Siapa tak suka makan cheesy wedges, lagi banyak curah soo cheezy lagi sedap weii. Resipi perkongsian dari Farisha Sofea yang membahasakan dirinya Mama Sofea ni boleh dicuba, siap dengan resipi sos cheezy wedges.

Sos ni memang sedaplah makan dengan cheezy wedges garing dan lembut di dalam… Selamat menggoreng.

CHEEZY WEDGES MAMA SOFEA

Cheesy Wedges Ala Mama Sofea… Sos Cheezy Pun Ada, Terbaiklah

Bahan Bahan Untuk Batter :

  • Kentang secukupnya
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan membukit tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan herba campuran ( optional )
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 1 sudu makan serbuk kari
  • Garam secukup rasa
  • 2 cawan air

CARA MEMASAK :

IKLAN

1. Basuh kentang bersih bersih dan kupaskan kulitnya .
2. Kemudian sebiji kentang potong kepada enam bahagian .
ketepikan .
3. Di dalam bekas lain , satukan bahan bahan batter tadi dan aduk rata .
adunan memang cair ya , kalau suka pekat boleh kurangkan kuantiti air .
4. Celupkan kentang tadi ke dalam adunan batter dan goreng sehingga garing .
ulang sehingga habis .
5. Kemudian angkat dan toskan .
6. Sedia dimakan bersama sos cheezy , sos cili dan juga mayonis .

Cheesy Wedges Ala Mama Sofea… Sos Cheezy Pun Ada, Terbaiklah

SOS CHEEZY

IKLAN

Cheesy Wedges Ala Mama Sofea… Sos Cheezy Pun Ada, Terbaiklah

Bahan Bahan Sos Cheezy :

  • 2 sudu makan mentega
  • 1 1/2 sudu makan tepung gandum
  • 2 cawan susu segar / susu penuh krim
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 sudu makan serbuk cili ( suka pedas letak lebih )
  • Pewarna kuning telur
  • garam / serbuk perasa secukupnya
  • 5 keping keju

CARA MEMASAK :

IKLAN

1. Panaskan periuk dan cairkan mentega .
2. Masukkan tepung gandum , kacau sebati .
3. Masukkan pula susu segar.Kacau rata .
4. Kemudian masukkan bahan serbuk , garam / serbuk perasa dan pewarna . kacau sebati .
5. Masukkan pula kepingan keju sekeping demi sekeping sambil dikacau hingga keju mencair .
masak sehingga adunan pekat .
6. Jika adunan terlalu pekat tambahkan sedikit susu .
7. Siap sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara

Kredit : Farisha Sofea

Farisha Sorea

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI