Bila beli mi kuning ramai yang menyimpannya dalam peti sejuk untuk mengelakkan ia berkulat kalau diletakkan di luar.

Tapi jadi masalah bila nak masak, mi akan jadi kering dan patah-patah. Perkara yang sama berlaku pada kuetiau yang disimpan dalam peti sejuk. Sudahnya hasil mi atau kuetiau goreng jadi tak cantik.

Sebenarnya untuk menyimpan kedua jenis mi ini dalam peti ais ada caranya. Barulah mi kuning dan kuetiau tak kering dan patah bila dimasak. Caranya boleh ikut perkongsian daripada Reen.

Cara simpan mi kuning dan kuetiau dalam peti ais

Selepas beli, jika terus disimpan dalam peti sejuk mi atai kuetiau akan patah-patah semasa nak basuh kan. Susah nak dileraikan.

Saya share cara simpan mi kuning dan kuew teow supaya tahan lebih lama dan cantik bila nak masak.

IKLAN

1. Keluarkan mi atau kuetiau dari bungkusan, jangan basuh. Leraikan dan letak dalam bekas yang kering dan bertutup.

2. Letak minyak masak, sebatikan minyak dengan mi atau kuetiau dalam bekas tersebut.

Cara Betul Simpan Mi Kuning Dalam Peti Ais Supaya Tak Patah-Patah Bila Digoreng

IKLAN

 

 

3. Simpan bekas berisi mi dan kuetiau dalam peti sejuk.

IKLAN

Sebelum masak mi, basuh terlebih dahulu untuk buang minyak. Mi dan kuetiau tidak akan keras dan patas bila dimasak jika disimpan cara ini.

Selamat mencuba

Sumber: Reen

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI