Covid-19: Hidangan Sesuai Ketika Catuan Makanan, Kos Murah Tapi Sedap

Share

 

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan dijalankan, orang ramai perlu sentiasa di rumah. Hanya keluar ketika keadaan memerlukan sahaja misalnya membeli makanan atau bahan keperluan anak seperti pampers dan susu.

Justeru untuk mengelakkan kerap keluar rumah, isi rumah perlu bijak mengawal bahan makanan yang dimasak. Perlu berjimat cermat dan berhemah ketika memasak dan makan.

Wanita yang menggunakan facebook Maryam Elyas, memberikan resipi sesuai untuk musim catuan makanan ini. Pokok pangkalnya kenyang dan sedap dimakan.

CikYam up gambo makanan time hujan tadi. Bukan makanan mahal pun. Murah je. Kot la ada yang kata CikYam tak prihatin up gambo makanan time semorang bercatu makanan sekarang ni.
.
Ni actually makanan sesuai dibuat time musim catu makanan. Tak banyak bahan pun. Tak perlu letak udang, carrot atau apa. CikYam buat macam ni je. Dah cukup untuk mengenyangkan.
.

JEMPUT-JEMPUT BAWANG & KENTANG MUSIM CATU MAKANAN

 

BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung gandum
1 biji kentang
1 biji bawang besar
Setengah sudu kecil garam
2 cawan air
Minyak masak untuk menggoreng

CARA MEMBUAT
1. Masuk tepung gandum dalam mangkuk.
2. Kentang dipotong dadu. Masukkan dalam periuk.
3. Bawang dipotong dadu. Masukkan dalam periuk.
4. Bancuh air dengan garam. Tuang sikit-sikit dalam periuk.
5. Kacau bagi sebati.
6. Panaskan minyak masak. Goreng sesudu, sesudu. Buat sampài habis bancuhan.

Senang kan? Murah, sedap dan dapat banyak. Penuh 2 pinggan tadi. Selamat mencuba!

Kredit: Facebook Maryam Elyas

IKLAN