Ceriakan Anak-Anak Dengan Donut Susu Bentuk Bunga, Memang Comel!

Share

Biasanya orang jual atau buat donut susu bentuk biasa je. Apa kali ini, kita buat lain daripada biasa, donut susu bentuk bunga!

Resipi donut bunga susu yang dikongsikan Habsah Ngah ini, memang nampak menarik dan comel sekali.

Sesuai untuk anak-anak bawa sebagai bekal dan juga untuk jamuan ringan.

 

DONUT SUSU BENTUK BUNGA

BAHAN-BAHAN:

1 peket yis*
2 sudu besar gula*
2 cawan air suam*
1kg tepung gandum


3 sudu besar marjerin
1 sudu kecil baking powder
3 sudu besar susu tepung
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat

CARA MENYEDIAKAN:

1. Satukan bahan bertanda * dan gaul sebati. Perap selama ½ jam atau sampai berbuih. Ketepikan.
2. Gaul bahan-bahan lain sehingga sebati semuanya.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


3. Masukkan adunan yis tadi.
4. Uli sampai elastik. Jangan tambah tepung kalau lembik. Uli je sampai tak lekat di tangan. Nak doh yang lembut/ringan jangan tambah tepung ye.
5. Perap selama 30 hingga 45 minit.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


6. Tumbuk doh dan uli lagi. Bahagikan kepada bahagian-bahagian kecil. Boleh timbang jika nak bagi berat setiap biji sama.


7. Buat bentuk bulat dulu. Bagi rehat dalam 10 minit. Tunggu doh kembang sikit. Baru tekan sikit doh, kemudian gunting kepada 5 bahagian.


8. Kemudian, baru bentukkan doh. Picit di bahagian hujung-hujung adunan tu. Bila dah bentukkan doh, bagi rehat lagi selama 20 minit.


9. Barulah goreng dengan menggunakan api sederhana je. Angkat dan toskan.
10. Tunggu sejuk baru golek dalam susu tepung ye (susu tepung tu saya guna susu anak je, susu Everyday).

BAHAN SALUTAN SUSU:

1 cawan susu tepung
½ cawan gula kastor
*Gaul bahan di atas. Boleh golekkan donut dalam susu tepung.

Kredit resipi: Pn Habsah Ngah

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official

 

IKLAN