Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Share

Bila makan Crab Rangoon ni, krup krap bunyinya. Rangup tak terkata. Isi filamen ketam di dalamnya, digabungkan pula dengan cream cheese buat rasanya memang padu.

Siapa yang pernah makan Crab Rangoon ni pasti tahu, satu tak pernah cukup. Dah makan, rasa nak lagi dan lagi. Ketagih dibuatnya.

Jom buat sendiri. Lihat saja resipi perkongsian daripada Fadzlin Adzlina ini. Padu!

BAHAN-BAHAN:

Kulit popia / kulit wantan – Boleh beli online di sini

250g filamen ketam (1 paket)

½ batang lobak (dicincang halus)

1 sudu kecil minyak bijan (pilihan) – Boleh beli online di sini

1 sudu makan serbuk lada putih – Boleh beli online di sini

1 sudu kecil serbuk bawang putih

Segenggam daun bawang (dipotong kecil)

1 sudu kecil garam

250g cream cheese – Boleh beli online di sini

Sedikit daun kucai (untuk mengikat)

CARA MEMASAK:

Filamen ketam dipotong kecil, lalu dicampurkan hirisan lobak dan daun bawang. Gaulkan sebati.

Masukkan serbuk lada putih, cream cheese, minyak bijan, dan serbuk bawang putih.

Letakkan inti lebih kurang satu sudu besar ke dalam kulit popia.

Kemudian, buatlah bentuk yang disukai.

Bunjut seperti ini pun menarik juga.

Kemudian, ikat bunjutnya menggunakan daun kucai.

Gorengkan sehingga bertukar kuning keemasan dan boleh angkat.

Dah siap!

SOS CREAMY HIJAU ALA THAI

2 rumpun daun ketumbar (sekali dengan akar)

3 ulas bawang putih – Boleh beli online di sini

½ cawan air biasa

6-7 biji cili hijau

1 sudu kecil sos ikan – Boleh beli online di sini

1-2 biji limau nipis (diambil jusnya sahaja)

6-7 sudu besar mayones

CARA MEMASAK:

Kisarkan daun ketumbar, air, cili hijau, sos ikan, mayones dan jus limau.

Setelah itu, letakkan di dalam mangkuk dan sedia untuk dijadikan sos pencicah.

Kredit: Fadzlin Adzlina

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

IKLAN