Untitled design (67)

Buat penkek bahannya ringkas sahaja. Tepung, serbuk penaik, gula,garam adalah bahan keringnya manakala susu cair, telur dan mentega adalah bahan basahnya. Esen vanilla menambah lagi perisa. Penkek yang sedap tentulah yang gebu dan lembut, dan apabila dimakan terasa macam mencair di mulut.

Tetapi mengapa bahan dan resipi yang sama, tetapi apabila dibuat kadang-kadang menjadi kenyal dan nampak macam bantat aje. Mesti ada silap di mana-mana masa membuatnya. Jom ikuti 5 tip agar penkek anda gebu dan lembut hinggakan berebut anak-anak nak makan dek keenakannya.

1. JANGAN TERLEBIH ADUN (GAUL) BATTER


Terlebih mengadun atau terlebih menggaul campuran batter akan menyebabkan ia menjadi liat. Berhenti mengadun atau menggaul batter apabila ketulan tepung sudah mengecil atau hanya ketulan kecil sahaja kelihatan. Bunyinya macam pelik sedikit ya sebab biasanya hingga segala gumpalan dan ketulan tiada lagi.

2. BIARKAN BATTER REHAT SEKETIKA.

IKLAN


Ketepikan batter untuk sekurangnya 15- 30 minit. Ini akan membenarkan bahan ramuan basah meresap sebati ke dalam tepung untuk teksur batter yang lebih baik.

3. ASINGKAN DAN PUKUL PUTIH TELUR

IKLAN


Langkah ini akan membuat penkek anda menjadi lebih gebu. Asingkan putih telur dan pukul hingga ia menjadi bertanduk dan ketepikan, biarkan seketika. Kemudian masukkan kuning telur kepada bahan basah dan setelah disatukan dengan bahan kering biarkan ia seketika tanpa putih telur.

Sejurus sebelum masak, masukkan putih telur ke dalam batter. Hanya dibalik-balikkan dengan ringan dan jangan biarkan ia terlalu sebati dengan meninggalkan sedikit gumpalan putih telur di atasnya (lihat dalam gambar).

IKLAN

4. TUNGGU SEHINGGA GELEMBUNG KECIL KELIHATANJangan dibalikkan penkek selagi tidak terbentuk gelembung kecil di tengah.

5. DIBALIKKAN HANYA SEKALI.Penkek hanya dibalikkan sekali sahaja,ya. Ingat sekali sahaja. Bila sudah kuning keemasan baru lah diangkat untuk hidangan.

Sumber: sayyes.com