Congo Bar ni macam kek buatnya. Boleh dihidang masa berbuka atau dibuat untuk juadah kek raya pun okay.
Tak sampai 10 bahan pun, kata LaLa Kellys yang berkongsi resipi ini “Memang padulah pekena time siang dan malam, senang aje buatnya bolehlah makan dengan keluarga.”
1. Satukan gula dan mentega, kacau sampai sebati. 2. Masukkan telur dan tepung, kaup balik sampai sebati 3. Masukkan coklat coin. 4. Taburkan coklat cip dan kepingan badam sebagai hiasan
5. Bakar api atas bawah dengan suhu oven 150 Celcius selama 30 minit, ikut oven masing-masing
Anda suka makan Popia Sira Sambal? Ni ada resipi mudah, sedap dan ringkas perkongsian saudari NoraFiza Kamarin yang boleh dicuba. Istimewanya resipi ni, sukatannya adalah untuk 50 biji popia. Sesuai sangat dijadikan sajian jamuan atau untuk jualan. Senang nak agak kalau dah ada sukatan macam ni. Jom cuba buat. Pasti puas hati.
RESIPI POPIA SIRA SAMBAL UNTUK KUANTITI 50 BIJI
BAHAN – BAHAN ( untuk 50 biji popia):
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan sengkuang dan lobak merah kemudian sagat panjang-panjang. 2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Kemudian tumis sengkuang. lobak merah dan udang geragau. Perasakan secukupnya. Bila dah layu, angkat. 3. Tos dan sejukkan bahan tumisan tadi di dalam raga berlubang supaya lebihan air dari bahan-bahan tumis dapat dibuang. Jika inti tidak kering, kulit popia akan koyak dan tidak rangup.
4. Bila inti sudah kering, boleh mula menggulung. Sudukan inti diatas kulit popia dengan secukupnya. Pastikan tidak terlalu banyak.
5. Gulung popia jangan terlalu ketat atau padat. Sapu air pada hujung gulungan supaya gulungan tidak terbuka.
6. Panaskan minyak masak dan goreng popia menggunakan api sederhana.
7. Bila dah garing, toskan popia dan biarkan sejuk sebelum disira.
BAHAN SAMBAL SIRA ( 50 biji): 5 sudu makan cili kisar ( kisar: 10 tangkai cili kering + 1/2 labu bawang putih + air ( paras-paras bahan sahaja). Kisar halus & ambik 5 sudu makan dari bahan kisar ni.) 15 sudu makan @ 1 1/2 cawan kopi gula pasir 2 sudu makan sos cili 1 sudu teh serbuk perasa 2 sudu makan bijan 5 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak. 2. Masukkan serbuk perasa, gula, sos cili dan bijan. Kacau hingga pekat dan berbuih. Pastikan masak guna api sedang sahaja. Jangan tambah air. 3. Bila sambal sudah pekat dan meletup-letup, matikan api dan biarkan suam.
4. Bila sambal sudah suam, masukkan popia goreng dan gaul sampai rata.
5. Susun popia di dalam dulang atau talam. Pastikan ia tidak bertindan atau bertindih-tindih. Ia bagi memastikan popia kekal rangup. Bila dan sejuk, barulah boleh disusun dalam bekas.
6. Sedia untuk dinikmati.
INFO: 1. Pastikan tidak memasukkan air di dalam sambal kerana sudah ada air dalam kisaran cili. 2. Gula memang guna lebih berbanding cili. Ia merupakan tip supaya popia kekal rangup. Sos cili pula bagi menghasilkan sambal yang cantik berkilat. 3. Pastikan sambal suam atau sejuk sebelum digaul bersama popia. Ia bagi memastikan popia tidak cepat lembik. 4. Bahan inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing seperti ayam, daging, udang, kubis atau tauge. Cuma pastikan inti di tos hingga kering sebelum digulung dalam kulit popia.
Anda penggemar sajian udang? Cuba resipi Udang Berempah perkongsian saudari Natasha Qalisya ni. Resipinya cukup ringkas namun kelihatan sangat enak dan menyelerakan. Hmmm…Jom lah cuba puan-puan. Pasti anda sekeluarga berselera makan. Sesuai disajikan semasa makan tengahari ini.
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak dan tumis bawang serta daun kari hingga wangi. 2. Masukkan rempah kari dan serbuk cili. Tumis seketika. 3. Masukkan semua sos dan masak lagi hingga pecah minyak. Tambah sedikit air sahaja supaya tidak terlalu kering. 4. Bila kuah telah pecah minyak dengan sempurna, masukkan udang. Gaul rata dan biarkan separuh masak. 5. Perasakan dengan garam serta serbuk cukup rasa dengan secukupnya. Masak hingga kuah sedikit kering. Namun jika suka hidangan berkuah, tambah lebih air.
6. Padamkan api dan Udang Masak Berempah sedia untuk dihidangkan.
Menikmati hidangan tengahari bersama ahli keluarga dengan menu istimewa pasti menggalakkan ahli keluarga tidak sabar duduk di meja makan bagi menikmati hidangan yang enak. Sambil itu, kehadiran bersama mengeratkan kasih sayang sekeluarga, kalua taktahu apa menu istimewa nak dimasak, ini 10 resipi sedap, ringkas dan istimewa boleh korang cuba pikat selera suami dan anak-anak.
TULANG RUSUK PANGGANG SOS KICAP
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KiSAR:
CARA MEMASAK:
AYAM TERIYAKI MADU BIJAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SOS:
CARA MEMASAK:
BAWAL GORENG SERAI CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
BEBOLA DAGING SOS MENTEGA CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN N BEBOLA DAGING:
BAHAN SOS:
CARA MEMASAK:
DAGING GORENG HALIA ALA HONG KONG
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PERAPAN:
BAHAN TUMISAN:
CARA MEMASAK:
AYAM GULAI LEMAK CILI PADI BERSAMA CEKUR
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
KARI HIJAU IKAN PARI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
TOMYAM SEAFOOD BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK;
TUMIS SOS TIRAM CHOY THAM BERSAMA CENDAWAN SHITAKE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
UDANG BAKAR MENTEGA SOS MUSTARD
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PERAPAN UDANG:
BAHAN SOS:
CARA MEMASAK:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!