Anda beli daging banyak, tetiba takda mood nak masak atau malas nak masak. Jalan terbaik adalah dengan menyimpannya kerana daging boleh tahan lama berbulan-bulan kalau kena cara simpan.   Caranya mudah sahaja, berikut RASA kongsikan  enam tip  yang boleh anda ikut. Dengan tip ini bukan hanya daging tahan lama, malah kesegaran daging masih boleh dikekalkan walaupun ia sudah disimpan lama dalam freezer.

Asingkan daging

Perkara pertama perlu anda lakukan adalah mengasingkan daging ikut bahagian. Misalnya tulang, daging batang pinang, tulang, bahagian dalaman (perut, hati, limpa dan paru) dan daging cincang.   Apabila anda ingin membuat sup anda hanya keluarkan bekas berisi tulang sahaja, yang lain-lain kekal di dalam freezer.

Bersih Dan Cuci Daging

Daging korban adalah daging segar yang tidak banyak kotor atau cemaran kuman. Tetapi ia tetap perlu dicuci bersih sebelum dimasak atau disimpan.  Sebaiknya cuci di bawah air mengalir, selepas dicuci elakkan dari meletakkanya  di tempat terbuka . Ia akan mengundang pembiakan bakteria dan kuman, oleh itu segera masukkan dalam bekas dan terus masukkan dalam freezer untuk disimpan.

IKLAN

Simpan Daging Dalam Saiz Sekali Masak.

Bila memperolehi daging dalam jumlah banyak, potong dan bahagikan kepada  beberapa bahagian  ikut saiz sekali masak. Contoh jika anda mendapat 3 kilogram, bahagikan kepada enam bungkusan (satu bahagian sekali masak).  Masukkan dalam bekas atau dalam plastik sebelum disimpan dalam freezer. Ia bertujuan daging tidak mengalami proses pembekuan berulang. Selain bakteria akan lebih mudah membiak , tekstur daging juga rosak dan tidak sedap lagi apabila dimasak.

IKLAN

Simpan Dengan Dengan Bahan Perapan

Menyimpan daging yang siap dengan bahan perapan boleh menjadikan  daging tahan lebih lama berbanding daging mentah. Bahan perapan paling mudah adalah dengan mengaulkan daging dengan garam, gula , bawang dan kunyit.  Ia kerana bahan perapan bersifat antibaktria  dan pengawet pada makanan. Secata tidak langsung ia menjimat masa memasak.   Setelah dikeluarkan dari freezer anda boleh terus masak tanpa perlu menyediakan bahan perapan lagi.

Simpan Dalam Bekas Bertutup

Anda wajib menyimpan daging dalam bekas bertutup , ia supaya daging tidak mudah dicemari bakteria yang ada dalam peti sejuk atau bahan-bahan lain yang ada dalam peti sejuk. Jika dimasukkan dalam plastik,  anda perlu balutnya dengan kemas.

IKLAN

Perhatikan Suhu Freezer

Suhu yang sejuk membuatkan bakteria  tidak boleh hidup, oleh itu sebelum menyimpan daging pastikan suhu freezer anda paling  kurang dari 18  celius. Dengan suhu ini daging boleh disimpan sehingga tiga bulan lebih.

Dengan tip yang super lengkap  dan mudah ini, diharapkan ada tidak ada masalah lagi untuk menyimpan daging korban.