Bagi anda yang suka makan pedas, chili garlic oil ini memang wajib ada dalam peti sejuk anda. Bila nak makan, boleh ambil sahaja di dalam peti. Tak lengkap rasanya kalau tak makan pedas. Resipi yang dikongsi oleh Nana Ereena ini juga cukup mudah. Yang penting, nampak sedap. Cubalah sendiri di rumah nanti ya.
Menu udang selain dimasak sambal, gulai lemak, kari, digoreng kunyit boleh juga dibuat udang celup tepung. Sama seperti ikan celup tepung atau ICT hidangan udang sebegini juga enak diratah kerana tekstur yang rangup. Bagi yang teringin boleh gunakan resipi perkongsian Nur Masri ini untuk mendapatkan hasil udang celup tepung yang rangup krup krap.
Udang -dibersihkan
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
Serbuk kunyit
3 ulas bawang putih -ditumbuk halus
Serbuk cukup rasa
Garam
1 biji telur
1/4 sudu kecil kapur makan
Air secukupnya
1. Campurkan semua adunan, gaul sebati. Bancuhan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
2. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan udang yang disalut tepung.
4. Goreng hingga masak dan udang garing. Angkat dan toskan.
Lempeng memang enak. Lempeng Kelapa, Lempeng Tepung andai dimakan bersama aneka sambal seperti Sambal Hijau, memang membuka selera. Tak sedar dah makan berkeping-keping. Nak memasaknya pun mudah sahaja. Bagi anda yang terasa nak makan Lempeng bersama Sambal Hijau, bolehlah cuba resipi Lempeng Kelapa, lempeng Tepung dan Sambal Hijau perkongsian saudari Mariana Zainalini. Nampak sangat membuka selera. Jom cuba!
RESIPI LEMPENG & SAMBAL HIJAU SEDAP
LEMPENG TEPUNG
BAHAN-BAHAN: 3 cawan tepung gandum – beli online disini 2 3/4 cawan air (kalau pekat boleh tambah air sikit demi sedikit) 2 biji telur 1/2 sudu teh baking powder – beli online disini 2 sudu makan minyak masak 1/2 sudu teh garam Sedikit gula
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan di atas. Kacau guna whisk atau spatula. Rehatkan adunan 5 minit sebelum dimasak. 2. Panaskan kuali tak melekat (non-stick pan) guna api sederhana perlahan. 3. Ambil 1 senduk adunan, masukkan ke dalam kuali dan lenggangkan bagi nipis macam buat kuih ketayap. 4. Bila sudah masak bahagian bawah terbalikkan dan biarkan lempeng betul-betul masak.
LEMPENG KELAPA
BAHAN-BAHAN: 3 cawan tepung gandum 2 biji telur 5 sudu makan kelapa (kalau letak lebih pun boleh tapi lebihkan air sedikit) 2 1/2 cawan air (kalau pekat boleh tambah air sikit demi sedikit) 1/2 sudu teh baking powder Sedikit garam (agak-agak sahaja)
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan di atas. Kacau guna whisk atau spatula. Rehatkan adunan 5 minit sebelum dimasak. 2. Panaskan kuali tak melekat (non-stick pan) guna api sederhana perlahan. 3. Ambil 1 senduk adunan, masukkan ke dalam kuali dan lenggangkan bagi nipis macam buat kuih ketayap. 4. Bila sudah masak bahagian bawah terbalikkan dan biarkan lempeng betul-betul masak.
SAMBAL HIJAU
BAHAN-BAHAN: Ikan bilis secukupnya – goreng garing, toskan 2 sudu makan gula 2 sudu makan air asam jawa– beli online disini Sedikit garam Sedikit bahan perasa jika suka
CARA MEMASAK: 1.Panaskan kuali, masukkan bahan kisar. Jangan tumis guna minyak kerana sudah masukkan minyak dalam bahan kisar tadi. Ini adalah salah satu cara cili tak merecik merata ketika ditumis. 2. Tumis hingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, gula dan bahan perasa. Masak hingga sambal betul-betul naik minyak dan berubah warna. 3. Sesuaikan rasa dan tutup api.
4. Masukkan ikan bilis yang digoreng garing tadi. Siap untuk dimakan dengan lempeng.
Bila badan rasa tak sedap atau tak sihat, selera makan pun kurang. Kalau boleh nak makan hidangan sup yang ringkas.
Salah satu menu sup yang boleh dihidangkan pada waktu sebegini adalah sup darat. Menurut Nur Amalyna Zuraidi sup ini mampu memberi kesegaran kepada badan yang lesu akibat kurang sihat atau pun selesema.