
Elok cantik pau kukus gebu ni, antara resipi pau yang cantik dan lembut hasilnya. RASA kongsikan resipi dari Rasidah Mohamad pau kampung air tangannya. Nampak lazat sekali, puan-puan boleh cuba untuk hidangan pagi atau petang nanti.
RESIPI PAU KAMPUNG   
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum
- 1 1/2 sudu teh mauripan
- 1 1/2 sudu teh baking powder
- 1 1/2 sudu the softener
- 2 sudu makan minyak
- 4 sudu makan gula
- 1 1/4 cawan air (saya tambah 2 sudu untuk lebih lembut)
CARA MEMASAK:
- Uli semua bahan diatas sampai elastic atau anjal
- Boleh bentuk dan isi into yang disukai
- Kukus selama 8 minint
 Siap.
Kongsi resipi: Rasidah Mohamad
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
 sekarang!
sekarang!
Resipi Daging Mudah Dan Sedap

Resipi daging mudah dan sedap. Ada orang suka masakan yang kering dan ada yang suka jenis berkuah.
Bagi yang suka masakan kering, boleh cuba empat masakan berasaskan daging kering ini.
Resipi Daging Mudah Dan Sedap
DAGING GORENG PETAI

BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
2 ulas bawang merah (hiris) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
1 labu bawang besar – boleh beli online di sini
50 gram petai yang dikupas kulit
Sos tiram – boleh beli online di sini
1 sudu makan kicap manis –boleh beli online di sini
Tomato (hiris)
1 biji cili besar merah (hiris)
Cili besar hijau (hiris)
Sedikit serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukupnya – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Daging dipotong nipis, gaul dengan garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng hingga masak.
- Masukkan petai, bawang putih dan bawang merah. Goreng seketika.
- Masukkan sos tiram dan kicap. Gaul sekata.
- Perasakan dengan garam gula secukup rasa.
- Akhir sekali,masukkan tomato, hirisan bawang besar,cili merah, cili hijau.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG CILI PADI

BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
1 labu bawang besar (hiris) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih (tumbuk kasar) – boleh beli online di sini
3 ulas bawang merah (tumbuk kasar) – boleh beli online di sini
10 biji cili padi (tumbuk kasar)
2 tangkai kacang panjang (potong 1 inci)
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukupnya – boleh beli online di sini
Sedikit serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Rebus daging dan hiris nipis. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng daging hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan yang telah ditumbuk hingga terbit bau.
- Masukkan kacang panjang yang telah dipotong. Masukkan daging yang telah digoreng tadi dan hirisan bawang besar. Masak sehingga kering.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
- Untuk membuat air asam; Kisar semua bahan kecuali tomato dan bawang besar.
- Potong bawang besar dan tomato, masukkan kesemuanya ke dalam bahan kisar. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan bersama daging bakar.
CARA MEMASAK:
- Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang seketika dan masukkan bahan kisar hingga terbit bau wangi.
- Masukkan serai yang telah dititik dan seterusnya masukkan daging dan santan. Kacau sekata.
- Tunggu sehingga daging empuk dan masukkan kicap manis dan sos tiram.
- Kacau dan biar mereneh sehingga berwarna kuning.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG LADA HITAM

BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
1 sudu teh serbuk lada hitam – boleh beli online di sini
Sos lada hitam
1sudu teh sos tiram – boleh beli online di sini
Sos tomato – boleh beli online di sini
1 sudu teh sos cili – boleh beli online di sini
Kicap manis
1 biji lada benggala
Bawang besar – – boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Sedikit cuka
Minyak masak secukupnya
BAHAN TUMBUK:
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
1cm halia – – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Perap daging bersama lada hitam selama satu jam. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
- Masukkan kesemua sos dan diikuti daging yang telah diperap.
- Masukkan kicap manis, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekata.
- Masukkan lada benggala dan bawang besar yang telah dipotong.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG KURMA

BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
2 biji bawang merah* – boleh beli online di sini
3 ulas bawang putih* – boleh beli online di sini
2cm halia* – boleh beli online di sini
1 sudu teh jintan manis*
Rempah kurma*
1 sudu teh rempah kari* – boleh beli online di sini
1/2 cawan santan pekat
1 batang serai (titik)
½ cawan air
2 sudu makan sos tomato
2 sudu garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Daun kari secukupnya
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Kisar semua bahan bertanda (*).
- Masukkan minyak ke dalam kuali, tumis bahan kisar hingga terbit wangi.
- Masukkan daging. Kacau perlahan.
- Masukkan air dan santan. Kacau sekata.
- Tunggu sehingga daging empuk.
- Masukkan serai, sos tomato,kicap dan daun kari.
- Gaul sekata dan angkat dan sedia dihidangkan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Mee Hoon Goreng Tomyam Mudah Untuk Minum Petang

Bosan dengan mee hoon goreng biasa tu bolehlah cuba resipi mee hoon goreng tomyam mudah dan sedap ni! Tip mudah kalau nak rasa tomyam yang kaw beli je pes tomyam yang terkenal tu nanti admin kongsikan gambarnya di bawah. Kalau nak buat menu potluck pun sangatlah sesuai menu mee hoon goreng tomyam ni. Resipi ini telah dikongsikan oleh Rozmaliza Omar di Facebook. Jom kita cuba resipi ini.

Nak masak Mee Hoon Goreng Tomyam ni guna kuali besar baru puas nak menggaul! Contoh macam guna Shogun Twister 40cm Jumbo Wok beli dengan harga istimewa guna code RASGSP5 DISINI!
MEE HOON GORENG TOMYAM

BAHAN-BAHAN:
1 bungkus bihun – rendam hingga lembut – BELI DISINI
6-7 ulas bawang putih** – BELI DISINI
5 biji cili padi** – BELI DISINI
3 sudu besar pes tom yum

2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram – BELI DISINI
1 sudu besar sos ikan – BELI DISINI
Kobis dan lobak merah
1 ikat sawi
3 helai daun limau purut -dikoyak² – BELI DISINI
Isi ayam, udang dan sotong (saya letak ayam je)
1 cawan air
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan minyak tumis bahan² bertanda ** yang ditumbuk kasar hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan pes tom yum. Tumis lagi.
3. Masukkan isi ayam masak hingga empuk diikuti udang dan sotong.
4. Masukkan garam, gula, sos ikan dan sos tiram. Masukkan air. Biarkan mendidih

5. Masukkan bihun, sayur²an dan daun limau purut. Gaul rata² hingga semua lembut masak sekata.
6. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan. Tabur daun bawang dan bawang goreng.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Rozmaliza Omar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Nasi Serai Memberi Aroma Yang Pasti Membangkitkan Selera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Ayam Bakar Cili Padi Pedas Menyengat

Ayam bakar makanan yang paling ringkas untuk disediakan. Ayam biasanya diperisakan dengan campuran kicap , sos tiram dan sebagainya. Boleh cuba resipi Ayam Bakar Cili Padi. Kaw kaw terasa pedas menyengat pasti membuka selera.
Ayam Bakar Cili Padi
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Garam dan gula /madu secukupnya
Sedikit sos tiram
Sedikit sos cili
Sedikit kicap
Bahan kisar:
1 batang serai
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang kecil
10 tangkai cili padi 
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji kiub ayam 
Sedikit minyak (saya guna olive oil)
– semua bahan ni kisar atau tumbuk
Cara memasak:
1.Campur bahan kisar dengan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula / madu. Sapu pada keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
2.Bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung pada oven masing-masing. Jangan kering sangat. Biar isi ayam tu lembab sikit. Boleh juga bakar guna kuali ajaib.
Kredit : Rarra Sakura
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Resipi Udang Campak Campak Tanpa Garam Dan Perasa Dah Cukup Rasa
Resipi Udang Campak Campak Tanpa Garam Dan Perasa Dah Cukup Rasa
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 



