Terletak di Parit Yusof, Batu Pahat, Johor, kedai bahan kek dan roti, Jihah and The Baking Room Solution memberikan kemudahan bagi penduduk setempat untuk mendapatkan pelbagai produk bakeri. Tidak perlu keluar ke pekan atau bandar berdekatan, penduduk sekitar kampung itu mudah untuk membuat pelbagai jenis kuih dan kek.
Menurut empunya kedai, Nornajihah binti Mohd Noh, idea untuk membuka kedai bahan kek dan roti di dalam kampung itu timbul apabila melihat kelompongan jenis perniagaan itu di kawasan tersebut.
Suasana depan kedai.Rak tersusun kemas.Pelbagai jenis produk pembungkusan.Banyak pilihan produk bakeri di sini.Mentega dan marjerin.
“Di sini memang belum ada lagi kedai bahan kek dan roti. Jika orang kampung hendak membuat kek atau roti, mereka perlu keluar ke pekan atau bandar berdekatan. Hal itu mengambil masa yang agak lama. Jadi, saya buka kedai seperti ini di sini bagi memudahkan orang ramai. Tak perlu nak keluar jauh terutama jika kita cuma perlukan seketul mentega kerana terlupa beli. Boleh datang ke kedai saya,” katanya.
Sejak 3 Januari 2021 Jihah and The Baking Room Solution mula beroperasi sepenuhnya. Alhamdulillah, kedai ini mendapat sambutan memberangsangkan daripada masyarakat setempat kerana kewujudannya amat diperlukan.
Ads
Kemas tersusun.Produk hiasan kek.Coklat dan marjerin.Marjerin.
“Kedai kami mula beroperasi ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ketika ini muncul ramai baker baru kerana masing-masing ingin membuat kuih dan mencari pendapatan sampingan ketika PKP. Namun, cabaran kami adalah dari segi harga kerana ketika itu barang-barang naik harga,” katanya lagi.
Banyak pilihan untuk pelanggan.Pembungkusan biskut pun ada.
Pun begitu, Nornajihah cuba memberikan yang terbaik buat semua pelanggannya.
Ads
Jihah and The Baking Room Solution
Lokasi: Parit Yusof, Batu Pahat, Johor
Waktu Operasi: 9 pagi hingga 6 petang setiap hari
Biasanya kita nampak sausage bread rolls ni hanya dijual di kedai roti. Tengok pada bentuknya, nampak macam agak rumit nak buat kan tapi sebenarnya sangat mudah!
Menerusi resipi dan cara yang dikongsikan Khairunnisa Mohammad ini, sangat mudah dan boleh disediakan sendiri di rumah.
Manakala bahan-bahan yang diperlukan mudah didapati dan tidaklah serumit yang digambarkan.
Petang ni teringin nak makan pai . Kadang beli tak memenuhi cita rasa. Boleh cuba buat sendiri dengan resipi yang dikongsi oleh Zaliha Mohamed. Sejenis pai yang “savoury” iaitu pai yang tidak manis. Savoury pie atau pai yang mengandungi sama ada daging atau ikan yang dicampur bersama sayur-sayuran. Ini bahan dan cara membuatnya.
PAI TUNA
Bahan Pastri:- 350gm tepung gandum 200gm butter – lembut 110gm yogurt 1 kuning telur 1 sudu kecil gula Secubit garam
Cara-caranya:-
Gaul kesemua bahan kecuali yogurt .dah agak sebati, masukkan yogurt. Uli sehingga menjadi doh yang lembut. Simpan dalam peti ais dalam 20 min. Sementara itu, boleh la buat intinya.
Inti Tuna Flakes:- 1 tin tuna flakes in water ayam brand 1/2 batang lobak merah- dadu kecil 1/2 biji lada benggala hijau/merah – dadu kecil 1/ 2 biji bawang besar (holland) – potong dadu 4 ulas bawang putih – cincang 1 batang sadery – hiris nipis 1 sudu kecil garam 1 sudu kecil lada sulah 1 sudu kecil lada hitam 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air) 2 sudu besar minyak zaitun
Cara-caranya:- 1.Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang Holland sehingga layu. 2.Masukkan sayur-sayuran kecuali lada benggala. 3.Masukkan “Tuna flakes in water Ayam Brands”.
4.Perisa kan dengan garam, serbuk lada hitam & lada sulah. 5.Masukkan lada benggala dan air tepung jagung. Dah nampak memekat, tutup api. Siap dan sejukkan. 6.Keluarkan doh. Canai dan letak doh yang di canai ke dalam acuan atau bekas yang hendak di gunakan.
7.Cucuk-cucuk dengan garfu. Loyang atau bekas pakai buang.
8.Isikan inti dan tutup dengan adunan si atasnya. Cucuk-cucuk dengan garfu.
9.Sapukan kuning telur dan bakar dalam oven dengan suhu 170°c atau sesuaikan dengan oven masing-masing selama 35 min atau sehingga masak kekuningan.
Food Institute of Malaysia (FIM)adalah pusat pengajian seni kulinari dan bakeri di Petaling Jaya ini tersohor dan banyak melahirkan tenaga Chef yang berjaya dalam industri makanan dan perhotelan. Di sini barisan pensyarahnya telah menyediakan 10 menu untuk meraikan Hari Jadi. Super lembut, gebu dan sedapnya.
Tapi ingat sambutan Hari Jadi buat di rumah aje bersama famili, pasti anak-anak suka. Yang bestnya menu Hari Jadi ini juga boleh dijadikan idea untuk berniaga makanan.
Jom semak menu yang disediakan Chef Fadza, Chef Nuruddin, Chef Hazim dan Chef Idris
1. ECLAIRE (CHOUX PASTE)
BAHAN-BAHAN :
A. Bahan choux pastri :
Bahan inti krim:
CARA MEMASAK : 1. Satukan air, mentega, garam dan gula ke dalam kuali. 2. Didihkannya, campuran kena dibiarkan mendidih supaya mentega tidak pecah dan terampai di permukaannya. 3. Padamkan api dan masukkan kesemua tepung, dan kacau cepat-cepat. 4. Nyalakan kembali api sederhana dan kacau berterusan hingga membentuk bebola doh dan melekang dari tepi dinding kuali. 5. Alihkan dari api dan biarkan ia sejuk sedikit. 6. Alihkan doh ke dalam mangkuk adunan, pukul dengan kelajuan perlahan hingga doh suam dan tetapi terlalu panas untuk disentuh. 7. Dengan kelajuan sederhana pukul telur, tuang sedikit demi sedikitt. 8. Tunggu ia sebati sebelum ditambah, biarkan ia meresap sepenuhnya. Bila telur dah meresap pes sudah sedia. 9. Masukkan pes ke dalam beg piping bermuncung di hujung dan paipkan pes di atas dulang pembakar yang dialas kertas parchment. 10.Paipkan pes menjadi jaluran 2sm lebar dan 8sm panjang. 11. Bakar dalam suhu 125 C selama 15 minit dan kemudian turunkan suhu ke 190 C dan biarkan dibakar hingga eclair nampak masak dan tidak lembab. 12. Ambil topping krim dan kacau hingga ia bertanduk dan masukkan pes cappucino atau pes strawberi, pukul hingga sebati. 13. Lubangkan dihujung dan isikan dengan krim, dan boleh juga dihiaskan atas permukaannya.
INFO CHEF : Doh harus dalam keadaan tidak terlalu panas, suam kuku supaya telur tidak masak bila dimasukkan dalam adunan. Hidangan untuk 5 keping.
2. FRUIT TARTLET
BAHAN-BAHAN:
Bahan kulit tart (pastri rapuh) :
Bahan krim pastri :
Bahan inti :
CARA MEMASAK :
Cara memasak kulit tart (pastri rapuh): 1. Ayak tepung kek ke dalam mangkuk adunan (mixer). 2. Masukkan mentega dan garam ke dalam mangkuk adunan. Campur dan kacau dalam kelajuan sederhana sehingga sebati dan tiada ketulan 3. Renjiskan air sejuk, sedikit demi sedikit dalam adunan hingga membentuk doh. 4. Tutup doh dengan balutan plastik dan masukkan ke dalam chiller peti sejuk.. Biarkan doh rehat selama 20 minit. 5. Taburkan sedikit tepung dia atas doh atau penggelek kayu (rolling pin) .Gunakan cukup sekadar mengelakkan ia melekit, usah terlalu banyak kerana ia boleh mengeraskan doh. 6. Ratakan doh dan tebarkan dan canaikan hingga 3mm ketebalan yang seragam. 7. Canai dari tengah menghala keluar hingga membentuk bulatan. Bahagikan ikut acuan tart. 8. Tekan doh di dalam acuan tart dan keliling dinding acuan. 9. Tekan dan jangan regang, kerana meregang akan membuatkan ia mengecut semasa dibakar nanti. 10. Biarkan doh rehat kira-kira 10 minit. 11. Isikan inti dan bakar 15-20 minit dalam suhu 210 C atau perang keemasan.
Cara memasak krim pastri : 1. Di dalam kuali larutkan gula ke dalam susu dan biar mendidih. Alihkan daripada api. 2. Dalam mangkuk berasingan, pukul kuning telur dan telur. Kacau hingga sebati. 3. Masukkan tepung jagung dan gula (2) ke dalam campuran telur. 4. Masukkan campuran telur ke dalam larutan susu panas tadi, dan pukul perlahan. 5. Campuran adunan tadi dimasak hingga mendidih, dikacau sekali sekala. 6. Apabila adunan mendidih dan pekat , alihkan daripada api 7. Masukkan mentega dan esen vanilla dan kacau hingga mentega cair 8. Biarkan sejuk,diketepikan dan digunakan sebagai ramuan inti nanti.
Cara memasak inti : 1. Sediakan kulit tarlet ( tart shell). Biarkan ia sejuk. 2. Paipkan krim pastri ke dalam shell dan hiaskan dengan buah-buhan yang sudah dipotong. 3. Di dalam kuali masukkan aprikot glaze dan air panas. Masak atas api perlahan hingga campuran larut. 4. Guna berus pastri, dan sapukan glaze di permukaan tart
INFO CHEF : Sebelum mencanai doh pastikan ia sudah direhatkan 20 minit dalam peti sejuk untuk mengelakkan doh mengecut .
3. BROWNIES
.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK : 1. Ambil periuk dan masukkan mentega, gula kastor dan gula perang. Masak dengan api sederhana dan kacau hingga mentega cair dan menjadi berkilat. 2. Biarkan campuran mentega menjadi suam kuku. Kemudian baru masukkan telur. Kacau hingga sebati jangan dipukul telur kerana ia boleh menyebabkan adunannya mengembang dan rapuh. 3. Masukkan coklat yang dicincang kacau hingga coklat cair. 4. Ayak tepung kek, serbuk koko dan garam bersama. Lipat kaup tepung ke dalam campuran coklat tadi. 5. Masukkan coklat gelap (kiub) dan walnut dan kacau hingga sebati. 6. Griskan tin pembakar (empat segi 6 in) atau alaskan dengan kertas parchment. 7. Tuangkan adunan di dalam tin pembakar dan bakar dalam suhu 180 C selama 15-20 minit.
INFO CHEF : Cairkan mentega bersama gula hingga mentega cair dan berkilat. Usah masak gula hingga terlalu larut. Mentega yang berkilat akan menghasilkan kesan kilat dan lapisan rapuh pada brownies.
4. CHICKEN SLIDERS (ALA BURGER)
BAHAN-BAHAN :
Bahan tomato salsa :
Bahan (patty) kepingan daging :
Bahan melengkapi chicken sliders :
CARA MEMASAK:
Cara memasak tomato salsa : 1. Satukan kesemua ramuan dan gaulkan.Dan masukkan dalam peti sejuk.
INFO CHEF : Bahan yang segar akan menyebabkan ia tahan lama dan penampilan chicken slider yang menarik.
Cara memasak kepingan Chicken Sliders Patty : 1. Masukkan bawang besar, saderi dan lobak merah di dalam minyak, tumis hingga lembut, biarkan sejuk. 2. Satukan bawang besar,saderi, lobak merah, ayam kisar, putih telur, dan serbuk roti dalam mangkuk. Perasakan dengan lada sulah dan garam. Gaulkan agar bercampur rata. 3. Bahagikan adunan kepada 65gm, bentukkan dalam kepingan (patty) yang tebal.
INFO CHEF : Cuba gril dulu dalam satu sudu besar adunan patty untuk memastikan keenakan rasanya
Cara penyediaan Chicken Sliders: 1. Mula-mula gril patty sliders sehingga masak. 2, Sementara itu, sediakan roti dan sapukan dengan mentega di atas permukaan kedua dua belah roti dan diikuti dengan mayonis 3. Kemudian letakkan daun lettuce dan tomato salsa di satu bahagian. 4. Bila kepingan patty ayam sudah masak, letakkannya dan tutup dengan roti sebelah lagi. 5. Sedia untuk dihidang.
INFO CHEF : Elakkan daripada mencucuk kepingan ayam masa memasak agar ia lebih berjus.
5. SPICY CHICKEN FINGERS WITH CITRUS SAUCE
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk jejari ayam :
Bahan sos citrus :
CARA MEMASAK : Cara memasak jejari : 1. Masukkan tepung di dalam kuali, telur dipukul dalam mangkuk berasingan dan serbuk roti dalam kuali lain. 2. Perap dengan paprika dan cajun dan perasakan ikan dengan garam dan lada sulah. 3. Salutkan fillet ikan ke dalam tepung, telur dan akhir sekali serbuk roti. Tekan dan golekkan fillet atas serbuk roti. 4. Goreng fillet hingga perang keemasan. 5. Toskan dan hidangkan segera dengan sos citrus.
INFO CHEF: Untuk elakkan lembik masak dan makan segera ketika masih garing. Usah simpan lama.
Cara masak sos citrus : 1. Sediakan semua ramuan jus dan satukan dalam satu mangkuk. 2. Sediakan kuali dengan api perlahan dan tuangkan jus ke dalamnya. Kacau. 3. Masukkan gula secukupnya. Jumlah yang diperlukan bergantung kepada kemanisan jus, usah terlalu manis. 4. Masukkan sedikit jus lemon. 5. Jika sos terlalu cair, boleh renehkan dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan yang diingini. 6. Boleh dihidang sejuk atau suam.
INFO CHEF : Selalu pastikan kepekatan kerana ia akan menjadi lebih pekat bila dibiarkan terus menerus di atas api.
6. EMPANADAS
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk kulit :
Bahan inti empanadas :
CARA MEMASAK : Cara memasak kulit empanadas : 1. Satukan tepung, gula, serbuk penaik dan garam, gaulkan hingga sebati. 2. Masukkan lemak sayuran pejal dan gaul dengan jari sehingga mendapat tekstur seperti serbuk roti. 3. Pukul telur bersama air pati ayam yang masih sejuk sehingga sebati. 4. Masukkan cecair tersebut ke dalam adunan tepung tadi secara perlahan sambal diuli sehingga tidak melekit selama 5-10 minit. 5. Rehatkan adunan di dalam peti sejuk selama 30 minit (bolehlah sediakan inti pula)
INFO CHEF : Gunakan air yang masih sejuk untuk elakkan lemak sayuran cair. Elakkan menguli terlalu lama untuk membuat kulit empanadas yang lembut. Hidangan untuk empat orang.
Cara memasak inti empanadas : 1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih, bawang merah, pati tomato, serbuk cili hingga naik bau, kemudian masukkan daging kisar Kacau hingga sebati. 2. Masukkan air bersama kiub pati daging. 3. Apabila air mula mengering masukkan lada benggala hijau dan merah, kacau sehingga kering dan daging masak
INFO CHEF : Pastikan inti kering untuk elakkan doh kulit menjadi lembik jika kandungan air tinggi.
Cara penyediaan (gabungan adunan doh empanadas dan inti) 1. Keluarkan aduan yang direhatkan di dalam peti untuk diuli. 2. Tabur tepung di atas permukaan meja untuk elakkan doh melekat di meja. 3. Uli adunan sehingga nipis lalu ditekan dengan menggunakan pemotong bulat atau cawan kopi. 4. Letakkan inti tadi kemudian basahkan di hujung adunan dengan menggunakan putih telur untuk memastikan empanadas melekat. 5. Tekan dengan menggunakan garpu agar ia melekat lebih kuat. Sedia untuk digoreng 6. Panaskan minyak dalam kuali, dan goreng sehingga kuning keemasan
INFO CHEF : Untuk lebih nampak menarik, masukkan lemak sayuran (shortening) ke dalam minyak sebelum digoreng
7. CHEESE RISOTTO BALLS
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Tumis bawang bersama minyak zaitun sehingga kekuningan. 2. Masukkan beras arborio dan digaul selama 2 minit. 3. Kemudian, masukkan air pati ayam bersama keju parmesan chese dan dikacau perlahan sehingga kering dan masak. 4. Bulatkan beras di atas tapak tengan lalu dileperkan untuk meletakkan mozzarella cheese ditengah. 5. Bulatkan kembali untuk dapatkan bentuk bebola. 6. Salutkan bebola tersebut dengan tepung kemudian telur dan akhirnya serbuk roti. 7. Bebola sedia digoreng sehingga kuning keemasan. Tos minyak dan hidangkan.
INFO CHEF : Basahkan tapak tangan dengan menggunakan air untuk mengelakkan beras melekat di tangan.
8. WILD MUSHROOM QUICHE
BAHAN-BAHAN :
Bahan pastri (kulit) quiche:
Bahan inti:
CARA MEMASAK : Cara memasak kulit tart (pastri rapuh): 1. Ayak tepung kek ke dalam mangkuk adunan (mixer). 2. Masukkan mentega dan garam ke dalam mangkuk adunan. Campur dan kacau dalam kelajuan sederhana sehingga sebati dan tiada ketulan 3. Renjiskan air sejuk, sedikit demi sedikit dalam adunan hingga membentuk doh. 4. Tutup doh dengan balutan plastik dan masukkan ke dalam chiller peti sejuk.. Biarkan doh rehat selama 20 minit. 5. Taburkan sedikit tepung dia atas doh atau penggelek kayu (rolling pin) .Gunakan cukup sekadar mengelakkan ia melekit, usah terlalu banyak kerana ia boleh mengeraskan doh. 6. Ratakan doh dan tebarkan dan canaikan hingga 3mm ketebalan yang seragam. 7. Canai dari tengah menghala keluar hingga membentuk bulatan. Bahagikan ikut acuan tart. 8. Tekan doh di dalam acuan tart dan keliling dinding acuan. 9. Tekan dan jangan regang, kerana meregang akan membuatkan ia mengecut semasa dibakar nanti. 10. Biarkan doh rehat kira-kira 10 minit. 11. Isikan inti dan bakar 15-20 minit dalam suhu 210 C atau perang keema
Cara memasak inti quiche: 1. Tumis cendawan, bawang besar, bawang putih, tomato ceri dan thyme hingga naik bau. 2. Masukkan krim masakan dan biarkan mereneh selama 3 minit. 3. Biarkan campuran batter sejuk dan masukkan telur dan kacau. 4. Perasakan dengan garam dan lada sulah
INFO CHEF : Selain cendawan liar anda boleh juga guna cendawan butang atau cendawan shiitake
9. NASI PILAF CENDAWAN
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Tumiskan bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian, masukkan cendawan. Masakkan cendawan sehingga layu. 2. Masukkan beras ke dalam periuk dan kacau kan bersama bahan yang ditumis tadi. Perisakan dengan garam. Biarkan masak selama 4 minit dengan api yang perlahan. 3. Tutupkan periuk dan biarkan nasi masak.
INFO CHEF : Elakkan menumis cendawan dengan kuantiti yang banyak sekaligus untuk mempercepatkan proses memasak.
10. NASI JAGUNG
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Basuh beras basmathi dan rendam selama 1 jam. Kemudian toskan air rendaman beras dan ketepikan. 2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, dan halia yang telah dikisar sehingga wangi. Kemudian masukkan cili benggala yang telah dipotong dadu. 3. Masukkan susu cair, air secukupnya dan garam. 5. Masukkan beras dan jagung. 6.Pindahkan periuk dalam rice cooker & masak seperti biasa.
INFO CHEF : Setelah nasi masak, gunakan garfu untuk menggembur nasi supaya nasi dari beras basmati tidak patah.
RESIPI OLEH : Barisan pensyarah FOOD INSTITUTE of MALAYSIA dari Chef Fadza, Chef Nuruddin, Chef Chef Hazim dan Chef Idris Terima kasih : Chef Amir WEB : fim.edu.my FB : Food Institute Of Malaysia
INGIN KUALI ANTI MELEKAT, JOM BELI ONLINE DI SINI.
UNTUK MEMUDAHKAN MEMBELI BAHAN RAMUAN SNEK, ROTI DAN PASTRI DI ATAS, JOM LAYARI DI SINI
Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.