
Elok cantik pau kukus gebu ni, antara resipi pau yang cantik dan lembut hasilnya. RASA kongsikan resipi dari Rasidah Mohamad pau kampung air tangannya. Nampak lazat sekali, puan-puan boleh cuba untuk hidangan pagi atau petang nanti.
RESIPI PAU KAMPUNG 
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum
- 1 1/2 sudu teh mauripan
- 1 1/2 sudu teh baking powder
- 1 1/2 sudu the softener
- 2 sudu makan minyak
- 4 sudu makan gula
- 1 1/4 cawan air (saya tambah 2 sudu untuk lebih lembut)
CARA MEMASAK:
- Uli semua bahan diatas sampai elastic atau anjal
- Boleh bentuk dan isi into yang disukai
- Kukus selama 8 minint
Siap.
Kongsi resipi: Rasidah Mohamad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
20 Resipi Hidangan Minum Petang, Dijamin Ketagih

Isi Kandungan
Toggle20 resipi hidangan minum petang, dijamin ketagih. Mesti seronok kalau waktu petang duduk sembang dengan ahli keluarga sambil layan kudap-kudapan kan? Sambil-sambil tu tengok anak-anak kecil bermain sesama mereka.
Untuk memudahkan anda, RASA sediakan 20 resipi minum petang dijamin ketagih. Pasti anak-anak pun suka!
ROTI KHURASAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji bawang merah
200gm daging kisar
1/2 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk bawang merah
2 sudu makan rempah BBQ
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
Roti burger
Mayonis
Kulit popia
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GETUK UBI
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu
1/2 biji kelapa parut putih
1 cawan gula pasir
1-2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam
2 cawan tepung beras
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji telur
Air secukupnya
1 sudu teh air kapur
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KULIT AYAM TIRUAN
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CUCUR KIUB KENTANG
BAHAN-BAHAN:
6 biji kentang | Dipotong dadu
1 biji bawang besar | Dipotong dadu
Segenggam ikan bilis
1 cawan hirisan daun bawang
3 biji hirisan cili merah
Garam
½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk peti ais
Minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba
BANANA BITES AND SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUFF PASTRY ALA KENNY HILLS
BAHAN-BAHAN:
Strawberi
Buah pic
Puff pastry segera
100gm cream cheese
5 sudu makan whipping cream
2 sudu makan gula aising
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TEMPE GORENG & SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN TEMPE GORENG KETAGIH:
4 keping tempe
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan putih
Sedikit garam
½ sudu makan serbuk kunyit
2 ulas bawang putih
Air suam
BAHAN-BAHAN SAMBAL KICAP:
1 genggam cili padi
1 ulas bawang putih
3 biji limau kasturi
1 cawan kicap manis
2 sudu gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KUKUS KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
250gm keledek ungu | Direbus
60gm gula
20gm tepung ubi
100gm tepung beras
200ml santan
Sedikit garam
Sedikit pewarna ungu
Air secukupnya
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUFF CARBONARA TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Daun bawang
1/2 biji lobak merah
4 biji cendawan butang
2 ulas bawang putih
1 biji bawang holland
5 batang crabsticks
300gm isi ayam
Minyak
2 sudu makan pes tomyam
Lada hitam
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CEKODOK MILO
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan milo
1 cawan gula
1 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu makan susu pekat
Air suam
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN-BAHAN A:
750ml air
10gm agar-agar tali
170gm gula pasir
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh)
Cendol
BAHAN-BAHAN B:
750ml air
10gm agar-agar tali
250gm gula melaka
250ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KASWI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
6-7 helai daun pandan
¾ cawan gula
2 cawan air
½ cawan santan (separa pekat)
1 cawan tepung gandum
¾ cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
Kelapa parut | dikukus dan digaul bersama garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
RICE PAPER DUMPLING
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji kobis | Dihiris
1 biji lobak merah | Dihiris
5 biji cendawan shiitake | Dipotong dadu
3 batang daun bawang | Dihiris
3 sudu makan kicap
2 sudu makan cuka
3 inci halia | Disagat
2 bungkus tofu | Dicincang
1 sudu makan tepung jagung
4 biji cili padi | Dihiris
Rice paper
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GOLDEN BALL
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus crabsticks | Dicincang
Sedikit lada sulah
2 sudu makan mayonis
1 sudu makan minyak bijan
5 biji telur rebus
2 cawan serbuk roti
Tepung salut serbaguna
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA PANCAKE
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
100gm susu full cream
70gm tepung gandum
1 susu teh baking powder
1 ketul gula melaka | Dicincang
1 sudu teh minyak
Pisang
Sedikit butter
1 sudu kecil gula pasir
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GARLIC BUTTER SHRIMP MANTAO
BAHAN-BAHAN:
Mantao
10 ekor isi udang | Dicincang
1/2 sudu besar mentega
1 sudu kecil bawang putih | Dikisar/Dicincang
1 sudu kecil serbuk lada putih
Sedikit perasa
Daun sup
1 sudu besar mayonis
1 sudu besar sos cil
Sedikit gula
Chilli flakes
Serbuk parsley
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
4-5 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
Sedikit garam
1 biji telur
Inti kelapa parut
2 cawan santan sederhana cair
2-3 titis pewarna hijau
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BOM
Sardin Tin Goreng Kering, Lauk Sahur Yang Mudah Tapi Sedap Tak Terkata

Sardin goreng kering ini sesuai sangat untuk dijadikan lauk sahur. Biasanya awal pagi ramai yang tak berselera makan hidangan gulai atau kuah bagai, jadi lauk ini boleh dihidangkan.
Tak perlu susah-susah bersihkan ikan pun, sebab cara membuatnya hanya menggunakan sardin dalam tin saja. Resipi ini dikongsi oleh Siti Khadijah Abdul Razak, menurut beliau lauk sardin kering ini diajar oleh arwah ibunya dan sedapnya tak terkata.
Lauk sardin goreng kering yang sedapnya tak terkata
Bahan-bahan
1 tin sardin
1 biji bawang -dihiris
3-4 tangkai cili padi
Garam, gula serbuk perasa -secukupnya
Cara membuatnya
1. Masukkan semua sardin tin dalam kuali, sekali dengan kuahnya.
2. Panaskan dan goreng. Biarkan saja sardin dalam kuali tapi jangan kerap sangat kacau.
3. Isi ikan pun tak perlu dihancurkan, kerana ia hancur sendiri bila dikikis kerak dari kuah sardin.
4. Bila nampak kuah sardin semakin mengering, kacau dan ambil kerak kuah sardin. Itulah yang sedap.
5. Kemudian boleh masukkan bawang dan cili api yang dihiris ikut cita rasa.
6. Gaul kesemuanya supaya sekata, kemudian perasakan dengan garam, gula, sedikit serbuk perasa.
7. Kacau seketika dan boleh diangkat untuk dihidangkan. Enak dimakan dengan lauk telur mata yang kuningnya cair bersama nasi panas.
INFO
Cara memasak sardin goreng kering ini memang tidak menggunakan minyak kerana kerak kuah sardin yang kering itulah yang padu rasanya. Tapi sekiranya ingin mengggunakan sedikit minyak pun boleh cuma ia tetap akan kering sekali. Hidangan ini boleh juga guna kuali non stick tapi keraknya tak ‘kaw’ berbanding guna kuali biasa.
Sumber: Siti Khadijah Abdul Razak
Tepung Talam Pandan Sukat Guna Cawan, Sedap & Gerenti Jadi.

Anda yang baru nak mula belajar buat tepung talam, apa kata cuba resipi Tepung Talam Pandan yang RASA kongsikan ini. Ia ringkas, guna cawan sahaja dan anda tak perlu fikir penimbang semua, janji ikut sahaja apa yang dikatakan dalam resipi. Gerenti hasilnya akan membanggakan diri anda.
TEPUNG TALAM PANDAN
BAHAN;BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
3 cawan jus pandan | hasil dari 5-6 helai daun pandan dikisar bersama 3 cawan air.
3 cawan tepung gandum
1/2cawan tepung ubi
1/2 cawan gula
1/2 kotak santan | kotak saiz kecil
1 sudu teh esen pandan coconut
Pewarna hijau epal
LAPISAN ATAS:
200ml santan kotak
1/2 sudu teh garam
3 sudu makan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
CARA MEMBUAT:
- Sekalikan tepung gandum, tepung ubi dan gula dalam bekas adunan.
- Tuangkan jus pandan, kacau-kacau, kemudian tambah esen padan dan perwarna hijau.
- Kacau hingga tiada ketulan.
- Atau tapiskan ke dalam loyang 9X9 yang telah disapukan dengan minyak atau dilapik plastik.
- Masukkan dalam pengukus yang telah dipanaskan dan kukus selama 15-20 minit.
- Untuk lapisan atas: Campurkan semua bahan ke dalam bekas adunan, kacau rata dan tapis hingga tiada ketulan.
- Apabila bahagian sudah masak, buka penutup kukus, biarkan seketika, apabila permukaan lapisan bawah kering, cucuk-cucuk dengan garpu baru tuang lapisan atas.
- Kukus semula lebih kurang 25-30 minit.
- Sekali sekala buka penutup dan buang air wap, supaya air tidak bertakung atas permukaan kuih.
- Setelah masak, buka penutup kukus, biar seketika baru keluarkan dari pengukus.
- Potong setelah kuih sejuk.
Kredit : Lydia Na.