Anak-anak Terengganu mesti teringatkan kampung halaman bila sebut Nasi Kuning Gulai Ikan Tongkol. Kalau teringat anda boleh cuba resipi yang dikongsikan di bawah ini, sekurang-kurangnya lepas rindu ibu ayah dan sanak saudara di kampung. Menu simple dan mudah sangat kalau anda mencubanya.
NASI KUNING GULAI IKAN TONGKOL TERENGGANU BAHAN NASI KUNING: 3 cawan beras | beras basmathi lagi elok. 4 cawan air 1/2 cawan susu cair 1 sudu kecil garam 2 helai daun pandan Pewarna kuning BAHAN TUMISAN: 2 sudu besar majerin 3 sekawan seckupnye 2 ulas bawang putih | hiris 1/2 inci halia | hriis 3ulas bawang merah | hiris
CARA MEMASAK:
Panaskan marjerin, diikuti bahan tumisan dan daun pandan.
Bila naik bau masukkan beras yang telah dicuci dan toskan tadi ( jika guna beras basmathi rendam dahulu setengah jam).
Kacau sekejap masukkan air, susu dan perwarna kuning. Lengkapkan rasa dengan garam dan sedikit gula jika perlu.
Setelah cukup rasa tutup periuk masak macam biasa hingga nasi masak.
GULAI IKAN TONGKOL BAHAN-BAHAN: 1 ekor ikan tongkol saiz besar | potong, bersih dan tos. 3 sudu besar cili kering kisar 2 sudu makan kerisik 3 sudu besar rempah gulai bunga rose | campur dengan rempah masak rose dan tambah sedikit air jadikan pes. Kacau hingga jadi pes. Gula melaka @ gula putih Garam secukup rasa Cili padi secukupnya 1 kotak santan kecil Rempah 4 sekawan BAHAN KISAR: 6 bji bawang merah 3 ulas bawang putih 2 cm halia 2 cm lengkuas 2 cm kunyit hidup
Ads
CARA MEMASAK:
Ikan yang dibersihkan tadu masukkan dalam pengukus dan kukus dengan air biar tenggelam ikan. Campurkan asam gelugor, garam (air ikan simpan untuk dimasukkan ke dalam gulai nanti). Kukus sehari awal lebih baik.
Panaskan minyak tumis cili kering & 4 sekawan hingga terbit minyak masukkan bahan kisar.
Tumis hingga naik bau baru masukkan rempah yang dijadikan pes tadi bersama cili padi. Tumis hingga pecah minyak dan rempah betul-betul masak.
Masukkan santan air, biarkan mendidih, masukkan gula melaka, kerisik dan ikan berserta air dan asam gelugornya sekali.
Biarkan mereneh seketika dan tambah garam secukup rasa.
Kecilkan api, biarkan mereneh seketika dan timbul minyak dan tutup api.
Gulai ikan tongkol siap.
ACAR TIMUN: BAHAN-BAHAN 1 batang timun| buang tengahnya dan potong mancis 1 batang lobak merah | potong mancis 1 biji cili merah | hiris 1 biji bawang besar | hiris Garam, gula dan cuka secukupnya Sedikit jus limau kasturi
Ads
CARA MEMBUAT:
Campurkan cuka, garam, gula dan jus limau nipis. Kacau rata hingga sebati.
Tuangkan ke dalam bekas yang berisi hirisan timun, lobak merah, bawang besar dan cili tadi.
Gaul rata hingga cukup rasa.
Sedia dihidangkan.
SAMBAL LADA: BAHAN- BAHAN: 3 biji cili besar merah Cili padi hijau + merah Secukupnya Garam, gula, jus limau kasturi secukupnya
Ads
CARA MEMBUAT:
Masukkan semua bahan ke dalam blender. Kisar hingga hancur.
Setelah siap, sambal sedia dihidangkan.
INFO : Dalam gulai boleh masuk belimbing buluh dan tambah telor rebus.
Kredit : Norashikin Ismail
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Oven rosak, tak ada oven no hal. Kukus aje kek tu lagi lembab dan padat. Ni min tambahkan lagi lima lagi resipi dari penulis buku resipi kek Norbaini Rahwi. Tengok dari ramuan yang digunakan pun dah terbayang kesedapan dan enak aje bila digigit.
Bagi pelajar kelas masakan Norbaini mesti teruja dengan resipi yang dikongsikannya istimewa untuk RASA. Ingat tau jaga kebersihan ramuan dan masak dalam suasana dapur yang bersih tu penting. Produk homemade kenalah segar dan selamat.
1. KEK KUKUS LAPIS BLUEBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
10 biji telur gred A
150gm gula kastor
1 sudu makan ovalete
Bahan B :
500gm mentega
250gm susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
50gm horlick
270gm tepung gandum
Bahan D:
2 sudu teh blueberi emulco
Sedikit pewarna ungu
Bahan E :
Blueberry filling secukupnya
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang. 3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan. 4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata. 5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan 6. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di warnakan dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D. 7. Masukkan blueberri filling ke dalam bag piping. 8. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ambil ¾ cawan bahagian yang berwarna ungu dan ratakan di dalam loyang dan ‘drizzle’ kan dengan blueberi filling , ulang langkah sehingga habis. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 25 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Aroma yang sungguh menyelerakan dan rasa yang unik sedapnya Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Lebih baik ukuran loyang lebih kecil dari periuk kukusan. Loyang yang muat-muat kukusan akan menutup semua lubang sehingga tiada ruang untuk wap naik ke atas dan akan merencatkan proses mengukus.
2. KEK KUKUS ROLL MARBLE
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
2 biji telur gred A
4 biji kuning telur
100gm gula kastor
Bahan B :
100gm tepung gandum
30gm susu tepung
¼ sudu teh serbuk penaik baking powder
Bahan C :
65gm minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanila
Bahan D : 1 ½ sudu teh coklat emulco/serbuk koko
Bahan sapuan dalam kek :
Jam strawberi secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Ambil 3 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata. 5. Di dalam loyang tuangkan adunan yang berwarna asal, kemudian masukkan adunan yang dicampur dengan bahan D. Lorekkan di atas permukaan adunan dengan lidi. 6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. 8. Bila sudah sejuk sapukan jam strawberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kek kukus lebih mudah digulung berbanding dengan yang dibakar Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kek yang telah disejukkan dan digulungkan hendaklah segera dibalut dengan plastik. Simpan di dalam peti sejuk supaya kek gulung tidak keras dan kering.
3. KEK GULUNG PANDAN KUKUS @ KEK KUKUS ROLL JEPUN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
5 biji telur gred A
175gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
100gm tepung gandum
40gm susu tepung
Bahan C :
100gm minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan D :
Sedikit pewarna hijau.
Bahan sapuan:
Jam blueberi secukupnya
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang ukuran 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Ambil 1 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata. 5. Ambil adunan yang berwarna hijau dan masukkan ke dalam piping bag. Di atas permukaan loyang yang telah lapik kertas buatkan corak mengikut kreativiti. 6. Sejukkan di dalam peti sejuk. Setelah corak tidak melekat di jari. Tuangkan adunan asal dan ratakan. 6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak 7. Setelah masak sejukkan kek. 8. Bila sudah sejuk sapukan jam blueberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Jem bluberi beri keenakan rasa pada kek gulung ini Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 15
Info Chef : Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan di atas redai untuk mengelakkan kek menjadi basah jika dibiarkan sejuk di dalam loyang.
4. KEK KUKUS LADY STRAWBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
8 biji kuning telur gred A
2 biji putih telur
125gm gula kastor
¼ sudu teh garam
Bahan B :
130gm tepung gandum
35gm susu tepung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
30ml minyak jagung/masak
Bahan D:
½ sudu makan strawberi emulco
Bahan-bahan untuk filling dan topping :
600gm whipping cream/fresh cream
200gm krim keju
Bahan tambahan untuk dekorasi
Strawberi filling
CARA MEMASAK : Cara-Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek, setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara-cara pembuatan 1. Pukul cream cheese hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim dan strawberi filling di setiap lapisan.
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kombinasi rasa strawberi memberikan rasa segar dan tidak muak Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Gunakan gula kastor atau gula halus agar memudahkan proses pembuatan kek kukus
5. KEK KUKUS COKLAT NUTELLA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
100gm gula kastor
½ sudu teh garam
Bahan B :
100gm tepung gandum
30gm serbuk koko
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
25ml air
50gm Nutella
½ sudu teh coklat emulco
Bahan D :
30ml minyak jagung/masak
Bahan topping/filling :
500gm Whipping cream/fresh cream
50gm Nutella
Bahan tambahan untuk dekorasi
Nutella
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Akhir sekali masukkan bahan D dan digaul rata. 5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping : 1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian masukkan Nutella. Kacau rata. 2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga lapisan atas dan mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Gandingan serbuk koko dan nutella melazatkan kek Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF: Pastikan mangkuk, spatula dan alatan buat kek bersih serta bebas dari lemak dan air sebelum memulakan proses adunan , untuk mengelakkan adunan telur tidak mengembang.
Bagi anda yang nak beli peralatan dapur yang canggih dan berkualiti, boleh membeli secara online melalui shoppe kategori home appliance. Harganya berpatutan dan ada tawaran diskaun lagi.
Kalau anda seorang peminat makanan korea, Kimchi bukanlah makanan asing. Memang menjadi pelengkap hidangan jika menikmati makanan Korea. Hanya menggunakan bahan asas iaitu kubis dan biasanya masyarakat Korea memeramnya untuk rasa yang lebih sedap dan memenuhi citarasa. Apa kata membuatnya sendiri kalau dah suka sangat.
KIMCHI HOMEMADE
Bahan-bahan:
4-5 kilogram kubis panjang
1 biji lobak putih
2 biji lobak merah
1 biji epal hijau
Daun bawang
1 cawan garam
1 cawan bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang kuning
2 cawan serbuk cili
½ cawan tepung pulut
½ cawan gula
3 cawan air
1 cawan sos ikan
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong kubis panjang bersaiz kecil dan rendamkan sebentar di dalam air. Tapiskan.
2. Kemudian, gaulkan kubis dengan garam.
4. Untuk menyediakan bubur/bahan awet/air tapai, masakkan air dan tepung pulut pada api yang perlahan sehingga mendidih. Pastikan bubur sentiasa dikacau supaya sebati. Apabila sudah mendidih, tutupkan api.
5. Masukkan gula dan didihkan bubur sekali lagi.Tutupkan api dan biarkan sejuk.
6. Kemudian, potong nipis lobak merah, lobak putih dan daun bawang.
7. Seterusnya, kisarkan bawang putih, halia, bawang kuning dan sos ikan sehingga halus.
8. Untuk menghasilkan pes kimchi, gaulkan bubur, campuran bawang putih dan sos ikan dan serbuk cili.
9. Tambahkan perasa seperti garam dan gula mengikut cita rasa anda.
10. Setelah kubis selesai diperap selama 2 jam, bilaskan dengan air untuk menghilangkan rasa masin. Cuci sekurang-kurangnya 3 kali.
11. Apabila semua bahan sudah disediakan, gabungkan pes kimchi dengan lobak merah, lobak putih dan daun bawang.
12. Kemudian, gaulkan pula kubis panjang dengan campuran pes kimchi dan sayuran.
13. Apabila kubis sudah disaluti pes kimchi dengan rata, gulungkan sehingga ketat untuk mengurangkan rongga udara.
14. Simpankan di dalam bekas. Pastikan setiap kubis disusun dengan mampat.
15. Simpankan kimchi di luar selama 1½ hari untuk proses penapaian.
16. Setelah ditapaikan, simpankan di dalam peti sejuk.
Rasanya yang masam dan pedas memang lazat dinikmati begitu sahaja atau dicampur di dalam masakan lain!
Resipi Mee Berkuah memang sedap dan mudah disediakan, kalau rasa terliur belek-belek bahan dalam peti, kalau kurang boleh ke pasar sebentar. Sesuai di jamu untuk makan petang atau malam nanti. Rasa berkongsi resipi turun temurun dari mak Rosehayatie.
Lapag mee kuah harini..mee kuah resepi Mak kami.. tapi Mak kami guna ayaq rebusan daging. kami tak dak daging..guna ayam ja ea ..dok makan2.. tiba teringat pulak kat Mak kami – Rosehayatie
Nota: Jika nak makan berulang2..kuah boleh asing kan dgn mee..kalau nak makan terus boleh masuk mee skli dgn kuah..sbb mee bercampur dgn kuah akan jadi kembang
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!