
Terasa nak makan cucur untuk meinum petang ni? Ha…meh lah cuba Cucur Sosej bersama sayur-sayuran ni. Ada ubi kentang, lobak merah, kucai, dan bawang. Bila dan bercampur dan digoreng, memang sedap! Malah ni juga salah satu resipi yang mudah dan pantas. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CUCUR SOSEJ BERSAMA SAYURAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji ubi kentang | dihiris kecil
- 1 biji bawang besar | dimayang
- 1 biji telur
- 2 batang sosej | dihiris nipis
- 1 cawan air sejuk
- 1 batang lobak merah | dihiris halus
- Sedikit daun kucai | dihiris
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Masukkan hirisan sosej, kentang, bawang, lobak merah, daun kucai, tepung dan telur ke dalam mangkuk besar. Gaulkan dan tambah air sedikit demi sedikit.
- Gaul adunan supaya sebati dan masukkan garam mengikut cita rasa.
- Panaskan minyak dan sudukan adunan tepung ke dalam minyak panas. Balik-balikkan cucur dan goreng sehingga kekuningan.
- Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Lejen Puteri Mandi, Sedap Dimakan Dengan Nangka & Kelapa

Siapa peminat kuih tradisional, mesti suka dengan kuih puteri mandi. Mudah dan cepat je nak disiapkan.
Tetapi di Kelantan, kuih ini dipanggil kerepek hidung. Agaknya kenapalah dipanggil macam tu ye. Jom kita cuba resipi daripada Rudyana Abdullah.
KUIH KEREPEK HIDUNG/PUTERI MANDI
BAHAN-BAHAN:
1 paket tepung pulut – beli online di sini
1 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 cawan gula atau ikut manis – beli online di sini
1 jag air
Sedikit garam
RM3 kelapa putih
Beberapa ulas nangka (optional, tak letak pun tak apa)
Sedikit kapur
Pewarna hijau (saya guna pewarna serbuk dalam kotak)
TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live
TONTON Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Masukkan tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
2. Bancuh kapur dengan sedikit air dan pewarna. Tuang dalam tepung, kemudian uli.
3. Tuang sedikit demi sedikit air dalam jag. Uli tepung hingga jadi doh atau tak melekat di tangan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Buat bulat-bulat kemudian tekan di tengah. Buat hingga habis. Masak dalam air yang mendidih.
5. Apabila kuih timbul, tandanya doh dah masak. Angkat dan masukkan dalam besen yang berisi air biasa. Masak hingga habis.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Apabila semua dah masak, masukkan kelapa dalam periuk. Masuk gula, garam, nangka dan air (air terpulang nak kuih ni basah atau kering).
7. Masukkan kuih tadi. Masak hingga mendidih. Tutup api dan siap.
Kredit resipi: Rudyana Abdullah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Koleksi Lepat Mudah & Sedap, Boleh Buat Sendiri Ni.

Dulu, orang selalu buat lepat dari pisang, labu atau ubi, tapi sekarang hasil inovasi macam-macam jenis lepat telah dihasilkan dan rasanya juga sedap. Tak percaya, sekarang ni jagung, cendul dan sagu juga boleh dibuat lepat. Kalau korang nak rasa boleh cuba mana-mana resipi lepat yang korang suka, soal rasa memang terbaik, sedap dengan rasa lemak manisnya.
RESEPI LEPAT LABU
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm labu kuning | kukus dan dilecek
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung tepung beras
- 1/2 cawan pati santan
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh garam
- Gula secukup rasa
- Kelapa parut + garam | untuk inti
- Daun pisang| layukan untuk bungkus
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung beras, gandum, kuning telur, santan dan gula di dalam bekas labu yang telah dilecek tadi.
2. Jika adunan lembik sangat tambah sedikit tepung, adunan ini tidak terlalu lembik.
3. Kemudian letakkan satua tau dua sudu makan adunan atas daun pisang.
4. Masukkan inti kelapa di tengah-tengahnya.
5. Kemudian bungkus seperti buat lepat biasa.
6. Kukus sampai masak.
7. Setlah masak tutup api dan sejukkan sebelum sedia dihidangkan.
LEPAT UBI:
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan ubi kayu | kisar atau parut
- 1 1/2 cawan kelapa parut | putih sahaja
- 1/4 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 2 sudu makan tepung ubi
- Air secukupnya untuk kisar ubi
BAHAN MASAK & SEJUKKAN:
- 1 cwn gula merah
- 1/2 cwn air
- 2 helai daun pandan| simpulkan
- Ssecubit garam
- Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih.
CARA MEMASAK:
1. Buang kulit ubi, bersihkan dan potong kecil. Buang sekali empulur tengahnya.
2. Kisar ubi bersama air biasa dan toskan guna kain. Air tadi boleh digunakan semula untuk kisar ubi selebihnya. Dapatkan dalam 4 cawan ubi yg telah dikisar
3. Setelah siap, ambil kanji ubi dalam air yang telah ditus tadi air (biasanya kanji itu mendap di bahagian bawah bekas air.
4. Satukan kanji ubi bersama ubi kisar tadi dan gaul sebati.
5. Masukkan kelapa parut, garam, gula pasir, santan pekat, tepung ubi dan air gula merah yang telah ditapis tadi.
6. Gaul rata semuanya dan ketepikan dulu.
7. Ambil daun pisang bersih tadi dan sudukan dua sudu makan ke atas daun.
8. Bungkus dengan kemas. Lakukan hingga habis adunannya.
9. Kukus lepat ubi selama 40 minit dengan api sederhana kuat.
10. Biarkan kuih betul-betul sejuk, barulah dihidangkan.
LEPAT CENDOL
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung gandum
- 5 cawan santan
- 1 cawan cendol
- 3/4 cawan gula pasir
- Secubit garam
- Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali cendol.
2. Kacau sebati, kemudian masak atas dapur dengan api perlahan.
3. Apabila nampak mereneh, masukkan cendol, kacau hingga adunan pekat.
4. Bila timbul blup-blup adunan, tutup api.
5. Bungkus adunan dengan daun pisang.
6. Kukus hingga masak lebih kurang 15-20 minit.
LEPAT SAGU
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung jagung
- 2 sudu makan tepung Hoen Kwe
- 1 cawan gula
- 5 1/2 cawan santan
- 1sudu teh garam
- 1/2 cawan sagu
- 2 helai daun pandan | disimpul
- Daun pisang secukupnya| layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Dididihkan tiga cawan air dalam periuk.
2. Kemudian masukkan setengah cawan sagu, masak sampai sagu jernih.
3. Tutup api dan tapis sagu dan bilas di bawah air mengalir sebelum ditoskan. ketepikan.
4. Satukan tepung jagung, tepung Hoen Kwe, santan, gula dan garam. Sebatikan.
5. Masak atas api perlahan sampai adunan nampak berkilat.
6. Masukkan sagu, kacau atau sebatikan.Tutup api.
7. Ambil dua sudu makan adunan, letakkan atas daun pisang, kemudian bungkus kemas
8. Sejukkan dalam peti sejuk. Hidangkan
LEPAT LIAT
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan air
- 3 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 cawan gula merah
- 1 1/2 cawan santan pekat
- Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Masak guka merah dan gula putih dengan dua cawan air, masak hingga mendidih.
2. Sejukkan dan ke tepikan.
3. Masak pula santan dalam periuk hingga mendidih.
4. Campurkan santan dengan air gula tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut, uli hingga sebati.
5. Letakkan dua sudu makan adunan atas daun pisang, masukkan inti.
6. Bungkus kemas dan kukus hingga masak.
7. Setelah sejsuk lepas sedia dihidangkan.
LEPAT JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan biji jagung | rebus sekejap
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 gula cawan
- 3 cwan air
- 1 sudu teh garam
- Daun pisang yang telah dilayurkan atau daun jagung.
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali jagung dalam mangkuk.
2, Kacau rata hingga sebati baru masukkan jagung tadi.
3. Masak hingga adunan menjadi pekat. Tutup api.
4. Ambil dua sudu adunan masukkan atas daun pisang atau daun jagung, kemudian lipat.
5. Kukus hingga masak, kemudian sejukkannya.
6. Lepat Jagung sedia dihidangkan apabila sejuk.
LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
- 13 biji pisang berangan/pisang emas
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan kelapa parut | putih sahaja
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 sudu makan gula merah
- 1 sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
CARA MEMASAK:
1. Kupas pisang, kemudian lenyek pisang hingga hancur.
2. Masukkan gula, gula merah dan garam secukup rasa, kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut dan gaul hingga sebati.
4. Sudukan dua sudu makan adunan ke atas daun pisang. kemudian lipat kemas.
5. Susun kuih lepat dalam pengukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Tutup api, biarkan lepas sejuk seketika.
7. Setelah sejuk lepat sedia dihidangkan.
KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung beras
- 5 cawan santan
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 5 biji pisang raja
- Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
- Gaul sebati tepu
CARA MEMASAK:
1. ng, santan, garam dan gula hingga sebati.
2. Tapiskan adunan ke dalam periuk.
3. Kacau di atas api kecil hingga pekat dan angkat
4. Ambil dua sudu makan adaunan dan letak di atas daun pisang.
5. Letakkan sepotong pisang, kemudian bungkus dengan daun pisang seperti buat lepat.
6. Buat hingga habis.
7. Sementara itu panaskan pengukus.
8. Kukus selama setengah jam atau hingga masak.
9 Aneka Kuih Tradisional Paling Sedap Untuk Berbuka. Lagi Best Kalau Masak Sendiri!

Isi Kandungan
ToggleApabila tibanya Ramadan, selera pasti tertumpu kepada hidangan kuih tradisional. Sama ada dimasak sendiri atau dibeli di bazar, kuih-kuih ini pasti mencuri perhatian. Semarakkan waktu berbuka dengan aneka kuih yang enak-enak.
1. KUIH KOCI
BAHAN INTI:
- 1 biji kelapa parut
- ½ cawan gula kabung
- 1 cawan gula pasir
- ½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Gaul semua bahan inti di dalam kuali dengan api sederhana.
2.Kacau inti sehingga separa kering. Angkat dan ketepikan.
BAHAN KOCI:
- 1 bungkus tepung pulut
- 2 mangkuk santan (1/2 mangkuk santan dimasak hingga pecah minyak)
- ½ sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya (dilayurkan)
CARA MEMASAK:
1.Gaul rata tepung pulut dan santan bersama garam.
2.Jadikan doh lembut dan boleh dibentuk.
3.Bentuk adunan dan isi inti di tengah-tengah. Tutupkan doh dan celup ke dalam santan masak. Ulang hingga doh dan inti habis.
4.Panaskan kukusan. Bungkus kuih koci dengan daun pisang. Kukus kuih koci selama 20-30 minit.
5.Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF:
Kuih koci yang kaya dengan santan masak lebih enak dimakan.
2. KUIH LOMPANG
BAHAN A:
- 1 ½ cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung ubi
- 1 sudu teh air kapur
- 1 cawan air
BAHAN B:
- ½ cawan gula pasir
- ½ cawan gula merah
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
BAHAN C:
- 1 cawan kelapa parut
- Secubit garam
- 1 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMASAK:
1.Masak BAHAN B sehingga semua gula larut.
2.Didihkan air kukusan. Kukus BAHAN C sekejap.
3.Satukan BAHAN A. Gaul sebati.
4.Masukkan BAHAN B yang sudah disejukkan. Gaul kemudian tapis.
5.Sapu sedikit minyak masak pada acuan kuih lompang.
6.Tuang adunan ke dalam acuan.
7.Kukus 10 minit. Sejukkan.
8.Keluarkan dari acuan dan tabur BAHAN C di atasnya. Sedia dihidang.
INFO CHEF:
Seimbangkan rasa lemak kepala parut dengan garam. Jangan terlalu masin.
3. KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras pulut
- Beberapa titis pewarna hijau
- ½ sudu kecil air kapur
- 5 helai daun pandan
- 2 cawan santan cair
- ½ sudu kecil garam
- Kelapa parut (gaul dengan garam)
CARA MEMASAK:
1.Beras pulut dicuci dan direndam bersama pewarna hijau serta air kapur.
2.Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Ketepikan.
3.Toskan beras pulut. Letak atas loyang. Masukkan santan, garam dan air pandan. Gaul sebati.
4.Kukus hingga santan kering. Kacau rata supaya beras pulut masak rata. Sejukkan.
5.Ambil daun pisang. Layurkan sekejap. Bungkus beras pulut dalam daun pisang ikut bentuk yang disukai.
6.Susun dalam periuk pengukus dan kukus sekali lagi selama 15 minit.
7.Keluarkan dan gaul dengan kelapa parut.
BAHAN AIR GULA MELAKA:
- 3 ketul gula Melaka
- 5 sudu besar gula pasir
- 3 cawan air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan masak sehingga larut.
2.Tapis.
INFO CHEF:
Kuih lopes boleh dibuat mengikut bentuk yang anda sukai. Namun bentuk segitiga tetap menarik perhatian.
4. KUIH NONA MANIS
BAHAN A:
½ cawan gula kastor
1 biji telur ayam
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
CARA PENYEDIAAN BAHAN A:
1.Pukul telur ayam hingga kembang.
2.Dalam bekas berasingan, satukan gula, tepung gandum dan santan. Kacau.
3.Tuangkan campuran tepung ke dalam telur ayam dan kacau sebati.
BAHAN B:
- 5 helai daun pandan
- ¼ cawan gula kastor
- ½ cawan santan pekat
- ¼ cawan tepung jagung
- Garam secukup rasa
- Pewarna hijau
CARA PENYEDIAAN BAHAN B:
1.Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Tapis.
2.Campur air pandan bersama gula kastor, santan, tepung jagung, garam dan pewarna hijau.
3.Kacau hingga halus.
4.Masak hingga adunan nampak berkilat.
5.Satukan BAHAN A dan BAHAN B.
BAHAN INTI:
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu makan tepung gandum
- ½ sudu teh garam
CARA PENYEDIAAN INTI:
1.Satukan semua bahan inti dan masak sehingga likat.
2.Biarkan seketika kemudian masukkan ke dalam piping bag.
CARA MEMASAK:
1.Sediakan periuk kukus dan kukus air sehingga periuk panas.
2.Tuang adunan BAHAN A dan BAHAN B dalam acuan kuih lompang.
3.Masukkan adunan BAHAN INTI di tengah acuan.
4.Kukus selama 7-10 minit.
5.Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF:
Untuk mendapat hasil lebih baik, gunakan telur ayam gred A.
5. PULUT BIJAN / KUIH BOM
BAHAN DOH:
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2.Bancuh dengan air hingga menjadi doh.
BAHAN INTI:
- ½ cawan air
- ½ cawan kacang dal
- ½ sudu teh garam
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- ½ biji kelapa parut
- 2 sudu makan tepung gandum
*Boleh juga tukar pada inti kelapa
CARA MEMASAK:
1.Didihkan air dalam kuali. Masukkan kacang dal, garam dan daun pandan. Masak hingga inti lembut.
2.Apabila inti lembut, toskan. Taburkan tepung gandum supaya intik tidak melekat. Sejukkan inti.
CARA MENYEDIAKAN:
1.Ambil doh dan isikan inti. Buat bulat-bulat. Golekkan atas bijan.
2.Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Pelbagai inti boleh dibuat sama ada kelapa manis atau kacang hijau manis.
6. PULUT INTI
BAHAN INTI:
- 50 gram gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gram kepala parut
CARA MEMASAK:
1.Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
2.Masak hingga gula larut.
3.Masukkan garam kelapa parut. Gaul sebati, Biarkan agak kering. Tutup api dan ketepikan.
BAHAN-BAHAN:
- 100 gram beras pulut
- 100 gram air
- 50 gram santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Kukus beras pulut dengan air dan santan sehingga masak.
2.Angkat dan ketepikan.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil sedikit beras pulut. Letak dia atas daun pisang yang telah dilayurkan.
2.Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus elok-elok.
3.Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Membungkus kuih pulut inti dengan daun pisang menambah cita rasa kala menikmatinya.
7. PULUT PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut (rendam semalaman)
- 1 liter santan cair
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
2.Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI:
- Minyak masak untuk menumis
- 2 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 50 gram udang kering (rendam dan kisar)
- 2 sudu makan cili boh
- ½ biji kelapa parut
- 1 sudu makan serbuk jintan manis (sangai dan kisar)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih (sangai dan kisar)
- 1 batang serai (kisar)
- 1 cm lengkuas (kisar)
- 1 cm kunyit (kisar)
- 1 cm halia (kisar)
- Garam secukup rasa
- Daun pisang untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
3.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
4.Angkat dan biarkan seketika.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
2.Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
3.Bakar sehingga masak. Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Inti yang sedap menjadikan pulut panggang anda lebih hebat rasanya.
8. TEPUNG GOMAK
BAHAN SALUTAN:
- 500 gram kacang hijau
CARA MEMASAK:
1.Basuh dan toskan kacang hijau
2.Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan.
3.Kisar kacang hijau sehingga halus seperti tepung. Ayakkan. Simpan.
BAHAN INTI:
- Air secukupnya
- 200 gram gula melaka
- ½ cawan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 biji kelapa parut
CARA MEMASAK:
1.Masak gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. Biarkan gula larut. Angkat dan tapiskan.
2.Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3.Bulat-bulatkan inti. Ketepikan.
BAHAN KUIH:
- 500 gram tepung pulut
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental.
2.Ambil sedikit adunan. Bulatkan dan leperkan.
3.Masukkan inti dan leperkan dengan kemas.
4.Masak air. Selepas mendidih masukkan kuih. Masak sehingga kuih timbul. Angkat.
5.Gaul dengan BAHAN SALUTAN. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF:
Walaupun kuih ini rupanya biasa sahaja namun rasanya tetap menawan hati.
9. KUIH GETAS-GETAS
BAHAN-BAHAN:
- ½ biji kelapa parut
- 2 cawan tepung pulut
- ½ cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh garam
BAHAN SIRA:
- ½ cawan gula
- ½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Satukan kelapa parut, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
2.Masukkan garam, gaul.
3.Masukkan air sedikit demi sedikit.
4.Uli sehingga jadi doh.
5.Bentukkan doh.
6.Goreng dengan api sederhana. Angkat dan ketepikan.
7.Masak BAHAN SIRA dalam kuali hingga betul-betul pekat.
8.Masukkan kuih yang siap digoreng. Kacau sehingga kering.
9.Sedia dihidang.
INFO CHEF:
Ketika menyira kuih ini, anda perlu pantas supaya salutannya rata.