Ada siapa di sini peminat kek sarang semut? Atau ada juga yang panggil kek gula hangus? Bila tengok kejadian kek sarang yang sempurna dengan lubang-lubangnya, memang geram kan.
Tambah pula, kek cukup rasa. Tak manis sangat dan sedang-sedang saja. Memang nikmat bila dapat makan untuk minum petang.
Tapi kan, dengar kata bukan senang nak buat kek sarang semut ni ye. Apa kata kita tengok resipi daripada Syafawatie Yatiey ini, yang hanya menggunakan kaedah kukus saja.
Nampak senang kan? Jom kita tengok bahan-bahan untuk membuatnya.
KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula – beli di sini 1 cawan air panas 2 sudu marjerin atau mentega – beli di sini 4 biji telur (gred A atau B) 1 cawan susu pekat (kalau tak nak manis, boleh letak ¾ cawan saja) – beli di sini Esen vanilla – beli di sini 1 cawan tepung gandum – beli di sini 2 sudu kecil soda bikarbonat – beli di sini
Dapatkan Gintell DeSpace Care Massage Chairdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
Ads
CARA-CARA:
1. Masak gula sehingga menjadi perang atau nampak seperti rupa hangus. Apabila gula sudah perang, masukkan air panas. Hati-hati ketika tuang air panas kerana boleh terjadi letupan kecil. Tuang sikit demi sedikit.
2. Kemudian, masukkan marjerin atau mentega. Biarkan larut semua. Ketepikan.
5. Apabila sudah sebati adunan kek tadi, masukkan air gula perang tadi. Kacau-kacau bagi sekata.
6. Tapiskan adunan sebelum dimasukkan ke dalam loyang (loyang yang digunakan ini ialah saiz 5).
7. Kukus selama 45 minit. Pastikan air betul-betul mendidih dan kukus dengan menggunakan api besar.
Ads
Sedikit tips untuk memasak kek sarang semut:
*Sapu minyak di bahagian bawah loyang sebelum masukkan adunan supaya senang untuk diterbalikkan. *Untuk elakkan gula melekat ketika dipanaskan, masukkan 2 sudu air dan kacau sehingga gula betul-betul cair. Baru biarkan sampai jadi perang atau hangus. Guna api sederhana (tidak kecil dan tidak terlalu besar). *Boleh gunakan gula perang untuk cepatkan proses membuat gula hangus. *Masukkan bahan-bahan lain ketika air gula sedang mendidih. * Jika guna kaedah bakar, panaskan oven 20 minit suhu 180°. Bakar guna api bawah 30 minit pertama atau kalau kek dah berbuih tinggi. Lepas itu, baru guna api atas bawah, fan on.
Enaknya dapat menjamah aneka kuih muih tradisional yang lemak dan manis masa berbuka. Terasa puas tatkala menikmatinya. Bila tiba bulan ramadan, kuih-kuih ini antara yang mendapat sambutan ramai dan paling dicari. Jika anda ada masa dan rasa nak buat sendiri, jom cuba resipi yang RASA sediakan ni. Pasti puas hati.
1. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN: Adunan tepung: • 1 cawan tepung gandum • 1 biji telur • 1 sudu teh minyak sapi • 1/ 2 sudu teh garam • 2 cawan air • Sedikit pewarna kuning
Inti: • 200gm isi ayam kisar • 2 labu bawang besar | dicincang halus • 3 ulas bawang putih | dihiris • 1 1/2 sudu makan rempah rendang segera • 1 sudu teh serbuk kari • 50ml air • Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya • Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan: • 20gm bawang goreng • 20gm daun sup | dihiris • 2 biji cili merah | dihiris halus
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan untuk adunan tepung dan bancuh hingga sebati serta tidak berketul. Ketepikan. 2. Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga berbau wangi. 3. Kemudian masukkan rempah rendang segera dan kari. Masak sehingga pecah minyak. 4. Seterusnya masukkan isi ayam kisar, bawang besar dan air secukupnya. Biarkan sehingga masak. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa dengan secukupnya. 5. Untuk menghasilkan kuih cara, panaskan acuan dan oleskan sedikit minyak. 6. Tuangkan adunan tepung, sudukan inti diikuti bawang goreng, daun sup dan hirisan cili. 7. Tutup acuan menggunakan tudung periuk dan tunggu sehingga kuih cara masak. 8. Ulang langkah sehingga adunan habis. Sedia untuk dinikmati. ________________________________________ Info Chef: Elakkan dari mengisi adunan terlalu banyak ke dalam acuan bagi mengelakkan inti terkeluar.
2. KUIH KASWI
BAHAN-BAHAN: • 300gm tepung gandum • 375ml air gula melaka • 1/2 sudu teh air kapur • 1/2 biji kelapa parut • Garam secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Bancuh tepung gandum bersama air gula melaka. Kacau sebati hingga adunan tidak berketul. 2. Masukkan air kapur dan kacau sebati. 3. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam loyang kukus. 4. Kukus selama 30 minit. 5. Setelah masak, angkat dan biarkan sejuk. 6. Potong kuih dan golekkan di dalam kelapa parut yang dicampurkan sedikit garam. ________________________________________ Info Chef: Penggunaan kapur memberi rasa lemak dan menstabilkan rasa kaswi. Elakkan meletakkannya pada kuantiti yang banyak.
CARA MEMASAK: 1. Satukan santan bersama air dan gula pasir hingga mendidih dan pekat. 2. Sementara itu, di dalam bekas berasingan, bancuh tepung kacang hijau bersama air hingga menjadi sebati. 3. Kemudian masukkan ke dalam kuali berisi santan dan kacau dengan api sederhana sehingga pekat dan berkilat. 4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan sejukkan. 5. Apabila sejuk, barulah dipotong dan sedia dihidangkan. ________________________________________ Info Chef: Pastikan adunan sentiasa dikacau dengan penggunaan api perlahan sehingga betul-betul pekat dan berkilat.
4. LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN • 1 sikat pisang nangka | dilecek • 300gm tepung gandum • 100gm tepung beras • 100gm kelapa parut • 100ml santan1 ketul gula Melaka | dicincang halus • Garam secukup rasa • Air untuk mengukus secukupnya
BAHAN PEMBUNGKUS: • Daun pisang untuk membungkus secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan di dalam sebuah bekas dan gaulkan sehingga gula Melaka larut dan semua bahan sebati. 2. Sediakan daun pisang dan sudu bancuhan di atasnya. Padankan dengan saiz daun dan lipat dengan kemas. 3. Ulang langkah sehingga bancuhan habis. Kukus selama 25 minit. 4. Biarkan sejuk dan lepat menjadi pejal. Sedia untuk dihidangkan. ________________________________________ Info Chef: Pastikan adunan tidak terlalu lembik dan boleh gunakan pisang yang lain mengikut kesukaan.
5. KUIH LOMPANG
BAHAN-BAHAN: • 360gm tepung beras • 2 sudu makan tepung ubi • 240gm gula • 240gm gula merah • 1 liter air • 2 sudu teh air kapur • 1 helai daun pandan | disimpul
BAHAN INTI: • Kelapa parut putih secukupnya • Garam secukup rasa • 1 helai daun pandan | disimpul
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, satukan gula merah, gula pasir dan 500ml air bersama daun pandan. Didihkan sehingga gula larut dengan api kecil. Sejukkan sebentar. 2. Kemudian satukan tepung beras dan tepung ubi. Tuangkan 500ml air dan air kapur. Gaul rata. 3. Seterusnya tuangkan air gula tadi. Gaul sehingga sebati. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. 4. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak sempurna. 5. Akhir sekali, taburkan kelapa parut yang telah dikukus tadi. 6. Sedia untuk dimakan. ________________________________________ Info Chef: Kuih Lompang ini mempunyai rasa yang enak dan lemak manis.
6. BENGKANG UBI
BAHAN-BAHAN: • 3 cawan ubi kayu parut | diperah airnya • 100gm tepung kastad • 50gm kelapa parut • 1 biji kelapa |diambil santan • 300gm gula pasir • 2 biji telur | dipukul sedikit • 1 sudu teh esen vanila • 125ml minyak kelapa • Sedikit garam • Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sederhana. 2. Kacau adunan sebati hingga kuih bertukar warna dan menjadi pekat. 3. Griskan sedikit minyak masak di dalam acuan berbentuk empat segi dan tuangkan adunan ke dalamnya. 4. Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kuih kelihatan garing. ________________________________________ Info Chef: Gunakan loyang empat segi berukuran 8×8 yang telah digriskan dengan minyak masak di dalamnya.
Biskut berasaskan emping jagung memang sedap dan mempunyai rasa enak yang tersendiri. Bagi anda yang sudah berkira-kira untuk membuat perniagaan biskut raya atau mungkin buat untuk kudapan keluarga sendiri, resipi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips perkongsian saudari Syuhada Che Din ni antara yang boleh dicuba.
CARA MEMBUAT BISKUT CORNFLAKES CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS
CARA MEMASAK: 1.Kacau sebati mentega, gula aising dan esen vanilla mengguna senduk sahaja. Jangan pukul sampai kembang.
2. Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Tepung tidak perlu diayak. Kacau sebati. Tekstur adunan memang lembik.
3. Masukkan cornflakes, cip chocolate dan badam. Gaul sebati.
4. Sudukan adunan ke atas loyang yang sudah disapu mentega/ marjerin. Nak cubit-cubit doh guna jari atau golek doh dalam baki emping jagung pun boleh. Terpulang cita rasa masing-masing.
5. Jarakkan sedikit susunan kerana nanti doh biskut akan mengembang.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5-10 minit. Kemudian bolehlah bakar biskut pada suhu 160C selama 20 minit menggunakan api atas bawah atau mengikut ketuhar masing-masing.
7. Bila sudah masak, sejukkan biskut sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
INFO: Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips yang baru keluar dari ovenbiskut memang lembut. Ia akan beransur keras bila sejuk.
Kalau boleh setiap hari kita nak bekalkan makanan untuk anak ke sekolah, tetapi kadang-kadang mati idea juga, betulkan? Ini RASA nak kongsikan menu Bebola kentang Inti Pop Corn Ayam, mak-mak jangan risau ini menu yang mudah, sedap dan sihat. Siap dengan DIY membuat supaya lebih senang mencubanya. Jangan tak sempat simpan untuk bekal sudahlah…
BEBOLA KENTANG INTI AYAM AYAM
BAHAN-BAHAN:
2 biji kentang | buang kulit dan kukus
1 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan hirisan bawang
1 sudu teh serbuk perasa ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Sedikit garam
Minyak masak secukupnya| untuk menggoreng
1 cawan pop corn ayam
1 cawan nestum
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Lenyekkan kentang hingga hancur.
LANGKAH 2: Campurkan daun bawang. lada sulah, garam dan serbuk perasa ayam, gaul rata.
LANGKAH 3: Masukkan tepung, gaul rata dan bulatkan seperti guli.
LANGKAH 4: Leperkan dan letakkan di dalamnya poplcorn ayam, kemudian bulatkan semula.
LANGKAH 5: Celupkan dalam telur, kemudian golekkan di dalam mangkuk berisi nestum.
LANGKAH 6: Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng bebola kentang hingga keperangan.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.