asam keping.
8. Masukkan air secukupnya dan garam secukup rasa.
9. Masak sehingga ayam dan kentang empuk.
10. Siap dan boleh dihidang.
Dah siap dan boleh dihidang!
TIP DR. AS ZULQA Petua masak kari ayam sedap, sewaktu menumis rempah kari, rempah kari kena betul-betul masak sehingga pecah minyak. Kalau tidak pecah minyak, rempah karinya tidak masak sempurna. Itulah jawapannya kenapa kari terasa pahit dan rasa payau.
Periuk tekanan atau ‘pressure cooker’ memang memudahkan kerja-kerja memasak lebih-lebih lagi untuk menyediakan sajian yang mengambil masa yang lama untuk disiapkan seperti rendang daging, sup tulang dan sebagainya. Namun kini, terdapat pelbagai lagi resipi lain yang boleh dimasak menggunakan periuk tekanan ni. Nak masak bihun goreng pun boleh. Anda ada periuk jenis ni di rumah tapi tak tahu nak masak apa? Meh cuba resipi-resipi mudah perkongsian saudari Zainab Zainun, Izwany Abd Malek, Jay Anne Zaihan, Azie Zahra Al-Bakri, Nurul Syuhada Firhan dan Nina Diana ni. Memang mudah!
1. AYAM PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
4 ulas bawang putih | kisar
1 inci halia | kisar
3 sudu jintan manis | kisar kering
3 sudu jintan putih | kisar kering
3 sudu sos tiram
4 sudu madu
Sedikit garam
Sedikit serbuk cili
Sedikit lada hitam | kisar kering
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan lumurkan pada ayam. Perap selama 3-4 jam. Lagi lama diperap, lagi enak rasanya.
Masukkan ayam dan lebihan air perapan ke dalam inner pot.
Set high pressure 8 minit dan tutup periuk.
Setelah tamat masa, buka penutup terbalikkan ayam. Tutup penutup dan set lagi ‘high pressure’ selama 8 minit.
Setelah siap, tukar mode ‘stir fry’ dan kacau sedikit ayam. Masak anggaran 5 minit.
Pukul telur, gula, mentega dan esen vanilla hingga sebati.’
Kemudian masukkan tepung. Adun rata.
Bahagikan adunan kepadaq dua bahagian. Satu pada adunan asal dan satu bekas ditambah dengan serbuk koko.
Tuang adunan berselang seli ke dalam acuan.
Alas inner pot dengan redai besi. Letak acuan dan tutup periuk.
Selaraskan tombol pressure, set ‘high pressure’ selama 60 minit.
Buka periuk dan lihat kek. Jika permukaan kek nampak perang, tandanya kek telah masak. Boleh juga dicucuk dengan lidi untuk memastikan kek masak sempurna.
8 ekor ikan selayang | dibuang kepala dan ekor, bersihkan
1 cawan puri tomato
2 biji tomato cincang
1 biji bawang besar | hiris kasar
5 ulas bawang putih | cincang
1/3 cawan minyak
1 sudu halba campur | kalo tak suka boleh skip atau letak sikit je
Sedikit air | jumlah agak-agak supaya tak kering dan melekat pada periuk
CARA MEMASAK:
Tumis bawang besar hingga wangi dan masukkan bawang putih.
Masukkan tomato cincang dan ikan.
Masukkan puri tomato dan halba campur.
Masak dengan api sangat perlahan. Saya guna periuk ajaib. Saya masak selama 8 jam sampai tulang lembut. Sambil-sambiltu check air supaya tak melekat ikan kat periuk. Boleh guna slow cooker.
Boleh frozen kan. Masuk dalam pek kecil dan bekukan. Ambil satu setiap kali masak
Nota 1: saya tak letak garam atau gula ya. Boleh tambah jika suka
Nota 2 : Kalau guna noxxa, masak ‘high pressure’ dalam 90 minit.
Nota 3 : Air jangan banyak sangat. Sekadar untuk bagi ikan tak melekat pada periuk. Check air selalu. Kalau air banyak sangat ikan mudah hancur.
Jika tiada tepung self-raising, boleh sahaja guna tepung biasa secara keseluruhan.
Gaul semua bahan hingga menjadi doh.
2.
Topping paling mudah: sos tomato, sosej, tomato cherry, capsicum, mozarella.
Masukkan ke dalam kuali non-stick. 5 minit pertama tutup permukaan kuali secara keseluruhan menggunakan penutup.
10 minit kedua, bukak penutup sedikit. Masak sampai cheese cair.
Jika guna periuk noxxa, guna bahan dan topping yang sama. Cuma masukkan doh ke dalam periuk, letak inti dan setkan pada fungsi ‘steam’ dan masak selama 6 minit.
Fikir untuk menu tengah hari ni. Nak rasa puas makan cubalah buat resipi Sambal Ayam Pedas. Gerenti bertambah nasi nanti. Boleh guna daging untuk resipi ini.
SAMBAL AYAM
Bahan-Bahan: Ayam Cili kering (direbus) Bawang besar 4 sekawan Bawang putih Serai Asam keping 1 senduk kecil sos cili Gula dan garam secukupnya Sedikit kicap Daun kari
Cara membuat:
1.Ayam digoreng separuh masak.Cabai kering direbus. Lepas tu toskan. 2.Kisar bersama sebiji bawang besar. Minyak gorengan tadi boleh digunakan untuk tumis 4 sekawan(kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang)halia dan bawang putih yang diketuk dan serai. 3.Kemudian masukkan cabai yang dikisar tadi.Tambah sikit air. 4.Masuk sekeping asam keping. 5.Masukan 1 senduk kecil sos cili.Tunggu mendidih baru masuk ayam.Masuk gula dan garam.aji sikit jika suka.Tambah lagi air dalam setengah cawan. Biar mendidih. 6.Agak-agak dah hampir kering, letak kicap sikit untuk dapat warna yang cantik. 7.Masuk bawang besar yang dihiris bulat. 8.Gaul kesemuanya. 9.Lepas tu baru letak daun kari.Gaul lagi.Dah naik bau daun kari, tutup api.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...