Rahsia sup dan aneka hidangan berkuah yang enak terletak pada air rebusan yang digunakan. Anda pun boleh buat sendiri dirumah hanya dengan menggunakan bahan-bahan yang sedia ada. Tak perlu lagi keluarkan duit untuk membeli bahan perasa tambahan.

Jika beli udang, kulit dan kepalanya biasanya kita buang. Lepas ni dah boleh simpan. Ini kerana dengan bahan-bahan ni, anda boleh hasilkan air rebusan yang boleh digunakan dalam menyedapkan lagi masakan anda.

Menerusi perkongsian dari Chef Sue M Arukin, beliau mengajar cara-cara untuk menghasilkan air rebusan menggunakan bahan-bahan ini. 

 

CARA BUAT AIR REBUSAN UDANG

 

1. Basuh bersih kulit dan kepala udang.

 

2. Kemudian rebus dengan air yang penuh seperiuk hingga air rebusan tinggal separuh. Boleh juga dikisar kulit & kepala udang rebus tu jika suka.

 

 

3. Tapis, sejukkan dalam sejam pada suhu bilik dan simpan air rebusan udang di dalam bekas lalu sejuk-bekukan. Selalunya Chef Sue simpan dalam bekas kecil-kecil dalam potion untuk sekali guna. Air rebusan ini boleh disimpan beberapa bulan lamanya.

 

4. Gunakan air rebusan udang ini untuk menambah perisa dalam pelbagai masakan seperti kuah Mi Bandung, Mi Kari, Mi Udang, Mi Goreng, Sambal Tumis, Laksa dan macam-macam lagi.

 

Bahkan beliau juga berkongsi cara-cara membersihkan udang.

“Untuk bersihkan udang pula, buang kulit dan kelar bahagian atas yang mengandungi bahan toksid (macam jalur hitam/hijau), buang kotoran tersebut lalu basuh udang bersih-bersih.”

 

 

Kredit gambar & resipi: Chef Sue M Arukin