Jika ada banyak kunyit hidup di rumah boleh gunakan cara ini untuk memastikan ia tahan lama. Taklah terbiar kecut dan membazir.

Memang boleh buat serbuk kunyit tapi renyah sikit. Cara yang dikongsi oleh Linda Mokhtar lebih mudah.

Katanya untuk pastikan kunyit ini tahan lama ia cuma perlu dikisar halus. Kunyit kisar boleh tahan lebih daripada 3 bulan.

Kalau Stok Kunyit Hidup Banyak, Buat Kunyit Kisar. Lebih Tahan Lama, Nak Guna Ceduk Saja

Ia boleh digunakan dalam pelbagai masakan yang menggunakan kunyit. Warna kunyit lebih cantik dan kalau digunakan untuk menggoreng ayam, ikan dan sebagai ia lebih wangi dan sedap.

Tapi untuk kisar kunyit ini ada caranya, boleh ikut cara yang dikongsi oleh beliau.

IKLAN

1. Basuh kunyit hidup dan kikis kulitnya. Kemudian potong kecil-kecil.

 

2. Masukkan dalam pengisar dan tuang sedikit air dan kisar hingga lumat.

3. Masukkan kunyit kisar dalam balang dan letak sekal beberapa asam keping bersama sedikit garam di dalamnya. Bahan inilah yang akan memastikan kunyit kisar tahan lama.

IKLAN

Kalau Stok Kunyit Hidup Banyak, Buat Kunyit Kisar. Lebih Tahan Lama, Nak Guna Ceduk Saja

 

4. Kemudian boleh simpan dalam peti sejuk ruang biasa, bukan bahagian frozen ya. Kunyit ini boleh bertahan lebih 3 bulan dalam peti sejuk.

IKLAN

5. Bila nak guna untuk masakan cuma ceduk saja. Walau pun dah dikisar warna dan baunya kekal asli. Kalau guna untuk masakan goreng memang lebih sedap dan wangi.

Kalau Stok Kunyit Hidup Banyak, Buat Kunyit Kisar. Lebih Tahan Lama, Nak Guna Ceduk Saja

 

Sumber: Linda Mokhtar 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI