Cara buat kuih kalakatar atau bingka kelapa. Merupakan hidangan tradisi masyarakat Banjar, kuih ini terkenal dengan rasa lemak manis, tekstur lembut dan aroma wangi daripada kelapa muda serta air kelapa.
Kaedah asli dibakar menggunakan sabut kelapa sekaligus memberikan rasa dan bau yang lebih autentik. Tapi kalau tak mahu rumah penuh asap boleh saja bakar menggunakan oven. Rasanya sama sedap cuma kekurangan aroma sabut kelapa saja.
Cara Buat Kuih Kalakatar / Bingka Kelapa
Bahan-bahan
1 ½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
1 cawan gula (boleh kurangkan jika tak mahu terlalu manis)
2 biji telur gred B
4 cawan air kelapa muda
1 mangkuk isi kelapa muda
½ sudu teh garam
1 sudu besar marjerin (Buttercup digalakkan untuk rasa lebih lemak)
Cara Penyediaan
1. Dalam mangkuk besar, satukan gula, marjerin dan telur. Kacau hingga gula larut.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum dan garam. Tuang air kelapa sedikit demi sedikit sambil kacau hingga sebati.
Ads
3. Tapis adunan untuk pastikan ia halus dan bebas dari ketulan.
4. Masak adunan di dalam periuk bersama sedikit isi kelapa, guna api sederhana. Kacau sentiasa sehingga adunan pekat dan berkilat.
5. Sapu loyang dengan marjerin supaya kuih tak melekat. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan.
6. Taburkan baki isi kelapa di atas adunan sebagai hiasan.
Ads
7. Bakar pada suhu 180°C selama 1½ jam atau sehingga masak. Masa mungkin berbeza mengikut jenis oven.
8. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidangkan.
Ads
Tip Ekstra
– Untuk rasa lebih wangi, boleh tambah sedikit daun pandan ketika memasak adunan.
– Jika mahu tekstur lebih halus, tapis air kelapa terlebih dahulu sebelum digunakan.
– Pastikan kuih benar-benar sejuk sebelum dipotong supaya potongannya kemas dan tak mudah hancur.
INFO: Dalam bahasa Banjar, kalakatar sebenarnya bermaksud kala iaitu ketika dan katar pula bererti panas. Lazimnya, kuih berkenaan dimakan ketika masih lembut dan panas.
Karipap pusing mempunyai kulit yang bentuknya berpusar. Teksturnya juga rapuh dan jadikan cita rasanya lebih mewah. Pun begitu, cara membuatnya berbeza dengan kulit karipap biasa.
Apa kata kita cuba buat kulit karipap pusing pula? Mesti seronok dan memberikan kelainan dalam pembikinan karipap kita.
RASA berikan resipinya yang gerenti jadi.
KULIT KARIPAP PUSING
BAHAN DOH A
1/4 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Air ais secukupnya
CARA MEMBUAT DOH A
1. Dalam periuk kecil, panaskan minyak masak dan marjerin sehingga berbuih.
2. Tuang minyak masak dan marjerin panas tadi ke dalam tepung gandum. Gunakan sudu, kacau sebati.
3. Masukkan garam dan air ais sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh lembut.
4. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 120 gram. Ketepikan.
BAHAN DOH B
120 gram tepung beras
100 gram marjerin
CARA MEMBUAT DOH B
1. Dalam bekas, campurkan tepung beras dengan marjerin. Uli sehingga menjadi doh.
2. Jangan tambah air. Kedua-dua adunan ini boleh jadi doh tanpa air.
3. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 70 gram. Ketepikan.
CARA MENYATUKAN
1. Ambil DOH A. Jadikan leper dengan gunakan tangan. Ambil DOH B. Letakkan atas DOH A. Satukan kedua-duanya menjadi satu bebola.
2. Gunakan penggelek, leperkan sehingga nipis. Kemudian gulung.
3. Selepas digulung, gelek lagi sehingga nipis. Gulung lagi. Kemudian potong doh ini kepada 6 bahagian. Boleh jadi 6 biji karipap.
4. Ambil 1 bahagian, isikan inti. Kelim jadi karipap. Bolehlah goreng.
Kulit akan jadi bentuk berpusar seperti ini.Sedap nampaknya.
Sumber: Hidayati Hana
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi.
Jangan pening nak sediakan hidangan apa untuk famili bersarapan di rumah. Cheese Roll dan Sardine Roll sangat sesuai untuk sarapan. Nak hidangkan pun senang. Cuma goreng saja. Buat banyak, boleh simpan sejuk beku. Esok-esok nak makan, ambil dan gorengkan saja. RASA kongsikan resipi untuk anda buat dua jenis roll ini di rumah. Anak-anak pun suka makan roll macam ni.
CHEESE ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung gandum (BELI DI SINI)
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk) (BELI DI SINI)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam (BELI DI SINI)
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara membuat
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6. Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7. Letakkan keju dan gulung rapi.
8. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9. Angkat dan toskan.
SARDIN ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung gandum (BELI DI SINI)
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk) (BELI DI SINI)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam (BELI DI SINI)
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara membuat
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
Cara membuat
1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2. Tumis cili kisar.
3. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4. Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5. Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6. Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara penyediaan
1. Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2. Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan toskan.
Sedapnya Kuih Kasturi. Rupanya nak buat kuih ini mudah sahaja. Bahan-bahannya sangat ringkas. Ada yang suka makan? Kalau tepung salut tu garing dan rangup, lagi nikmati. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sri Sarimah Helsy ni. Pasti puas hati.
1.Rendam kacang hijau selama 3-4 jam. Kemudian rebus hingga empuk.
2. Bila kacang sudah empuk, masukkan daun pandan, gula secukupnya dan juga sedikit garam. Gaul dan kacau hingga kering. Angkat dan sejukkan.
3. Jika suka, boleh juga tambahkan kelapa parut. Ada juga yang menambah tepung gandum (empunya resipi guna gula sahaja). 4. Bila adunan kacang telah sejuk, bentukkan menjadi kepingan. Boleh bentuk guna tangan atau cetak guna acuan.
5. Untuk membuat bancuhan tepung, cairkan marjerin dengan memasukkan bekas ke dalam air panas. 6. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kunyit, garam dan air. Jumlah air agak-agak sahaja. Adun sebati. 7. Ambil kepingan kacang tadi dan celup ke dalam bancuhan tepung. Masukkan terus ke dalam kuali berisi minyak panas dan goreng hingga kekuningan.
8. Angkat dan toskan minyak. Kuih Kasturi sedia untuk dinikmati.
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!