Kadang-kadang bila beli ayam, bahagian dada jarang dimasak kerana terlalu berisi. Oleh itu bagi nak elak dari membazir, ada menu sedap dan mudah yang boleh dihasilkan guna bahan ni. Sosej ayam homemade! Ya…kalau dah diolah menjadi sosej, pasti ramai yang suka. Anak-anak pun boleh makan tanpa risau kerana ia tidak mengandungi sebarang perasa tambahan dan ada sayurbagi meningkatkan khasiatnya. Nampak menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Naa Rohzurina ni. Memang terbaik!
RESIPI SOSEJ AYAM + SAYUR
BAHAN-BAHAN:
1 biji ubi kentang – dipotong
4-5 keping dada ayam – hiris kecil
2 biji telur
Sayuran kegemaran secukupnya ( empunya resipi letak daun sup dan lobak merah)
1 biji bawang besar – dihiris
4-5 ulas bawang putih – dihiris
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
4 sudu makan tepung ubi ( bancuh dengan 1/2 gelas air)
CARA MEMASAK:
Ads
1. Satukan semua bahan dalam mesin pengisar dan kisar hingga halus.
Ads
2. Masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam plastik aiskrim ( boleh juga guna plastic tahan panas @ apa-apa jenis plastik yang boleh direbus). Ikat hujung kiri dan kanannya. Rebus dalam 10-15 minit.
Ads
3. Bila masak, keluarkan dari plastik dan boleh digoreng.
4. Sedia untuk dinikmati. Lebihan sosej boleh disimpan dalam bekas bersesuaian dan disejukbekukan.
Kalau tak tahu nak masak apa kat rumah, buat je ayam goreng kunyit macam resipi ini. Rasanya sangat sedap dan menaikkan selera makan.om tengok resipi ni. Buat ikut yang diberikan ya.
AYAM GORENG KUNYIT
Bahan-bahan
• isi ayam potong kecil kecil #
• 1 sudu besar tepung jagung #
• 1 sudu kecil serbuk kari #
• 1 sudu besar serbuk kunyit #
• 1 sudu kecil garam #
• halia (kisar halus) #
• minyak masak
• bawang holland
• kacang panjang
• lobak merah
• bunga kobis
• cili besar
Cara membuat
1. Satukan bahan-bahan bertanda #. Gaul ayam dengan bahan-bahan ini sampai sebati.
2. Panaskan minyak masak. Minyak kena banyak biar ayam tenggelam.
3. Masukkan ayam dan goreng sehingga garing.
4. Bila ayam sudah masak, masukkan sayur-sayuran. Goreng seketika.
Tip: Halia tu dikisar halus. Itu yang menambah sedap.
Bosan dengan menu sihat yang sama? Tetapi nak masak makanan sihat bila google resipi semua banyak minyak garam dan serbuk perasa?
Coach Yatie Nadzlikongsikan 9 resipi sihat dan eat clean untuk kamu yang nak turunkan berat badan. Jom masak gaya sihat!
Tips Masak secara sihat:
Kurang garam dan gula
Tanpa serbuk perasa kiub atau ajinomoto
Tanpa minyak ( kukus & bakar )
Menggunakan bahan fresh dan bukan di proses
Dada ayam adalah bahagian yg paling tinggi protein dan kurang lemak. so selalu pilih dada ayam berbanding bahagian lain
Elakkan menggunakan sos cili, sos tiram gantikan dengan natural herbs dan fresh food seperti bawang, halia, cili
Masak makanan sihat itu mudah dan menjimatkan wang. Bonus badan pun kurus secara sihat.
AYAM KUKUS HALIA BERGAJUS
BAHAN-BAHAN:
Isi Ayam bahagian dada yang telah dibuang kulit
Bawang Putih yang dihiris halus
Bawang Merah dihiris nipis
Brokoli
Bunga kubis
Cendawan dan Kulat Hitam
Serai yang dihiris halus
Kacang Peas
Capsicum dihiris
Gajus
Garam dan lada sulah secukup rasa
CARA-CARA:
Gaulkan ayam dengan garam dan lada sukah secukup rasa.
Tabur halia, bawang putih, brokoli, kacang peas , bunga kubis , cendawan dan kulat , serai , capsicum, gajus dan bawang merah di atas ayam.
Kukus 15-20 minit
KERABU AYAM TOMATO
BAHAN-BAHAN:
Isi Ayam yang telah direbus dan diracik halus
Bawang Besar Dihiris Nipis
Tomato Dihiris Nipis
Cili Padi
Air asam jawa
Garam dan Gula secukup Rasa
Air perahan limau kasturi
CARA-CARA:
Gaul kesemua bahan.
Perah limau kasturi.
Masukkan gula dan garam secukup rasa.
SUP AYAM
BAHAN-BAHAN:
Isi Ayam yang telah dibasuh dan dibuang kulit
2 Ulas Bawang Putih
3 Ulas Bawang Merah
1 Biji Bawang Besar
Lobak Merah dan Kentang dipotong dadu
Kulit Kayu Manis
Bunga Cengkih
Buah Pelaga
Lada Hitam
Daun ketumbar ( hiasan )
Garam secukup rasa
CARA-CARA:
Blend Bawang Putih , Bawang Merah dan halia.
Rebus isi ayam.
Masukkan bahan bahan yang telah diblend bersama kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga ke dalam rebusan ayam.
Biarkan beberapa minit kemudian masukkan lobak merah, kentang dan bawang besar yang telah dihiris. Garam secukup rasa.
Letak daun sup/ daun ketumbar untuk menaikkan aroma sup anda !
AYAM PANGGANG REMPAH KARI
BAHAN-BAHAN:
Isi Ayam yang telah dibasuh dan dibuang kulit
Kunyit dan garam
Sedikit cili kering yang telah dikisar
Rempah kari
Daun kari
Halia
CARA-CARA:
Gaul isi ayam bersama kunyit dan sedikit garam.
Masukkan satu sudu besar cili yang telah dikisar.
Gaul bersama halia dan satu sudu besar rempah kari.
Daun kari dan halia untuk naikkan aroma.
Panggang dalam magic pan selama 7-10 minit.
AYAM KUKUS PANDAN BERKUNYIT
BAHAN-BAHAN:
Isi Ayam yang telah dibasuh dan dibuang kulit
Bawang Putih
Halia
Kunyit
Jintan putih
Ketumbar
Garam secukup rasa
CARA-CARA:
Gaul Isi ayam bersama bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus, kunyit, jintan putih, ketumbar dan garam secukup rasa.
Balut ayam dengan daun pandan.
Kukus sekama 7-10 Minit.
TOMYAM PUTIH THAILAND
BAHAN-BAHAN:
Isi Ayam yang telah dibasuh dan dibuang kulit
2 Batang Serai dipotong serong
Seinci Halia dihiris nipis
Sedikit Lengkuas dihiris nipis
Daun Limau Purut
Lobak Merah
Tomato
Bunga Kubis
2 biji bawang besar dibelah 4
Kulat/ Cendawan
Cili Padi
Garam secukup rasa
CARA-CARA:
Rebus isi ayam.
Masukkan bawang besar, halia, lengkuas, serai.
Kemudian masukkan daun limau purut, cili padi ( ikut selera ) dan lobak merah. Biarkan untuk beberapa minit.
Akhir sekali, masukkan kulat atau cendawan, bunga kubis dan tomato.
Jangan lupa garam secukup rasa !
ASAM PEDAS AYAM
BAHAN-BAHAN:
2 ulas Bawang Putih
1 biji bawang merah
Kunyit hidup
Satu sudu cili kering yang telah diblend
Cili padi
Serai
Daun limau purut
Isi Ayam yang telah dibasuh dan dibuang kulit
Garam secukup rasa
CARA-CARA:
Kisar Bawang putih, bawang merah, kunyit hidup, cili padi dan cili kering yang telah diblend.
Renehkan bahan bahan yang telah diblend bersama isi ayam ( Tambah air mengikut citarasa. Ada yang suka kuah pekat, ada yang suka kuah cair).
Masukkan serai dan daun limau purut dan biarkan ianya masak selama beberapa minit.
Masukkan garam secukup rasa.
TAUHU AYAM SUMBAT
BAHAN-BAHAN:
Isi Ayam yang telah direbus dan ditumbuk lumat
Taugeh
Carrot yang dihiris halus
Garam
Lada sulah
Tauhu
Daun bawang yang dihiris halus
CARA-CARA:
Gaulkan isi ayam , carrot , taugeh, daun bawang , lada sulah dan garam sehingga sebati.
Potong tauhu menyerong dan sumbatkan bahan bahan yang telah digaul di bahagian tengah tauhu.
Kukus selama 5-8 minit
SAYUR PEAS KUKUS BERSAMA AYAM
BAHAN-BAHAN:
Isi Ayam yang telah dibasuh dan dibuang kulit
Kacang peas
Lobak merah
Putik jagung
Cili padi/cili besar
Gula dan garam secukup rasa
CARA-CARA:
Gaulkan isi ayam bersama kacang peas, lobak merah dan putih jagung yang telah dipotong.
Nak cuba masak ayam bistik homemade yang sedap, mudah dan berkuah pekat? Jom ikut resipi perkongsian Rozmaliza Omar ini – bahan ringkas, rasa mantap, sesuai untuk seisi keluarga!