Cara Mudah Buat Samosa Sayur Berdaging Yang Sedap

Share

Teringin makan samosa tetapi tak tau macam mana nak buat? Kami kongsikan cara buat samosa menggunakan kulit popia yang cukup mudah. Jika anda ikut step-by-step ini, gerenti jadi. Boleh juga buat lebih dan frozenkan. Bila nak makan, boleh terus goreng sahaja. Boleh juga dijual kepada rakan-rakan sebagai pendapatan tambahan.

SAMOSA SAYUR BERDAGING

 

BAHAN-BAHAN:

  • 20 keping kulit popia
  • 1/2 cawan daging kisar
  • 1 cawan hirisan kubis
  • 1 cawan parutan lobak merah
  • 1 biji bawang merah | potong dadu halusbeli online DISINI
  • 2 ulas bawang putih | cincang halusbeli online DISINI
  • 1 sudu makan sos tiram – beli online DISINI
  • Garam dan gula secukupnya
  • Sedikit lada sulah – beli online DISINI
  • Minyak masak | untuk menumis

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar.

 

2. Masukkan lobak merah dan kubis, kacau hingga sayur layu.

 

3. Perasakan dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan sejukkan.

 

4. Lipatkan kulit popia dengan tiga lipatan, kemudian lipat tiga segi di hujung dan masukkan inti seperti ditunjukkan. Setelah isi dikemaskan dengan balutan bentuk tiga segi, kemaskan lipatan dengan menyapu sedikit putih telur supaya lilitan kulit popia melekat.

 

5. Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng samosa hingga kuning keperangan.

6. Siap.

 

Jika anda mencari KUALI NON STICK, boleh klik DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

IKLAN