Kuih Sagu merupakan antara kuih lama yang sedap dan paling mudah nak buat. Teksturnya yang lembut, manis dan dinikmati bersama kelapa parut menjadikan sajian ini digemari semua golongan. Bagi anda yang terasa nak makan Kuih Sagu untuk minum petang, resipi perkongsian saudari Sitihawa Ahmad ni boleh dicuba. Memang mudah!
Khao Mok Gai atau dikenali sebagai Nasi Komok. Ia merupakan nasi briyani siam. Memang enak dan cukup rasa dan dinikmati bersama lauk ayam. Bagi yang belum pernah cuba, menu ini wajib anda nikmati walau sekali dalam hidup. Best!
BAHAN-BAHAN:
1kg beras basmathi
1 liter air
200ml susu cair
1 ekor ayam |dipotong kecil
2 sudu makan rempah komok |boleh didapati di pasaran
4 sudu minyak sapi
5 biji bawang merah | dikisar
3 biji bawang putih | dikisar
2sm halia | dikisar
5gm kulit kayu manis
5gm bunga lawang
5gm bunga cengkih
5gm buah pelaga
Sedikit daun ketumbar dan bawang goreng secukupnya
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga bersama bahan kisar hingga naik baunya.
2. Masukkan rempah komok dan biarkan masak sehingga garing. Kacau sentiasa.
3. Masukkan ayam dan biarkan masak seketika.
4. Asingkan ayam bersama kuahnya dan goreng sehingga garing. Ketepikan.
5. Masukkan kuah yang ditumis ke dalam periuk nasi dan tuangkan susu cair. Biarkan masak seketika.
6. Masukkan beras dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan nasi masak.
7. Apabila separuh masak, kacau rata nasi dan taburkan daun ketumbar bersama bawang goreng.
8. Biarkan masak seketika dan tutup apinya.
9. Hidangkan nasi komok bersama ayam yang digoreng.
Jom buat biskut cornflakes crunchy ni, senang sangat tau. Boleh ajak anak-anak buat sekali.Tambah chocolate chips, ikut selera anak-anak pulak.
Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Bahan-bahan: 250g buttercup atau boleh guna planta 1 cawan gula aising (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja) 1 sudu kecil esen vanila 3/4 cawan tepung jagung 2 cawan tepung gandum Cornflakes secukupnya (letak dalam 3 cawan, ramas sikit ye) Chocolate chips Chocolate rice (optional) Almond cincang (optional)
Cara membuat:
1.Kacau sebati butter, gula aising dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
2.Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
3.Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
4.Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah . Boleh saja. 5.Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder. 6.Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah). * Mula-mula keluar dari oven biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang. * Kalau tak suka manis-manis, boleh kurangkan sukatan gula aising jadi 3/4 cawan ye. Sumber : Syuhada Che Din
Apam Johol ni yang buatkannya istimewa kerana ia dibalut dengan daun rambai. Sebab itulah rupanya begitu menyelerakan dan aromanya kekal harum merangsang selera. Kalau kat nogori kuih ni sedap dimakanatau dicicah dengan rendang atau sambal tumis.
Kalau nak tahu kenapa namanya Apam Johol, hah betul lah tekaan korang tu sebab kuih tradisional ni berasal dari Negeri Sembilan aka Nogori. Johol tu salah satu mukim yang terletak dalam daerah Kuala Pilah. Eh, cerita geografi la pulak.
Jom kita turunkan resipi ni pada anak muda, resipi perkongsian dari FB Resipi Apam Sedap. Meh cuba ya.
APAM JOHOL
BAHAN-BAHANNYA :
Daun rambai secukupnya
300gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin
100gm gula merah | larutkan dengan 1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula pasir
1/2 bungkus ibu roti mauripan
CARA MEMASAK :
Satukan marjerin dengan tepung sehingga sebati.
Kemudian masukkan ibu roti dan gula pasir ke dalam tepung.
Tuangkan larutan gula melaka yang telah ditapiskan kedalam adunan sedikit demi sedikit.
Bancuhan adunan jangan terlalu cair.
Perap adunan sehingga naik 2 kali ganda / perap sehingga 3 jam
6. Pastikan sebelum dibungkus dengan daun rambai, daunnya mestilah dipotong dan telah dibersihkan.
7. Sebelum dibungkus dengan daun rambai, permukaan daun hendaklah disapukan minyak masak sedikit kemudian baru diletakkan bancuhan adunan.
8. Letakkan 3/4 penuh adunan pada daun. Ini kerana adunan akan mengembang apabila dikukus.
9. Kukus kuih selama 15 minit atau sehingga masak.
Foto yang dilampirkan ini untuk bancuhan untuk 400 ketul Apam Johol .
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...