Hari ni min nak kongsi tiga resipi dari tanah seberang, tetangga kita Indonesia. Nama aje lain sikit, tetapi sebenarnya banyak dari sajian di sana ada di negara kita. Selera pun sama, serumpun la katakan.
Contohnya opor ayam, , di Johor cukup popular terutamanya di kalangan orang Jawa Johor. Orang Melayu pun dah menganggap lauk ini sebagai lauk tradisional. Begitu juga dengan hidangan Nasi Goreng dan Sup Ekor Lembu atau dikenali buntut di sana memang citarasa kegemaran rakyat Malaysia.
Jadi tunggu apa lagi , jom semak resipi dari Chef Faridul Ataras Abdul Razak dan Chef Ardy Daniel dari Hotel Crystal Crown PJ ini.
1. OPOR AYAM
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam |dipotong 12 bahagian
500 gm santan segar
3 batang serai |diketuk
4 helai daun salam
6 helai daun limau purut |dicarik
2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada sulah
Bahan dikisar:
IKLAN
3 sm lengkuas
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
6 biji buah keras
1/2 sudu teh biji jintan
2 sudu makan gula merah
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar, serai dan daun salam. 2. Kemudian masukkan serbuk ketumbar, lada sulah dan kacau sehingga sebati. 3. Masukkan potongan ayam dan gaul hingga sebati. 4. Masukkan pula santan sehingga mendidih. 5. Kecilkan api dan apabila kuah sudah mula pekat, perisakan dengan garam dan gula merah. 6. Opor ayam boleh dihidangkan.
Saiz hidangan : 2- 3 orang makan Masa memasak :25 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Lauk pauk Keistimewaan : Opor ayam cukup terkenal di kalangan masyarakat Jawa. Di Johor sajian ini juga adalah di antara sajian tradisi negeri ini. Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF :Lauk ini banyak menggunakan santan, jadi untuk menjaga kualiti santan campurkan sedikit garam dan sebiji cili padi jika mahu menyimpan.
2. NASI GORENG BATAM
BAHAN-BAHAN :
IKLAN
150 gm nasi putih
2 biji telur ayam
5 ekor udang harimau
5 keping isi ayam |dihiris
1 ekor sotong putih | dihiris
2 ulas bawang putih | dititik
2 biji bawang merah | dihiris
5 ekor udang kering |ditumbuk
2 sudu makan pes cili kering
3 sudu teh kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk hiasan :
Keropok udang
Acar mentah
Chicken boxing
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan udang kering. 2. Masukkan pes cili kering dan tumis hingga garing, dan masukkan kicap dan telur. 3. Masukkan ayam, udang dan sotong sampai separuh masak dan masukkan nasi. 4. Gaulkan sampai garing. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa 5. Hidangkan bersama keropok udang dan bahan hiasan yang lain.
Saiz hidangan : 1 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Nasi Keistimewaan : Set makanan lengkap, boleh menjadi sajian pagi, tengahari mahu pun petang Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF:Untuk nasi tahan lama, masa masak nasi perah sedikit jus limau nipis ke dalam berasa yang sudah disukat air. Jangan risau rasa tak berubah dan menjadi lambat basi.
IKLAN
3. SUP BUNTUT (EKOR LEMBU)
BAHAN-BAHAN :
1/2 kilo daging lembu
1500 ml air
1 senduk minyak masak untuk menumis
4 biji ubi kentang | dipotong dadu
3 biji lobak merah | dipotong dadu
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
5 ulas bawang putih| dikisar
8 biji bawang merah| dikisar
1 sm halia | dikisar
5 tangkai bunga cengkih
4 biji pelaga
2 biji bunga lawang
10 gm kulit kayu manis
1 sudu teh gula
2 biji tomato/dipotong dadu
2 sm kulit kayu manis
2 ketul stok daging
Bahan tabur :
Bawang goreng
Saderi/ dihiris
Daun bawang dan daun sup /dihiris
CARA MEMASAK : 1. Cuci bersih ekor dan rebus dalam air mendidih selama 15 minit. 2. Buang airnya. 3. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang putih, merah bersama rempah bunga lawang, cengkih, pelaga dan kayu manis. 4. Masukan serbuk ketumbar, jintan dan lada sulah. 5. Tumiskan bahan sampai naik bau. 6. Masukkan ekor dan tuangkan air, rebus selama dua jam 7. Selepas daging empuk , masukkan bahan seperti kentang, lobak dan tomato serta stok daging. 8. Perisakan dengan garam 9. Siap untuk dihidangkan dan taburkan bawang goreng, daun sup, saderi dan daung bawang
Saiz hidangan : 2 orang Masa memasak : 1 jam 15 minit (jika guna pressure cooker) Cara memasak : Tumis dan rebus/reneh Jenis masakan : Lauk pauk Keistimewaan : Jika suka anda boleh memerah limau nipis untuk melazatkan lagi sup dan mengurangkan kandungan lemak. Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Ekor lembu adalah bahagian daging yang susah untuk empuk dan mengambil masa yang lama. Anda boleh memasukkan beberapa biji kurma untuk melembutkan daging semasamerebus.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Koleksi resipi lauk berbuka berasaskan ayam khas untuk ibu-ibu semua yang sudah mula pening memikirkan menu. Bila bulan puasa ni, ibu-ibu pastinya asyik berfikir menu yang mudah dan sedap untuk disajikan buat keluarga. Antara lauk yang menjadi pilihan tentulah yang berasaskan ayam. Jika setiap hari masak lauk yang sama, pastinya jemu. Jadi RASA kongsikan aneka resipi lauk pauk berasaskan ayam yang sangat mudah dan sesuai masak setiap hari. Selamat mencuba.
1. AYAM BBQ MADU
BAHAN-BAHAN: • 3 keping dada ayam | potong kecil • 1 sudu teh serbuk bawang putih • 1/2 sudu teh gula • 1/2 sudu teh serbuk paprika • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam • Garam secukup rasa • Minyak masak secukupnya
BAHAN SOS: • 1/2 cawan sos BBQ | sebarang jenama • 3 sudu makan madu • 1 sudu makan sos tomato • 1 sudu makan sos cili • 2 sudu makan mentega • 1 sudu teh serbuk bawang putih
CARA MEMASAK: 1. Basuh bersih ayam dan toskan airnya. Kemudian perapkan bersama serbuk bawang putih, gula, serbuk paprika, serbuk lada hitam dan garam. Biar selama 30 minit. 2. Panaskan minyak dan goreng ayam tadi hingga garing. Guna api sederhana supaya ayam tidak hangus. Angkat dan toskan. 3. Untuk sos, satukan semua bahan dan didihkan dalam kuali menggunakan api kecil. 4. Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul hingga semua sos sebati. 5. Angkat dan sedia untuk dinikmati. INFO CHEF: Selain goreng, ayam juga boleh dibakar pada suhu 180C selama 35-40 minit sebelum dicelup ke dalam sos dan dibakar kembali selama 5 minit.
2. AYAM HONEY MUSTARD
BAHAN-BAHAN: • 4 keping dada ayam tanpa tulang • 2 sudu makan minyak zaitun • 2 sudu makan mentega • 3 ulas bawang putih | dicincang • 1 sudu makan Dijon mustard • 1 sudu makan Grainy mustard • 3 sudu makan madu • 1/2 cawan heavy cream • 1/2 cawan air rebusan ayam • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Panaskan kuali bersama minyak dan mentega. 2. Goreng ayam hingga keperangan. Jika isi tebal, potong isi ayam supaya sedikit nipis. Angkat dan ketepikan. 3. Kecilkan api dan dengan guna kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan. 4. Tambahkan sedikit air rebusan ayam dan mustard. Kacau sebati. 5. Kemudian masukkan heavy cream, lebihan air rebusan ayam dan madu. Perasakan denagn garam serta serbuk lada hitam secukupnya. 6. Bila kuah mendidih, masukkan ayam yag telah dimasak tadi. Biarkan mereneh selama 5-10 minit sebelum diangkan dan dihidangkan. INFO CHEF: Jikan tiada grainy mustad, boleh juga guna sos mustard biasa.
3. AYAM PANGGANG MAYONES
BAHAN-BAHAN: • 1 ekor ayam saiz sederhana • 1 biji bawang Holland | dipotong bulat • 2 labu bawang putih | potong dua • 2-3 tangkai thyme segar
BAHAN PERAPAN: • 1 cawan mayones • 1/4 cawan cuka epal (apple cider vinegar) • 1 sudu makan pes cili • 1 sudu teh sos Worcestershire • 1/2 sudu teh jintan manis | ditumbuk • 1/4 sudu teh emping cili • 1/4 sudu teh serbuk cili cayenne • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan ayam dan keringkan airnya menggunaka n tisu. Kemudian lumur garam secukupnya pada keseluruhan ayam (luar dan dalam). Perap selama 1 jam dalam peti sejuk. 2. Dalam mangkuk besar, satukan kesemua bahan perapan. Gaul rata. Ketepikan. 3. Ambil ayam tadi dan lumurkan dengan bahan perapan. Perap lagi selama 30 minit. Simpan lebihan bahan perapan dan jagan dibuang. 4. Panaskan ketuhar pada suhu 210C dan sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar. 5. Susun bawang putih, hirisan bawang besar dan daun thymedi dasar dulang dan juga di dalam perut ayam.. Letakkan ayam tadi. 6. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga ayam masak. Masa mungkin berbeza mengikut saiz ayam dan juga jenis ketuhar. 7. Sapu lebihan sos perapan pada ayam setiap 15 minit sekali. 8. Bila ayam telah masak, biarkan selama 20 minit sebelum dinikmati. INFO CHEF: Lebihan sos perapan boleh didihkan seketika dan dijadikan sos pencicah.
BAHAN SOS: • 1 sudu makan tepung gandum • 2 ulas bawang putih | dicincang • 1/2 sudu makan pesto basil • 1 cawan susu cair • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan ayam dan perapkan dengan garam serta pesto basil selama 10 minit. 2. Panaskan kuali non-stick dengan sedikit minyak dan masak ayam tadi hingga keperangan. Angkat. 3. Untuk sos, satukan tepung, bawang putih, pesto, susu cair, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tidak berketul. 4. Dengan menggunakan kuali gorengan ayam tadi, masukkan tomato. Tambah sedikit minyak jika perlu. 5. Bila tomato sudah mula lembut, masukkan bancuhan sos tadi. Biar hingga mendidih. 6. Masukkan kembali ayam yang telah digoreng tadi dan teruskan memasak selama 3-4 minit hingga sebati dengan kuha. 7. Angkat dan sedia untuk dinikmati. INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dimasak menggunakan kuali non-stick supaya sosnya tidak cepat hangus dan tidak melekat.
5. AYAM SOS BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN: • 12 ketul kepak ayam • 10 ulas bawang putih | dipotong 2 • 1/2 cawan air rebusan ayam • 2 sudu makan minyak masak • 1/3 cawan sos pasta perisa Cheese & Herbs • Secubit serbuk paprika • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Perapkan kepak ayam bersam agaram serta serbuk lada hitam. 2. Panaskan kuali non-stick dan masukkan 1 sudu makan minyak. Goreng kepak ayam hingga masak dan keperangan. Angkat. 3. Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan lebihan minyak dan tumis bawang putih hingga keperangan. 4. Masukkan kembali ayam yang dimasak tadi dan gaul rata. 5. Kemudian masukkan air rebusan ayam dan sos pasta Cheese & Herbs. Gaul sebati. 6. Kecilkan api dan biarkan kuah mereneh. 7. Tambahkan garam, lada hitam dan paprika. Gaul sekali lagi dan biar hingga kuah sedikit pekat. 8. Angkat dan hidangkan.
BAHAN SOS: • 1 sudu makan mentega • 2 ulas bawang putih | ditumbuk halus • 12-15 biji cendawan shiitake segar | dihiris halus • 1 tin sos pasta carbonara • Sedikit air • 1/4 sudu teh emping cili • Garam secukup rasa | jika perlu
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan ayam dan toskan airnya. 2. Panaskan kuali dan masukkan mentega. Masak ayam tadi (masukkan bahagian kulit dahulu) sehingga keperangan. Angkat. 3. Letak ayam di atas dulang pembakar dan masak di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25-30 minit hingga masak sepenuhnya. Masa mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar masing-masing. 4. Untuk menyediakan sos, cairkan mentega dan tumis bawang putih bersama hirisan cendawan hingga keperangan. 5. Masukkan sos carbonara dan sedikit air. Kacau hingga sos sebati dan tidak berketul. 6. Tambahkan emping cili dan garam jika perlu. Biarkan sos sehingga sedikit pekat. 7. Hidangkan bersama ayam yang telah siap dipanggang tadi.
7. DRUMMET AYAM SOS PERANG
BAHAN-BAHAN: • 400gm drummet ayam • 2 sudu makan mentega • 6 ulas bawang putih | ditumbuk halus • Sedikit air • 12 biji tomato ceri | dibelah 2 • 3 sudu makan sos perang Demi-Glace • 1/2 cawan sup cendawan segera
CARA MEMASAK: 1. Panaskan mentega dan goreng drummet ayam hingga masak dan sedikit keperangan. Ketepikan. 2. Dengan menggunakan kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan. 3. Masukkan sedikit air dan sos perang. Kacau rata sehingga tidak berketul. 4. Bila dah sebati, masukkan sup cendawan segera. Kacau lagi hingga sos memekat. 5. Panaskan kuali dan masukkan sedikit mentega. Kemudian tumis tomato ceri hingga sedikit lembut. 6. Masukkan kembali drummet ayam dan sos perang tadi secukupnya. Gaul rata hingga bersalut sepenuhnya. 7. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
8. AYAM PERI-PERI
BAHAN-BAHAN: • 500gm kepak ayam | dibersihkan • 1/2 cawan sos peri-peri • 4 ulas bawang putih | ditumbuk halus • 1 hiris halia | ditumbuk halus • Sedikit garam dan serbuk lada hitam
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan ayam dan toskan airnya hingga kering. 2. Dalam mangkuk besar, satukan sos peri-peri, bawang putih, halia, garam serta serbuk lada hitam secukupnya. Gaul rata. 3. Masukkan kepak ayam tadi. Lumur hingga rata dan perap selama 2 jam. 4. Panaskan ketuhar pada suhu 220C selama 10 minit. 5. Susun ayam diatas dulang pembakar yang telah dialas dengan kerajang timah (aluminium foil) dan bakar selama 10-15 minit. 6. Sapu lebihan sos perapan pada ayam dan balikkan supaya ia masak secara menyeluruh. Bakar lagi selama 10-15 minit. 7. Setelah ayam keperangan dan garing, angkat dan hidangkan.
9. AYAM SOS PLUM
BAHAN-BAHAN: • 10 ketul paha ayam • 1 hiris halia • Sedikit garam • 2 ulas bawang putih | ditumbuk halus • 1 sudu makan sos Worcestershire • 2 sudu makan kicap • 1 sudu teh minyak bijan • 1 cawan sos plum • 1/4 cawan air rebusan ayam • 1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK: 1. Didihkan 2 liter air bersama halia dan sedikit garam. Rebus paha ayam hingga separuh masak. Angkat dan toskan. 2. Dalam kuali lain, panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi. 3. Kemudian masukkan bahan-bahan lain (kecuali ayam). Kacau sebati dan biarkan mendidih. 4. Setelah sos hampir pekat, padamkan api dan masukkan ke dalam mengkuk berisi ayam yang direbus tadi. 5. Perap ayam seketika supaya rasa sos menyerap pada isinya. 6. Panaskan kuali non-stick dan susun paha ayam tadi didalamnya. 7. Masak seketika ayam sehingga sedikit keperangan. Sapu sos beberapa kali jika perlu. 8. Angkat dan boleh dinikmati. INFO CHEF: Selain dimasak dalam kuali, ayam juga boleh dipanggang di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 10-15 minit.
10. AYAM TERIYAKI
BAHAN-BAHAN: • 2 keping dada ayam | potong dadu • 100gm brokoli | potong kecil • 1/3 biji lada benggala merah | hiris • 1/3 biji lada benggala hijau | hiris • 1/2 biji bawang Holland • Sedikit air • Sedikit bijan panggang • 2 sudu makan air bancuhan tepung jagung | jika perlu • 4 sudu makan sos teriyaki • 1 sudu makan minyak bijan • Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga keperangan. Kemudian masukkan hirisan lada benggala. Masak hingga layu. Angkat. 2. Dengan menggunakan kuali yang sama, goreng hirisan ayam hingga masak dan keperangan. Tambah sedikit minyak jika perlu. Angkat. 3. Masukkan brokoli. Goreng kilas hingga lembut. Angkat. 4. Seterusnya masukkan sos teriyaki dan air ke dalam kuali. Kacau sebati dan biarkan mendidih. 5. Tambahkan kesemua bahan-bahan yang digoreng tadi. Gaul rata. 6. Tuang minyak bijan dan bancuhan tepung jagung jika perlu. Adun sebati dan angkat. 7. Sedia untuk dinikmati. INFO CHEF: Hidangan yang tidak pedas. Jika sukakan rasa hidangan yang pedas, tambahkan hirisan cili padi.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Khas untuk penggemar daging bakar bersama pencicah kamu wajib cuba resipi ini, memang tahap meraung. Daging bakar bersama bahan sosnya yang masam, manis dan pedas membangkitkan lagi aroma wangi. Apa tunggu lagi jom meraung bersama…
RESIPI DAGING BAKAR MERAUNG
BAHAN PERAPAN:
*Daging perap min 4jam
Olive oil
Sos tiram
Sos ikan
Lada sulah
Lada hitam
Rosemary (saja tambah, xletak pun xpe)
*Cucuk daging dengan garfu, dan masukkan semua bahan. Perap min 4jam. Dah perap bakar and potong .
SOS MERAUNG:
Sos chilli thai
Nisan tenyeh (thai palm sugar)/boleh ganti dengan gula or gula melaka
thai chilli flake (tak kesah brand ape tapi make sure pedas)
Sos ikan (sikit je sbb chili flake y syu pakai ni dah masin)
Bawang merah
Beras sangai tumbuk halus
Daun ketumbar
Limau nipis/air asam jawa
Sedikit kiub ikan bilis or ayam/perasa
*Campur semua
Sukatan agak2 je tengok la nak buat banyak mana. Kurang masin tambah sos ikan, kurang manis tambah sos chili thai or nisan genyeh. Kurang pedas letak chili flake byk2 or tambah cili padi.
1. Dengan menggunakan hand mixer, pukul mentega dengan gula kastor dan gula perang sehingga kembang.
2. Tambahkan telur, sebiji dahulu pukul sehingga kembang, baru tambahkan sebiji lagi. 3. Masukkan esen vanilla. 4. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan garam ke dalam adunan. Guna spatula dan kacau sebati. 5. Masukkan badam cincang dan chocolate chips.
6. Gunakan sudu penyukat saiz ½ sudu besar atau tablespoon sebagai acuan. Isi sudu penuh penuh, ratakan, cungkil dan letak atas baking pan yang dilapik dengan baking paper. Saya guna pan segi empat 12 inci dan muatkan 25 ketul cookies.