
Siapa yang tak kenal kuih Bahulu, kuih lagend yang tak pernah jemu makan dan sentiasa ada sepanjang musim. Kalau dulu Hari Raya je ada sekarang, kalau terigin boleh je beli atau pun boleh je korang buat sendiri. Kalau nak cara mudah tanpa berasap korang boleh buat bahulu gunakan ketuhar je . Senang je sebab kuih ni hanya guna empat bahan je ye…
KUIH BAHULU
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 200gm gula pasir
- 200gm tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar dengan pada suhu 180 C bersama dengan acuan kuih bahulu.
- Campurkan telur, gula dan esen vanilla dalam mixer.
- Putar hingga kembang, perlahan kelajuan mixer sambil masukkan tepung sedikit demi sedidkit hingga semua bahan telah diadun rata.
- Keluarkan acuan dari ketuhar, oleskan dengan minyak.
- Tuangkan adunan ¾ acuan.
- Bakar pada suhu 180 C dengan api atas bawang. Panggang hingga Bahulu masak dengan warna kuning keemasan.
- Angkat dan keluarkan dari acuan. Teruskan membakar hingga adunan habis.
- Enak dhidangan sebagai kudapan sampingan minum petan.
- Simpan dalam berkas kedap udara dan kering.
resipi oleh :@vitakwee
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pizza Hawaian Chicken Homemade Paling Sedap. Buat Sendiri Guna Bahan Mudah

Pizza Hawaian Chicken homemade resipi perkongsian saudari Aishah Mohamed ni nampak sangat sedap. Hanya guna kepingan wrap dan beberapa bahan-bahan mudah yang lain sahaja. Memang jimat. Sesuai sangatlah dihidangkan untuk keluarga sebagai sajian makan malam. Malah boleh juga dijadikan sajian sarapan. minum petang, atau bila-bila masa yang sesuai. Paling penting sangat mudah. Campak-campak sahaja bahannya, 30 minit dah boleh makan. Jom cuba!
RESIPI PIZZA HAWAIAN CHICKEN SEDAP BOLEH MASAK SECARA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
3 keping roti rolls up wraps Gardenia atau sebarang jenama
1 ketul dada ayam – potong dadu
Pizza topping grated cheese
Bawang holland – potong dadu – beli online disini
1/2 biji cili benggala – potong dadu
Nanas secukupnya – potong dadu
5 sudu makan tomato puri – beli online disini
1 sudu makan sos cili – beli online disini
Maggi cukup rasa secukupnya
2 sudu makan minyak zaitun – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Potong dada ayam dan 1/2 biji bawang holland menjadi saiz dadu. Kemudian cuci dan gaulkan dengan sedikit maggi cukup rasa dan minyak zaitun.
2.Goreng dalam kuali sehingga ayam dan bawang masak. Tidak perlu sampai garing.
3. Ambil kepingan roti roll up wrap kemudian layurkan seketika di dalam kuali.
4. Campurkan tomato puri bersama sos cili. Gaul rata.
5. Sapu campuran tomato puri dan sos cili diatas setiap keping roti wraps yang telah dilayurkan tadi.
6. Letak campuran isi ayam dan bawang yang telah digoreng tadi diatas wraps dan letak topping cili benggala, nanas serta keju dengan secukupnya.
7. Bakar dalam ketuhar mengguakan api atas selama 15 minit pada suhu 180C.
8. Pizza Hawaian Chicken homemade sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Aishah Mohamed
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Guna Udang Segar. Ini Rahsia Buat Inti Cucur Badak Yang Sedap
Kena Cuba, Resipi Cendawan Tiram Goreng Cili Padi Sedap Mengaum
Buat Sendiri Colek Buah & Serbuk Colek Macam Dekat Thailand. Mudah Je!
Guna Udang Segar. Ini Rahsia Buat Inti Cucur Badak Yang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Terasa Nak Makan Daging Bakar Balut Daun Salad Macam Dalam Dram Korea Tu? Ha…Cuba Resipi Mudah Ni.

Rasa nak makan daging bakar balut daun salad macam dalam drama Korea tu? Ha…cuba resipi mudah ni. Maklumlah, kalau makan di restoran, harganya boleh tahan mahal. Makan berdua pun bil boleh mencecah ratusan ringgit. Jadi kalau nak makan puas-puas, boleh sediakan sendiri di rumah. Satu ‘family’ boleh rasa.
BAHAN PERAPAN DAGING:
- 1-2kg bahagian knuckle , top side atau sirloin untuk penuh rasa daging
(Potong nipis. Untuk mudah potong, biarkan dia masa 20-30% sejuk dan potong nipis.)
Sos perapan:
- 4 ulas sederhana bawang putih
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai kecil
- 1 sudu teh halba
- 1 1/2 sudu makan gula merah
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk perasa
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan madu
- 2 sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan minyak masak
- Sudu teh serbuk ketumbar
- Sedikit serbuk lada putih
- 1/2 biji lemon
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk bawang putih, ketumbar, halia, lengkuas, serai dan halba hingga hancur.
2. Masukkan lagi 1 1/2 sudu makan gula merah , 1 sudu teh garam 1 sudu teh serbuk perasa. Teruskan tumbuk. Sos perapan tidak perlu masin sangat kerana ia akan menjadi tidak sedap apabila dibakar.
3. Bila semua bahan dan hancur, keluarkan dan masukkan ke dalam bekas. Tambah 3/4 cawan air, 2 sudu makan madu, 2 sudu makan kicap masin, 1 sudu makan minyak masak dan 1 sudu teh serbuk ketumbar beserta sedikit serbuk lada putih. Perah 1/2 biji lemon. Gaul rata.
4. Panaskn pemanggang dan cairkan sedikit mentega. Guna kuali ‘non stick’ lagi best sebab dia tak hangit.
5. Celupkan daging ke dalam sos perapan dan panggang di dalam kuali. Masak daging ikut citarasa samada nak lembut atau garing.
6. Enak dicicah bersama sos.
BAHAN KICAP SAMBAL:
- 1/2 biji tomato
- 4 biji lada/cili
- 1/2 biji bawang besar
- Kicap masin
- Madu
- Lemon
CARA MEMBUAT:
1. Potong semua bahan dan satukan. Gaul rata.
2. Boleh dinikmati bersama daging bakar.
IDEA RASA:
Daging bakar ni selain dinikmati begitu sahaja bersama sos, anda juga boleh menikmatinya bersama nasi. Bahkan kepingan daging berjus ni juga boleh dibalut dengan daun salad dan nikmati seperti ‘oppa’ Korea makan. Hmm…Sedap!
Kredit resipi & gambar: Cik Ain via MAHN
Sedap & Mudah. Puan Selvi Kongsi Resipi Muruku Istimewa Sempena Deepavali

Bila tibanya perayaan seperti Deepavali, pasti ramai yang tercari-cari resipi muruku yang sedap. Maklumlah ia merupakan antara kudapan ringan yang dicari ramai di musim perayaan. Rasanya yang rangup, pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai.
Bagi anda yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah & rangup, resipi perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram ni antara yang boleh dicuba.
1. MURUKU RIBEN
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung kacang kuda
- 1 ½ sudu teh serbuk cili merah
- ¼ sudu teh asafoetida
- 1 sudu teh mentega
- 110ml air
- Sedikit garam
- Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
- Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas sejuk.
- Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung beras
- 2 cawan tepung kacang kuda
- 5 tangkai cili kering
- 10 ulas bawang putih (dikupas)
- 1/8 sudu kecil garam
- 1 sudu besar mentega
- 50ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
- Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan Tepung Beras
- 1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
- 1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
- 1 cubit Asafoetida
- 1/8 sudu kecil garam
- 2 sudu besar mentega
- 100ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
- ¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
- 2 cawan Tepung Beras
- ½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
- 1 ½ sudu kecil Jintan Manis
- ¼ sudu kecil Asafoetida
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 sudu besar mentega
- 300ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
- Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
- ¼ cawan tepung beras
- 1 cawan Tepung Kacang Kuda
- ¼ sudu kecil Asafoetida
- 1/8 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil mentega
- 100ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
INFO RASA: Asafoetida: Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Guna Minyak Bijan. Ini Rahsia Masak Nasi Goreng Cina Jadi Lebih Sedap
Sangat Sedap! Peniaga Kongsi Resipi Sambal Telur Ikan Bilis Bebola Ikan
Resipi Kuih Lapis Coklat Pandan Paling Mudah. Bahan Hanya Sukat Guna Cawan Je
Cara Simpan Lebihan Santan Kotak Supaya Lebih Mudah Guna & Tak Basi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official