Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Share

Churros ball yang rangup di luar, lembut berongga. Cicah pula dengan sos coklat yang super yummy. Aduh. Sekali masuk mulut, tak boleh berhenti. Sosnya pekat likat dan manisnya sedang-sedang elok saja.

Boleh cuba resipi dikongsikan oleh puan Shima Bakar ini ye. Anak-anak gerenti suka.

Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam

Bahan Untuk Doh:

Tepung gandum – boleh beli online di sini

Mentega – boleh beli online di sini

2 biji telur

Garam – boleh beli online di sini

Gula – boleh beli online di sini

Air

Minyak masak (untuk menggoreng) – boleh beli online di sini

Bahan Sos Coklar Likat:
300gm susu cair – boleh beli online di sini

3 sudu besar gula – boleh beli online di sini

2 sudu besar serbuk koko – boleh beli online di sini
800gm milk choc Beryls (dark choc pun boleh) – boleh beli online di sini

2 sudu kecil tepung jagung – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

Untuk membuat doh, satukan air, mentega, garam dan gula. Masak hingga mendidih.

Kecilkan api, masukkan tepung gandum. Gaul hingga sebati.

Apabila sudah sebati membentuk doh, padam api.

Pindahkan ke dalam mangkuk.

Masukkan telur. Mix hingga sebati. Boleh juga gaul dengan senduk jika larat.

Bila adunan dah sebati, pindahkan ke dalam bekas. Setelah itu m

asukkan ke dalam piping bag. Guna nozzle  9 FT.

Masukkan nozzle dalam satu lagi piping bag. 

Masukkan piping bag doh ke dalam piping bag nozzle. Jangan lupa potong dulu hujung piping bag yang ada doh tu.

Panaskan minyak, api sederhana. Paipkan doh sepanjang 1 inci. Kacau supaya doh masak sekata.

Doh yang cukup masak, warna kuning keemasan. Toskan dan Pindahkan ke dalam bekas beralas tisu. Ketepikan.

Untuk memasak sos coklat; Satukan susu cair, serbuk koko, tepung jagung dan gula. Nyalakan api sederhana dan masak hingga sebati dan pekat. Mesti setiasa kacau ya. Dah pekat. Masak hingga mula meletup-letup.

Masukkan chocolate coin. Kacau hingga coklat cair dan sebati. Padam api. Siap.

Seeloknya rehat sos hingga agak sejuk. Sos yang sejuk akan jadi lebih pekat dan melekat. Boleh juga buat sos awal, kemudian baru buat churros. Selamat mencuba.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

IKLAN