
Anda suka makan Agar-Agar Lumut Gula Merah? Jika ya, resipi ni anda kena cuba. Kalau makan masa sejuk-sejuk, memang layan sungguh. Lebih-lebih lagi kalau makan dikala cuaca panas. Jom cuba resipi perkongsian saudari Tengku RosElyza ni. Pasti puas hati.
RESIPI AGAR AGAR LUMUT GULA MERAH
BAHAN-BAHAN
- 18gm agar-agar tali
- 1250ml air
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 biji telur
- 2 sudu makan gula – boleh kurangkan jadi 1 sudu jika suka kurang manis
- 1 kotak santan
- 1 cawan gula merah
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air dan masukkan agar-agar tali. Biarkan hancur dan larut.
2. Kemudian masukkan gula merah, gula dan esen vanilla. Masak sehingga mendidih.
3. Dalam bekas lain, satukan santan dan telur. Kacau kemudian tuang ke dalam periuk. Masak selama 5 minit menggunakan api perlahan.
4. Kuatkan api sehingga naik buih. Padamkan api dan tuang campuran ke dalam loyang.
5. Sejukkan agar-agar dan boleh dipotong apabila mengeras.
Kredit resipi & foto: Tengku RosElyza Raja Muhammad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Buat Karipap Gergasi Inti Telur Yang Sangat Sedap.

Bagi penggemar karipap, resipi karipap gergasi perkongsian saudari Liyana Ahmat ni pastinya wajib dicuba. Nampak sedap malah ia juga menggunakan bahan-bahan yang ringkas dan tidak memerlukan kos yang banyak. Jadi bolehlah cuba buat untuk anak-anak. Pasti laris.
RESIPI KARIPAP GERGASI INTI TELUR
BAHAN DOH:
- 1kg tepung gandum
- 5 sudu makan tepung beras
- ½ cawan minyak masak
- 3 sudu makan marjerin
- Sedikit air – bancuh dengan garam secukupnya
BAHAN INTI:
- Telur
- Bawang secukupnya
- Daun sup secukupnya
- Lada sulah berperisa secukupnya – jika suka
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum dan tepung beras. Gaul.
2. Panaskan minyak dan marjerin. Kemudian tuang ke dalam bekas tepung tadi. Uli dan masukkan air bergaram sedikit demi sedikit hingga jadi doh. Perap doh selama 1 jam.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Leperkan doh dan letak dalam pinggan supaya telur tidak melimpah.
4. Pecahkan telur dan tabur bawang, daun sup serta lada sulah berperisa jika suka.
5. Kelim bahagian tepi karipap dengan kemas supaya intinya tidak terkeluar.
6. Goreng dalam minyak panas Biar dalam 5 saat dan terbalikkan supaya bentuk karipap menjadi cantik dan tidak bengkok.
7. Masak guna api perlahan sehingga masak. Tanda inti karipap dah masak ialah apabila ia menjadi ringan. Angkat dan enak dinikmati bersama sos.
8. Jika nak buat karipap yang kembung, pukul telur, bawang, cili dan daun sup seperti membuat telur dadar sebelum dimasukkan ke dalam doh. Hasilnya karipap akan jadi kembung.
Kredit resipi & foto: Liyana Ahmat
Terliur Gila Weiii Tengok 3 Dessert Ni, Tak Sabar Nak Cuba.

Tidak lengkap rasanya jika sesuatu hidangan tanpa pencuci mulut. Terdapat pelbagai jenis manisan yang enak untuk hidangan keluarga mahu pun tetamu yang datang bertamu. Jika tercari-cari apa menu, ini ada tiga resipi dessert yang mudah disediakan yang boleh anda cuba.
PUDING TRIFLE RAMBUTAN
BAHAN-BAHAN:
- 1kg isi rambutan yang siap dihiris | Tapis air rambutan tadi dan asingkan ke dalam mangkuk lain
- 1 biji kek swiss roll | dipotong setebal 2cm
BAHAN LAPISAN KASTARD :
- 1cawan tepung kastard
- 1/2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 tin air (sukat pakai tin susu tadi)
BAHAN LAPISAN AGAR-AGAR:
- 11gm agar-agar serbuk
- 800gm air
- 5 sudu makan gula
- Sedikit pewarna merah
CARA MEMASAK:
- Pertama, potong kek swiss roll dan masukkan ke dasar mangkuk. Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk. Tekan sedikit bagi padat.
- Siram atau renjiskan air rambutan yang telah diasingkan tadi di atas kek. Ia bertujuan supaya kek lebih lembap. Ketepikan.
- Masakkan semua bahan untuk lapisan kastard sehingga pekat dengan api kecil.
- Susun separuh hirisan isi rambutan di atas kek dan tuang adunan kastard di atas lapisan rambutan tadi. Ketepikan.
- Untuk memasak agar-agar; satukan agar-agar , air dan gula serta masak hingga ia hancur. Masukkan sedikit pewarna merah. Angkat dan ketepikan.
- Susun baki hirisan rambutan di atas lapisan kastard tadi dan tuang adunan agar-agar di atas lapisan rambutan tersebut.
- Biarkan ia sejuk dan sedia dinikmati.
SAGU NANGKA GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
- 5 ulas nangka masak | hiris nipis
- 1 cawan biji sagu
- 2 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- Sedikit pewarna kuning
BAHAN AIR GULA:
- 2 ketul gula melaka
- 1 cawan air
- 2sudu makan gula pasir
- 1 helai daun pandan
BAHAN KUAH SANTAN:
- 1 cawan santan
- 1/2 cawan air
- 1/2sudu teh garam
- 3 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
- Rendamkan biji sagu selama 1/2 jam kemudian toskan airnya.
- Masak air sehingga mendidih dan masukkan sagu tadi dan masak sehingga bertukar jernih atau hilang biji-biji putih. Tutup api biarkan sejuk (suam) sedikit. Bahagikan kepada dua adunan dan satu adunan dititiskan dengan pewarna kuning.
- Susun nangka ke dalam acuan dan masukkan sagu yang suam tadi. Ketepikan.
- Untuk memasak air gula; satukan gula Melaka, air, gula pasir dan daun pandan di dalam periuk an masak hingga gula hancur. Angkat dan ketepikan.
- Untuk memasak kuah santan; satukan santan dan air di dalam periuk. Masakkan di atas api dan kacau sehingga menggelegak. Masukkan tepung gandum dan masak sehingga pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa. Angkat dan ketepikan.
- Untuk menghidang, keluarkan sagu dari acuan, yang berwarna kuning di bawah dan telungkupkan yang tanpa warna di atasnya. Siram dengan air gula dan kuah santan. Boleh hias dengan sedikit hirisan nangka di atasnya untuk lebih menarik. Sedia dinikmati sejuk.
KUIH JONGKONG VERSI JOHOR
BAHAN A:
- 150gm tepung beras cap teratai
- 70gm tepung ubi kayu
- 600ml santan cair
- 3 sudu makan gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
BAHAN B (INTI):
2 ketul gula melaka dihiris dadu
BAHAN C (KUAH ):
- 100 ml santan
- 3sudu makan tepung gandum
BAHAN LAIN:
- Daun pisang secukupnya (dibersihkan dahulu)
- Lidi kecil secukupnya
- Air untuk mengukus secukupnya
CARA MEMASAK:
- Untuk memasak adunan tepung; Satukan dan masak semua bahan A di atas api sehingga likat. Kacau sentiasa. Tutup api dan biarkan sejuk. Ketepikan.
- Untuk kuah santan; satukan semua bahan C dan masak di atas api dan kacau perlahan. Angkat dan ketepikan.
- Untuk membungkus jongkong, daun pisang dipotong saiz 20 x25cm persegi atau mengikut saiz yang dikehendaki. Layurkan sedikit terlebih dahulu. Letakkan adunan tepung yang telah dimasak di atas daun pisang, leperkan sedikit dan masukkan ketulan gula Melaka sebagai inti di dalamnya.
- Tutup dengan adunan kuah santan dan bungkus seperti membungkus tapai. Mula-mula, lipat dua dahulu dan kelepetkan bahagian kiri kanan. Kemaskan dengan lidi. Lebihan daun boleh dipotong untuk nampak lebih kemas.
- Ulangi langkah hingga selesai.
- Panaskan air kukusan hingga mendidih dan kukus selama 25-30 minit.
- Angkat dan sedia dinikmati.
Burnt Cheesecake Cair Di Mulut

Esok kan cuti , jadi bagi mengisi rasa bosan jom kita membaking. Buat kek ni tak sama seperti buat biskut. Bukan nya campak campak jadi. Kena follow bahan-bahan yang diperlukan. Jangan memandai nak menokok tambah, karang jadi lah kek bantat pula. Pastikan bahan-bahannya betul dan mengikut langkah demi langkah.
Bila dah faham , ok let’s baking.
Burnt Cheesecake
Bahan-bahan:
250gm × 2 unit (500gm) cream cheese
250gm whipping cream
125gm (separuh dpd 250gm) butter
2 biji telur ayam (Gred A, kalau kecil 3 biji)
Separuh perahan lemon (jika suka masam, perah 1 biji)
2 sudu makan gula pasir (kalau suka manis, letak lebih)
2 sudu makan tepung gandum (boleh guna tepung kek, tapi kek jadi sedikit lembut)
Esen vanila
Cara memasak:
1. Pukul cream cheese sehingga ringan, dalam 3-6 minit.
2. Masukkan whipping cream, pukul dalam 3-5 minit.
3. Masuk gula & butter, pukul dalam 3 minit.
4. Masuk telur 1 biji dan pukul dalam 2 minit, kemudian masuk lagi 1 biji telur dan pukul 2 minit.Masukkan perahan lemon.
5.Masukkan esen vanila dan tepung, tak perlu pukul, gaul guna spatula kek atau senduk.
6. Sapu loyang dengan butter, alas dengan kertas kek dan masukkan bancuhan kek.
7. Panaskan oven 5 minit dengan suhu 180 darjah Celcius (bahagian bawah) sebelum masukkan loyang (bancuhan kek).
8. Masukkan loyang (bancuhan kek), set pembakaran 50 minit (bahagian bawah suhu 180 darjah celcius.
9. Selepas 50 minit, tukar mode panas bahagian atas untuk dapatkan effect “burnt” (suhu 180 darjah celcius)bakar dalam 5-8 minit.
10. Keluarkan dan biar sejuk, selepas sejuk baru hias ikut kreativiti masing-masing.
*Jangan simply tukar bahan-bahan buat kek, seperti ganti butter dengan marjerin, lemon dengan limau kasturi dan lain lain walaupun pada mata kasar bahan-bahan tu ada persamaan, hakikatnya profil kimia bahan-bahan tersebut berbeza.🤣🤣🤣😅
*Kepanasan oven juga berbeza, terutamanya oven baru beli dgn oven lama yang dah biasa guna, ikut resipi asal bakar 200 darjah Celcius, tp oven saya baru so kepanasan 200 tu buat kek sedikit terlebih masak.
*Baking kena fokus, jgn kejap basuh kain, kejap sapu sampah, kejap pegi cuci longkang or pergi membebel.haa..haaa… yg tak biasa dgn oven kena “memahami perangai atau feel” oven korang… mcm manusia adik beradik 1 kilang, tp perangai lain2.🤣🤣🤣
*Hias kek, boleh letak gula ising, buah-buah beri atau apa yang korang suka.
*Burnt Cheesecake better disejukkan dalam peti ais sebelum korang makan. *Masaklah dengan kasih sayang, jangan marah2 ok… InSha Allah menjadi.
Kredit resipi: By Rosli Mohd Nordin
Kek Lapis Idola, Berlapis Kaya, Horlicks & Milo, Super Sedap Ni…