Ramai beranggapan tauge antara sayur yang mesti dimasak segera, jika tidak ia akan rosak. Tetapi tiba-tiba tak jadi masak atau terbeli lebih, boleh je simpan tauge itu dan masak  esok atau lusa. Jika betul cara simpan tauge masih segar. Kalau nak tau caranya, boleh baca tip yang RASA kongsikan ini.

Apa paling penting bersihkan tauge sebelum disimpan.

Tauge yang baru  korang beli biasanya masih mempunyai lapisan kulit kacang  hijau melekat di kepalanya dan masih berekor, kedua-duanya perlu dibuang. Agar tauge kekal segar, bersihkan tauge dari kulit kacang di bawah air mengalir, sambil buang ekornya, kemudian tos. Selain kulit kacang dan ekor, tauge yang lembik perlu dibuang supaya tidak menjejaskan kesegaran tauge yang lain.

IKLAN

Ini 3 Cara Mudah Simpan Tauge Agar Kekal Segar

 Masukkan dalam bekas berlapikkan tisu dapur.

IKLAN

Rahsia mengekal kesegaran tauge adalah membiarkannya kekal lembab. Oleh itu sediakan satu bekas kedap udara, alasnya dengan tisu dapur. Tisu ini akan memastikan tauge sentiasa segar secukupnya. Setelah dialas masukkan tauge yang sudah dibersihkan ke dalam bekas tersebut dan tutup rapat.

Simpan bekas tersebut di dalam peti sejuk.

IKLAN

Cara ini boleh  membantu tauge kekal segar hingga seminggu, tetapi korang perlu letakkannya di bahagian bawah (bahagian sayur) peti sejuk. Elakkan meletakkannya di bahagian atas atau bahagian belakang peti sejuk, ini kerana tauge tidak boleh terdedap pada suhu sejuk berlebihan, bimbang ia akan lebih mudah menjadai busuk.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI