
Bebola ayam homemade ni memang mudah nak dihasilkan. Hanya dengan menggunakan beberapa bahan ringkas dan mudah, anda boleh hasilkan hidangan sihat dan berkhasiat buat keluarga.
BAHAN-BAHAN:
- Isi ayam ( anggaran 400gm)
- Garam secukup rasa
- 2 sudu teh lada sulah
- 2 sudu makan tepung jagung
PENAMBAHAN JIKA SUKA:
- Lobak merah | disagat
- Daun sup @ daun ketumbar | dihiris
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ayam, garam, lada sulah dan teung jagung ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat.
2. Keluarkan bahan kisar dan letak dalam mangkuk. Jika suka, boleh tambah bahan-bahan lain seperti lobak merah dan daun sup@ ketumbar. Boleh juga digantikan dengan daun bawang dan apa-apa sayuran kegemaran.

3. Ambil doh dan bulat-bulatkan.

4. Didihkan air dan rebus bebola hingga terapung.

5. Angkat dan toskan airnya. Boleh digoreng atau dinikmati mengikut citarasa anda.
Kredit resipi & gambar: Mummy Chomey
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!




