Sedapnya Jala Mas ni. Ia adalah salah satu manisan tradisi orang Kelantan. Jika di Pahang, ia merupakan salah satu bahan wajib ada dalam pembuatan manisan Puding Raja. Dek kerana harganya yang agak mahal, ramai yang beranggapan ia sangat susah disediakan. Tapi pengasas perniagaan bakeri online Mr Creampuffs, saudara Adri Oppa bermurah hati nak kongsi cara mudah untuk menyediakan manisan ini. Jadi bolehlah cuba buat sendiri di rumah. Memang sedap dan jimat.
RESIPI JALA EMAS HOMEMADE #MRCREAMPUFFS
BAHAN-BAHAN:
Ads
6 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla
Tepung jagung ( hujung sudu sahaja)
BAHAN AIR GULA:
200gm gula pasir
Sedikit/ sebiji kecil gula batu ( bertujuan supaya jala mas nanti jadi berkilat)
300gm air
Sedikit daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Satukan kuning telur, esen vanilla dan tepung jagung. Kacau guna garpu hingga sebati.
2. Tapis campuran kuning telur tadi dan masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan.
3. Bagi menyediakan air gula, masak semua bahan seperti biasa dan gulanya larut.
4. Keluarkan daun pandan dan bolehla mula menjala. Pastikan api yang digunakan kecil sahaja.
Ads
5. Untuk menjala, potong sedikit hujung piping bag dan picit adunan telur ke dalam periuk berisi air gula.
6. Dengan menggunakan lidi, angkat jala mas dan letak dalam tapis.
Ads
7. Ulang hingga habis. Kemudian bolehlah digunakan untuk membuat Puding Raja.
Akok adalah antara kuih yang memang popular di bulan puasa. Rasanya yang lemak-lemak manis memang sedap! Untuk membuatnya, kuih ni biasanya dibakar. Namun ada cara mudah yang boleh dicuba. Tak perlu guna arang pun! Guna sandwic maker sahaja.
RESIPI AKOK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Air gula yang telah disejukkan ( 1 cawan air dimasak bersama gula pasir, gula merah & daun pandan. Sukatan gula ikut kemanisan masing-masing)
2 sudu makan minyak masak
5 biji telur
Sedikit perisa pandan
Secubit garam
1/2 kotak kecil santan
3 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Satukan telur, perisa pandan, garam, santan dan tepung gandum. Kisar selama 2 minit.
2. Kemudian masukkan minyak masak untuk mendapatkan kesan kuning keemasan pada kuih setelah siap dimasak nanti.
3. Seterusnya tambahkan air gula yang telah disejukkan. Kisar sekejap.
4. Panaskan mesin pembakar sandwic dan tuang adunan secukupnya.
5. Bakar sehingga akok masak dan menjadi warna kuning keemasan.
Churros memang sedap dimakan sebagai kudapan. Lembut, rangup dapat pulak dicecah dengan sos coklat memang padulah. Resipi Churros ni memang istimewalah banyak tip dan teknik yang diikongsi oleh pemilik resipinya.
CHURROS
°°°°°°°°°°°°
BAHAN-BAHAN :
1 cawan air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*
1 cawan tepung gandum
1 biji telur B
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan-bahan bertanda * dlm kuali (guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut, biarkan mentega tu cair….
2. Tutup api, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau dengan. Terus je balik-balikkan tepung tu sampai doh yang lembut terhasil, kalau doh tu berketul, pedulikn jee…
3. Telur pukul sikit dan tuang dalam doh. Doh masih panas, jadi terus aje uli-uli dengan senduk. Bila doh dah sejuk sikit dan boleh dipegang, ulilah dengan tangan sampai betul-betul sebati dan takde lagi ketulan tepung.
Tip : Doh yang cantik adalah doh yg licin dan agak kenyal. Tak melekat dekat tangan.
4. Masukkan doh dalam piping beg. Guna star nozle dan paipkan atas dulang yang dialas baking paper (tujuan tak bagi melekat aje)
Sementara dok paip Churros tu, bolehlah la panaskan kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dan diangkat.
6. Sira dgn gula icing dan sedikit serbuk cinnamon. Lebih umph kalau cecah dalam sos coklat.
SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°° BAHAN-BAHAN :
100gm coklat masakan
1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
– cairkan secara double boil
Tip nak dapatkan Churros yang best dan menjadi :
1. Ada beberapa resepi Churros yang empunya resipi dah cuba tetapi baginya ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dalam.
Ada resepi saya buat, Churros saya keras macam belimbing besi,sebab tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dah cukup ye, kalau lebih, confirm boleh baling dinding.
2. Masa nak masukkn & tepung, kebanyakan resepi suruh perlahankan api, Tapi saya TUTUP API masa tu.
Ikut petua, jangan uli tepung dengann air yang menggelegak, ini untuk mendapatkan churros yang berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lebih lama…
3. Kalau agak agak doh panas lagi tak boleh uli dengan tangan, boleh je tunggu kejap, no hal Ambil masa anda untuk uli doh untuk uli doh bagi licin ye, tak perlu tergesa-gesa sebab kuih ni takde istilah bantat ke ape…
4. Seeloknya guna piping beg yang tebal kalau tak nak 10 kali tukar bag, kalau piping bag nipis mudah pecah.
5. Guna star nozle untuk corak belimbing yg cantik. Kalau nak guna acuan samprit pun boleh. Pada yang tak pentingkan rupa, nak gentel aje pun takde masalah.
Saiz Churros saya ni, agak dlm 2 inci setiap satu.
6. Pada yg expert pro master boleh je paip terus dalam minyak yang panas. Bagi amatur boleh paip dulu semua dalam dulang, biar saiznya seragam paip dulu semua dalam dulang untuk seragamkan. Selepas itu baru masukkan dan goreng baru campak semua sekali dlm kuali, masak pun seragam je.
Sedapnya aiskrim kacang merah! Teringat dulu admin masa kecil, tunggu uncle jual aiskrim naik basikal lalu semata-mata nak beli aiskrim kacang merah tu sebab memang sedap kacang merah memang banyak! Zaman dulu Rm1.20 je dah merasa aiskrim kacang merah sedap kalau zaman sekarang macam susah je nak dapat aiskrim sedap tak kedekut bahan memang mahal sedikit. Terima kasihlah untuk Raja Amanina sudi berkongsi resipi aiskrim kacang merah yang lemak berkrim ni di Facebook. Senang sikit untuk admin lepasni cuba buat sendiri je di rumah. Korang pun boleh cuba resipi ni di rumah!
AISKRIM KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
-4 cawan kacang merah (rendam sekejap)
*rebus kacang merah hingga lembut & empuk
*blend & kisar kacang merah bersama 2 cawan air
Bahan A
-2 cawan gula
-sehelai daun pandan
-7 cawan air
Bahan B
-2 sudu besar tepung ubi
-3 sudu besar tepung jagung
-1/2 cawan air
*bancuh tepung jagung&tepung ubi dengan air
Bahan C
-1/2 cawan susu pekat
-2 kotak kecil santan kara (200ml+200ml)
-1/2 sudu kecil garam
-sedikit pewarna merah
Dapatkan TELEKUNG RAWDAH NAYLA SETdengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5DISINI!!!
CARA PENYEDIAAN:
Masak bahan A hingga gula larut dan mendidih
Masukkan bancuhan tepung dan kacau hingga sebati
Masukkan kacang merah yang dikisar
Masukkan bahan2 C whisk hingga sebati masak hingga mendidih
Perasakan gula(nak manis boleh lebihkan gula)
Tutup api dan sejukkan
Isikan dalam plastik aiskrim dan bekukan
P/s : Resepi Aiskrim kacang merah lemak berkrim.. Lagi banyak kacang lagi sedap makan sejuk sejuk laju je kan masuk mulut. Ais tu nak bagi gebu nina masukkan tepung jagung & tepung ubi.